STATSBUDSJETTET: I dag kommer et forslag til statsbudsjettet. Finansminister Siv Jensen forteller at regjeringen vil komme med gode nyheter om blant annet økonomisk vekst og flere arbeidsplasser. Video: NTB / Scanpix. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Statsbudsjettet

Utelukker ikke flere upopulære kutt

Finansministeren har Norges dyreste veske i dag: Over 1300 milliarder kroner bærer hun rundt på. Men sommerfugler i magen, dét har hun ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EKEBERG/MARIENLYST (Dagbladet): En duggfrisk Siv Jensen dro hjemmefra like før klokka 0630 i dag morges. Med seg i veska har finansministeren over 1300 milliarder kroner - bedre kjent som regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

- Hvor mange oljemilliarder har du veska, Jensen?

- Du får du vente å se, sier finansministeren til Dagbladet og smiler lurt.

MELLOM FORNUFT OG FORVENTET: Dagblad-kommentator Ola Magnussen Rydje sier regjeringen er på kollisjonskurs med KrF og Venstre på flere områder. Oppdatering: antallet oljemilliarder har økt fra 6 til 10 millioner. Video/foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

I fjor var satt Jensen ny norsk rekord i oljepengerbruk, noe mange økonomer og hele opposisjonen kritiserte henne og regjeringen for.

Og det virker tydelig: Siv Jensen hadde etter alt å dømme færre oljemilliarder i veska i år, enn hun hadde i fjor.

- Vi har vært gjennom noen krevende år. Mange har mistet jobben, men nå har pilene snudd og det skapes arbeidsplasser. Det er veldig gledelige nyheter, og regjeringen må sørge for at vi legger til rette for å styrke konkurransekraften til norske bedrifter, ikke svekke den, sier hun.

- Våkner du med sommerfugler på en dag som dette?

TRAVELT: Klokka er 07.39 og Siv Jensen har dratt hjemmefra for å være plass hos statskanalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRAVELT: Klokka er 07.39 og Siv Jensen har dratt hjemmefra for å være plass hos statskanalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Ikke sommerfugler, nei. Men dette er en god dag. Det er fint å ha med et godt budsjett til det norske folk når det går bra det norsk økonomi, sier Jensen.

Fristeri

Med det sikter Jensen til kronekursen, som regjeringen frykter kan fyke til værs dersom det nå kommer for mye oljepenger i sving i den norske fastlandsøkonomien.

- Hva har du i veska til å friste KrF og Venstre med, da?

- Vi tenker alltid på våre samarbeidspartnere når vi lager statsbudsjettet. Men først og fremst tenker vi på landets beste. Det er viktigere enn noe annet, svarer Jensen.

Det er en ny parlamentarisk situasjon som venter Frp-lederen når hun i dag legger fram statsbudsjettet for Stortinget. De fire siste åra har hun hatt en samarbeidsavtale med KrF og Venstre å lene seg på - i år er den borte.

Jensen må finne seg i at mange av milliardene hun i dag plasserer kan bli flyttet på av småpartiene i Stortinget.

- Jeg tror det er gode sjanser for å få budsjettet gjennom. KrF og Venstre har vært konstruktive i samarbeid med oss tidligere. Det handler om å gi og ta.

Kutt i sikte

Regjeringen har de siste fire åra brukt statsbudsjettet på å presentere en del upopulære kutt, som kutt i feriepenger for arbeidsledige og kutt til uføre aleneforsørgere.

Jensen kan slettes ikke garantere dokumentene hun nå bærer på, er fritt for flere slike kutt.

- Dette budsjettet henger godt sammen. Det er et budsjett for vekst og bærekraft. Vi sikrer et sterkt sikkerhetsnett i det norske samfunnet, men først og fremst er dette et budsjett for bærekraft, sier hun.

Advarsel fra Hareide

Foreløpig kjenner svært få detaljene i statsbudsjettet. Klokken 10 presenterer Jensen budsjettet for Stortinget, som siden skal vedta en modifisert versjon av budsjettet. Allerede klokken 08 legge regjeringen fram nøkkeltallene i årets budsjett.

For å få flertall for statsbudsjettet må regjeringen ha støtte fra KrF og Venstre. KrF-leder Knut Arild Hareide advarte Erna Solberg mot skattelettelser og usosiale kutt i statsbudsjettet. Han ber mindretallsregjeringen unngå å provosere vippepartiet KrF.

- Vi ser ikke på jakkemerket, vi ser på forslagene og innholdet i politikken. Men jeg er ikke bare KrF-leder, jeg er også siviløkonom, så jeg er opptatt av ansvarlige rammer. Da er det ikke sånn at skattelettelser har forrang for andre ting, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet.