IKKE TRYGG: Statsminister Jens Stoltenberg risikerer å få et mistillitsforslag mot seg i Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet.
IKKE TRYGG: Statsminister Jens Stoltenberg risikerer å få et mistillitsforslag mot seg i Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet.Vis mer

Utelukker ikke mistillit

De mener han forklarte seg godt om 22. juli. Likevel vil ikke opposisjonen utelukke at de vil be statsministeren om å gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg ble historisk da han i går ble nødt til å forklare seg for Stortingets kontrollkomité. Høyres Per-Kristian Foss mener statsministeren forklarte seg godt om sitt politiske ansvar for alt som sviktet terrordagen i fjor.

- Det samsvarte med det han har forklart til Gjørv-kommisjonen. Han har gode rådgivere, sier Foss til Dagbladet.

Til tross for dette kan opposisjonen fortsatt ikke utelukke at de vil fremme mistillitsforslag og be statsministeren trekke seg.

- Vi er ikke i nærheten av å konkludere. Vi venter og ser, sier Per-Kristian Foss.
- Det vil jeg ikke si noe om, sier komitéleder Anders Anundsen (frp).
- Vi kan ikke utelukke noe, men det er ikke kommet fram så mye nytt i høringen, sier venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Bestemmer seg i januar
Saksordfører Geir Bekkevold (KrF) skal levere sin innstilling til komitéen 18. desember. Komitéen skal bestemme seg over nyttår. Stoltenberg har hele tiden vært klar på at han blir sittende. I går ble han gjentatte ganger utfordret på hva det vil si å ta ansvar. Anders Anundsen ville vite om Stoltenberg har forståelse for at noen hevder det innebærer å gå av.

- Jeg har forståelse av at det finnes ulike meninger om hva det innebærer å ta ansvar. Jeg er uenig i at det å gå av vil være å gjøre det, sa Stoltenberg.

Han mener at det å ta ansvar er å sørge for fakta på bordet, læring og tiltak for å bedre beredskapen, noe han sier han er i ferd med å gjøre. Han gjør dermed samme vurdering som Einar Gerhardsen gjorde etter Kings Bay-saken i 1963. Forskjellen er at Stoltenberg har stortingsflertallet på sin side, det hadde ikke Gerhardsen. Et mistillitsforslag fra opposisjonen vil bare være en markering.

Foss nekter for at opposisjonen holder saken varm for å plage statsministeren.

- Nei. Dette er vanlig prosedyre, sier Foss.

Grillet om ansvar
Stoltenberg ble hørt på siste dag av komitéens fem dager lange seanse. Han ble også grillet om hvem som har ansvar. Stoltenberg var tydelig på at han tar det øverste ansvaret, men at det samtidig er flere som har ansvar.

- Det at flere har ansvar er ikke ansvarspulverisering. Det er å plassere ansvar i en kjede. Hadde ansvaret og svikten sittet ett sted, hadde det vært mye enklere, sa statsministeren.

- Når mange tar ansvar er det ingen som tar ansvar altså, repliserte Per-Kristian Foss.

Overrasket over svikten
Jens Stoltenberg fortalte at han ble overrasket over hvor stor svikten i politiet var. I Gjørvrapporten og høringsprosessen er det også avdekket forvirring om hvem som hadde ansvar for sikkerhetsarbeidet i Regjeringskvartalet. Embetsmenn og politikere ved Fornyingsdepartementet, Justisdepartementet og Statsministerens kontor (SMK) har alle pekt på hverandre. I går var statsministeren klar på at fornyingsministrene Røys og Aasrud hadde ansvaret.

Til tross for overraskelse og forvirring, avviser statsministeren overfor Dagbladet at han har vært en utydelig leder. Men han erkjente i høringen at beredskap ikke har vært viet nok oppmerksomhet i regjeringen, og at det vil bli prioritert høyere i framtida.   

KONTRAST: Statsministeren dro fra kritiske spørsmål i Stortinget til utdeling av medaljer for edel dåd etter 22.-juli. Her sammen med blant andre Trond Henry Blattmann fra støttegruppa for pårørende. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet.
KONTRAST: Statsministeren dro fra kritiske spørsmål i Stortinget til utdeling av medaljer for edel dåd etter 22.-juli. Her sammen med blant andre Trond Henry Blattmann fra støttegruppa for pårørende. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet. Vis mer