Utelukker ikke krise

Valgerd Svarstad Haugland er i full gang med å gjenreise KrF etter et historisk dårlig valgresultat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løsningen kan bli å bryte regjeringssamarbeidet med Høyre og Venstre.

- Jeg vil ikke trekke noen konklusjoner om regjeringsspørsmålet i dag, sa KrF-lederen da hun kom ut fra partiledelsens oppsummeringsmøte i går ettermiddag.

På møtet var ledelsen blitt enige om å nedsette et utvalg som skal evaluere valgkampen, se på hva som gikk feil, og samtidig peke ut retning for KrFs vei videre.

- Det ble jo et veldig dårlig valgresultat. Vi fikk bare 6,4 prosent, altså 5,4 prosentpoeng dårligere enn ved stortingsvalget. Vi trenger en frimodig gjennomgang av årsaken til denne tilbakegangen, sier KrF-lederen til Dagbladet.

Sitter trygt

Valgerd Svarstad Haugland står sterkt i sitt eget parti. De fleste i organisasjonen har stor sympati for henne. Medhaug-skandalen har ikke svekket henne nevneverdig. Og etter mandagens katastrofevalg slår fylkesledere og andre tillitsvalgte ring om KrF-lederen.

Spørsmålet er ikke å kaste lederen, men om partiet bør trekke seg fra videre regjeringssamarbeid. Svarstad Haugland har tidligere gitt uttrykk for at regjeringssamarbeidet har kostet i meste laget for KrF. I vår sa hun rett ut at et videre regjeringssamarbeid med Høyre avhang av at det ble bevilget mer penger til Kommune-Norge. Det er en kjent sak at Svarstad Haugland er mer kritisk til regjeringssamarbeidet enn statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Kan det ende med regjeringskrise?

- Dette kan jeg ikke svare på nå. KrF skal nedsette et utvalg som skal gå grundig gjennom det som gikk galt i valgkampen. Så skal vi se hvordan vi skal gå videre, sier KrF-lederen til Dagbladet.

- Utelukker du en regjeringskrise i høst?

- Jeg vet ikke hva som skjer i høst. Vi må også ta i betraktning at Ap, SV og Sp gjorde et godt valg. Det er mulig de får trang til å markere dette, sier hun.

- I partiet ditt er det mange som mener prisen for regjeringssamarbeidet med Høyre er blitt for høy. Enig?

- Det er viktig at hele partiet tar en frimodig debatt om dette spørsmålet, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Vil få konsekvenser

- Vi har ikke tradisjon for å kaste en sittende regjering midt i en periode. Men vi må ha en grundig gjennomgang på landsstyremøtet, og så får vi ta stilling til hva vi skal gjøre. At en slik gjennomgang vil få konsekvenser er helt klart. Hvilke konsekvenser vil jeg ikke foregripe her og nå, sier lederen av Hedmark KrF, Arne Dagfinn Øynes, til Dagbladet.

Som de øvrige fylkeslederne i KrF er han sterk tilhenger av å evaluere valgresultatet - og regjeringssamarbeidet - men det er ingen hast med å komme seg ut av regjeringskontorene.

VALGGJENNOMGANG: - KrF skal nedsette et utvalg som skal gå grundig gjennom det som gikk galt i valgkampen. Så skal vi se hvordan vi skal gå videre, sier KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland. Her i heisen på vei ut fra partikontoret i Oslo i går.