Utelukker ikke terrormål i Norge

PST understreker at Jyllands-Posten ikke er det eneste målet som skal ha blitt diskutert av siktede i terrorsaken.

TILSTO: Shawan Sadek Saeed Bujak  har forklart at Jyllands-Posten var målet for et terrorangrep han deltok i planleggingen av.
TILSTO: Shawan Sadek Saeed Bujak har forklart at Jyllands-Posten var målet for et terrorangrep han deltok i planleggingen av.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Selv om en av de siktede nå har tilstått at han deltok i planleggingen av et terrorangrep mot Jyllands-Posten, er det ikke klarlagt om en eller flere av de terrorsiktede så for seg andre mål.

Politiets sikkerhetstjeneste understreker at etterforskningen ikke er konsentrert om Jyllands-Posten-sporet alene. Heller ikke de siktede hadde nødvendigvis bestemt seg for ett angrepsmål.

- Jyllands-Posten er ett av de prioriterte målene siktede i saken har diskutert. Men PST utelukker ikke andre mål, i utlandet eller Norge, informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Ustabil bombe Blant annet taler de tekniske egenskapene til sprengstoffet som de siktede kjøpte ingredienser til, mot at det skulle fraktes mange mil i bil og/eller til sjøs. En bombe av acetonperoksid, også kjent som «Satans mor», er relativt enkel å framstille, men regnes som svært ustabil og livsfarlig å frakte.

Det er også kjent at selve produksjonen av sprengstoffet «ideelt» må gjøres kort tid  før bruk fordi acetonperoksid forringes raskt.

Dette var i utgangspunktet en av årsakene til at PST jobbet ut fra at det påtenkte terrormålet lå på norsk jord, en teori som altså ennå ikke har blitt avkreftet.

Tilsto i avhør Tidligere i dag ble det kjent at siktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37), i et avhør med PST for et par uker siden, valgte å tilstå  at han deltok i planlegging av et terrorangrep mot avisa Jyllands-Postens i Danmark.

En av de andre siktede, David Jakobsen, nekter i dag for å ha hørt noe om at avisa, som er kjent for publiseringen av muhammedkarikaturer, var målet.

- Opplysningene om at Jyllands-Posten skal ha vært målet kom helt overraskende på ham, han har aldri vært kjent med noe konkret terrormål. Karikaturtegningene har heller aldri vært noe stort tema i samtaler mellom Jakobsen og Davud, sier forsvarer René Ibsen til Dagbladet.

- Sjokkerende At de Oslo-baserte terrorsiktede skal ha planlagt et anslag mot Jyllands-Posten, var ikke kjent for den danske redaksjonen.

- Dette har vi ikke hørt om tidligere. Som ved tidligere avsløringer om terrorplaner mot Jyllands-Posten er det svært sjokkerende for avisas medarbeidere og deres pårørende, sier sjefredaktør Jørn Mikkelsen til egen avis.

Ifølge Politiets Etterretningstjeneste (PET) , prøver deres etterforskere nå å finne ut blant annet om den norske gruppen hadde medhjelpere i Danmark.

- De nå fengslede var tett overvåket av det norske sikkerhetspolitiet i tiden forut for pågripelsene. Den fortsatte etterforskningen i saken tar nå blant annet sikte på å avdekke forbindelser mellom de fengslede og eventuelle gjerningsmenn i Danmark eller i utlandet, samt å sikre at en eventuell terrortrussel er effektivt avverget, sier Jacob Scharf i PET til Jyllands-Posten.

Møtte Krekar Den 39 år gamle norske statsborgeren med uigurisk bakgrunn, Mikael Davud, har vært hovedmistenkt i saken.

Tidligere har både Davud og Jakobsen blant annet anket kjennelsen om fire ukers varetekt fra Oslo tingrett, mens Bujak ikke anket den.

Søndag ble det kjent at Bujak møtte mulla Krekar mens PST spanet på ham under etterforskningen av terrorsaken.

- Kontakten mellom de to skyldes at Krekar er en respektert religiøs leder, og er helt uproblematisk, sa hans advokat Brynjar Meling om saken.