Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utelukker ikke budsjett-slalåm i Stortinget

- Men da blir vi sure, sier Venstre-lederen.

LA FRAM BUDSJETT: Venstre la i dag fram sitt alternative budsjett - det vil ikke KrF gjøre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LA FRAM BUDSJETT: Venstre la i dag fram sitt alternative budsjett - det vil ikke KrF gjøre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre har så langt ikke samarbeidet med de andre borgerlige samarbeidspartiene om neste års statsbudsjett. Det ble klart da Venstre-ledelsen i dag la fram partiets alternative statsbudsjett for 2014.

- Nei, enten så sitter man i regjering eller så sitter man ikke i regjering, svarte Venstre-leder Trine Skei Grande da hun under dagens pressekonferanse fikk spørsmål om hun har fått sett noe av budsjettforslaget finansminister Siv Jensen (Frp) skal presentere i morgen.

Venstre har heller ikke snakket med KrF på forhånd, bekreftet partilederen. 

Partiet vil flytte på nær 9 milliarder i den avgåtte Stoltenberg II-regjeringens siste budsjett, men vil ikke bruke flere oljepenger. 

Fjerner arveavgiften Venstre vil blant annet fjerne hele arveavgiften allerede fra neste år, fjerne momsen på frukt, grønt og økologisk mat og innføre full moms på øvrig mat. Partiet vil også fjerne maksprisen på barnehage og SFO og erstatte denne med en inntektsdifferansiert pris.

Partiet vil også opprette 500 nye stipendiatstillinger, 2000 flere studieplasser og 250 nye stillinger øremerket helsesøstre og psykologer i skolen. En av de største påplusningene i forhold til den forrige regjeringens budsjett er to milliarder kroner mer til drift og vedlikehold av jernbanen.

Les hele det alternative budsjettet her.

- En ny flyavgift etter modell fra Tyskland skal bringe inn nærmere to milliarder kroner og så skal dere fjerne tax-free-ordningen for tobakk, hordan tror dere gehøren for dette blir i Frp? ville avisa Vårt Lands utsendte vite.

- Hehe. Nei, vi lager Venstres alternative budsjett, vi. Poenget er at man alltid må vise primærstandpunkt, så får man forhandle på grunnlag av det, svarte Venstre-lederen.

Hektisk budsjettarbeid KrF har valgt en helt annen strategi enn Venstre. I stedet for å legge frem et helhetlig alternativ, vil KrF bruke helga på å ferdigstille en liste med krav til endringer de vil ha gjennom i forhandlinger med Høyre/Frp-regjeringen. Dette skyldes tidsnød, har partiet forklart til Aftenposten

Venstre og KrF har inngått en avtale med regjeringspartiene Høyre og Frp om å samarbeide om statsbudsjettet. Etter at de blåblå legger frem sin tilleggsproposisjon, altså deres forslag til endringer på neste års statsbudsjett, i morgen, begynner budsjettforhandlingene i finanskomiteen.

Her skal Høyres Svein Flåtten og Frp's Gjermund Hagesæther forhandle fram et kompromiss med finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) og Venstres Terje Breivik. 

Dette skjer mandag morgen.

Utelukker ikke slalåm - Vi kommer nok til å samordne oss med KrF det tiden tillater, men vi har det sinnsykt travelt. Regjeringene legger fram sitt forslag i morgen, og vi bør egentlig ha et forhandlingsresultat i løpet av neste uke som vi kan banke gjennom, sier Skei Grande.

Venstre-lederen har håp om at de fire borgerlige partiene skal kunne enes om en felles pakke, men utelukker ikke borgerlig slalåm i Stortinget, der Høyre/Frp-regjeringen eksempelvis shopper støtte hos ulike partier.
 

- Men vi er mye surere under en slalåm enn under en pakke, la Skei Grande til.

- Det er mest sannsynlig at det blir en pakke. Jeg har tro på at det blir en pakke, fortsatte hun.  

- Vi må være i mål, enten vi vil eller ikke, til torsdag. Og skal vi ha en forsvarlig behandling i de respektiv parti, så bør vi være kommet ganske langt innen onsdag ettermiddag/kveld, for å holde oss til tidsramma. Så vi er også spent på hvor mye vårt budsjett som allerede er tatt inn i regjeringens forslag, sier nestleder Terje Breivik.

- Jeg har som mål at vi skal bli enige om mest mulig, og forplikte hverandre på det. Det som er krevende med denne budsjettprosessen er at handlingsrommet er trangt, fordi vi bygger på en annen regjerings budsjett. Men det er mange ting her, for eksempel innen jernbane og kollektiv, som vi må sette i gang nå om vi skal kunne vise folk resultater om fire år, sier Skei Grande.

Venstres lister over partiets hovedprioriteringer i forhandlingene med regjeringen er som følger:

• Mer til Jernbane og kollektivtransport
• Forskning
• Lærerløft
• Bedre sosiale rettigheter for selvstendig næringsdrivende
• Mer til fattigdomstiltak
• 11 måneders studiefinansiering
• Grønt skatteskifte