ANKLAGER: Det amerikanske forsvaret sier de vil følge opp anklagene om at sersjant Bowe Bergdahl deserterte fra sin post i Afghanistan for fem år siden. President Barack Obama forsvarer fangeutvekslingen, og mener USA har en plikt til å redde amerikanere fra fangenskap. Foto: Reuters / NTB scanpix
ANKLAGER: Det amerikanske forsvaret sier de vil følge opp anklagene om at sersjant Bowe Bergdahl deserterte fra sin post i Afghanistan for fem år siden. President Barack Obama forsvarer fangeutvekslingen, og mener USA har en plikt til å redde amerikanere fra fangenskap. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Utelukker ikke desertør-straff for Bergdahl

Det amerikanske forsvaret vil ikke overse mulig tjenesteforsømmelse, men sier han er uskyldig til det motsatte er bevist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Våre militære ledere vil ikke se bort ifra tjenesteforsømmelse dersom det er tilfelle, men som enhver amerikaner er han uskyldig inntil det motsatte er bevist. I mellomtiden vil vi fortsette å ta vare på ham og hans familie, sa general Martin Dempsey tirsdag.

Han er USAs høyest rangerte offiser som leder for den militære sjefsnemnda i landet.

Barack Obama forsvarte tirsdag beslutningen om å slippe fri fem militante islamister i bytte mot Bergdahl. Presidenten sa at USA er forpliktet til å gjøre alt for at amerikanere i fangenskap slippes fri, uavhengig av hvordan de ble bortført.

Etter fem år i fangenskap hos Taliban ble Bergdahl løslatt i helgen i en fangeutveksling med fem militante islamister som satt på Guantanamo.

Kort tid etter at nyheten om løslatelsen ble kjent, kom det mange beskyldninger om at Bergdahl hadde desertert fra enheten sin i Afghanistan.

Minst seks amerikanske soldater ble drept mens de lette etter Bergdahl i 2009. Både pårørende til soldatene som ble drept mens de lette etter ham, og mange av soldatkollegene hans er kritiske til fangeutvekslingen.

Deler ikke gleden Familiene til soldatene som ble drept mens de lette etter sin da savnede soldatkollega Bowe Bergdahl, deler ikke gleden over at Bergdahl er løslatt av Taliban.

- Min sønn hadde trolig fortsatt vært i live hvis ikke Bowe Bergdahl hadde forsvunnet fra sin post i Afghanistan, sier Robert Andrews.

Robert Andrews 34 år gamle sønn Darryn var en av soldatene som ble drept under leteaksjonen etter Bergdahl.

- Min sønn døde unødvendig mens han lette etter en fyr som vi ikke engang skulle ha jaktet på, sier Andrews til Reuters.

- Forbannet Det var en tydelig stolt president Barack Obama som lørdag sto sammen med Bowe Bergdahls foreldre foran Det hvite hus og kunngjorde at Bergdahl, USAs eneste kjente krigsfange, var løslatt og snart ville komme hjem.

Men både pårørende til de soldatene som ble drept mens de lette etter ham, og mange av soldatkollegene hans, deler ikke den gleden.

- Jeg tror han ville bort fra vår side i krigen, sier Greg Leatheman, som var befal for Bergdahls enhet den natten han forsvant.

FORSVARSSJEF: USAs forsvarssjef Martin Dempsey understreker at Bowe Bergdahl er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Foto: Pablo Martinez Monsivais / Reuters / NTB scanpix
FORSVARSSJEF: USAs forsvarssjef Martin Dempsey understreker at Bowe Bergdahl er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Foto: Pablo Martinez Monsivais / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var forbannet da og er enda mer forbannet nå, sier Mattt Vierkant, som tilhørte samme enhet.

- Bowe Bergdahl deserterte i krigstid og hans medsoldater mistet livet mens de lette etter ham, sier Vierkant til CNN.

Glede i hjembyen Men i hjembyen til Bergdahl, Hailey i Idaho, ser alle på ham som en helt. Her gleder de seg til han kommer hjem. Bilder av Bergdahl, plakater, ballonger og gule sløyfer pryder gatene.

En talsmann for Bergdahls foreldre sier at familien ikke vil kommentere anklagene om desertering.

- Bergdahl-familien er klar over kontroversen, det har de vært i årevis. De har ingenting å si om saken, sier talsmannen.

Det amerikanske militæret har etterforsket Bergdahls forsvinning, men det har aldri gått ut med en offentlig forklaring på hva som kan ha skjedd. Blant annet fordi det fram til nå ikke har vært mulig å avhøre Bergdahl selv.

- Vi kjenner ikke til omstendighetene rundt hans forsvinning, sier Pentagon-talsmann og kontreadmiral John Kirby.

(©NTB)

TAKKET: Foreldrene til den løslatte soldater Bowe Bergdahl takket på søndag president Barack Obama og alle andre som bidro til at sønnen ble satt fri etter fem år som Talibans fange. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
TAKKET: Foreldrene til den løslatte soldater Bowe Bergdahl takket på søndag president Barack Obama og alle andre som bidro til at sønnen ble satt fri etter fem år som Talibans fange. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Vis mer