Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Utelukker ikke tidlig smitte

Folkehelseinstituttet utelukker ikke at det kan ha vært coronasmittede i Norge før 26. februar

TIDLIGERE SMITTE: FHI utelukker ikke at det kan ha vært coronasmittede i landet før 26.februar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIDLIGERE SMITTE: FHI utelukker ikke at det kan ha vært coronasmittede i landet før 26.februar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

26. februar ble det første gang påvist coronasmitte i Norge, men Folkehelseinstituttet utelukker ikke at det kan ha vært smittede i landet før det.

- Det kan jo godt hende at vi har hatt noe smitte før det uten at man har oppdaget det. Vi vet jo at om man har lite symptomer, så vil man ikke automatisk gå for å bli testet, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til NTB.

- Vi kan ikke være sikre på når det første tilfellet kom til Norge, sier hun videre.

NYE REISERÅD: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) presenterte nye reiseråd nå som Norge gradvis åpner under coronakrisen. Vis mer

Det var 26. februar at en kvinne bosatt i Tromsø fikk påvist coronavirus etter å ha kommet hjem fra Kina. Kvinnen er den første personen i Norge som fikk påvist viruset.

Folkehelseinstituttet har ikke gått aktivt inn for å finne ut om det kom coronasmitte til Norge før det første påviste tilfellet, ifølge Vold.

- Det hadde vært interessant å kikke på, men vi har ikke gått noe inn på det så langt, sier hun.

Trolig smittet i november

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sa tidligere tirsdag at han tror det har vært coronasmittede i Sverige allerede i november 2019.

- Trolig var enkelte personer i Sverige smittet med coronaviruset alt i november. Men det er ikke aktuelt å kartlegge tilfellene bakover, sier Tegnell.

- Dette er ikke noe vi vil belaste helsevesenet med, sier han.

I Frankrike ble det påvist smitte hos en mann 27. desember, fire dager før Kina meldte om det første smittetilfellet. Da var det alt smittede personer også i Sverige, tror Tegnell.

- Det var ikke spredning utenfor Wuhan før vi seinere oppdaget det i Europa. Men jeg tror at man kan finne enkelte tilfeller blant reisende som var i Wuhan i november-desember. Det virker ikke usannsynlig, men veldig naturlig, sier han.

Mangler kunnskap

Tegnell mener at man bør forsøke å ta rede på hvordan viruset fikk spre seg i Kina og hvordan det oppførte seg i begynnelsen av smitteforløpet, om det ble overført fra ett eneste dyr til ett menneske, eller om det i lengre tid fikk spre seg blant en gruppe mennesker.

- Det er ikke mange ganger vi har kunnet spore smittespredning av helt nye virus fra dyr til mennesker. Vi har ikke mye kunnskap om hvordan dette skjer i virkeligheten, sier Tegnell.

- Det ville ha vært verdifullt for å se om man kan beskytte seg mot en slik utvikling i framtida, sier den svenske statsepidemiologen.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Line Vold sier at Folkehelseinstituttet jevnlig har kontakt med sine kollegaer i de nordiske landene, men at hun ikke vet hvilke data antakelsen om at de hadde smitte i Sverige allerede i november bygger på.

Oppfordrer videre undersøkelser

Lederne ved to franske sykehus i Paris fortalte søndag i et TV-intervju om mulige smittetilfeller allerede flere uker før viruset ble bekreftet i Europa.

Opplysningen overrasker ikke Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Det er også mulig at vi finner flere tidlige tilfeller, sier WHO-talsmann Christian Lindmeier.

Han oppfordrer andre land til også å undersøke mulige tidlige tilfeller.

Det smittsomme coronaviruset skal ha brutt ut fra den kinesiske millionbyen Wuhan i slutten av 2019. Detaljer om hvordan utbruddet startet er ennå ikke klarlagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!