Anniken Huitfeldt

Utelukker ny Lavrov-selfie

Stemningen så god ut da utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte sin russiske kollega Sergej Lavrov i fjor høst. Denne uka møtes de igjen i New York, men under veldig andre omstendigheter.

FORDØMMER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer handlingene til Sergej Lavrov og Russland. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): De grufulle bildene fra den russiske invasjonen i Ukraina henger tungt over årets åpning av FNs generalforsamling i hovedkvarteret i New York. 150 verdensledere kommer denne uka for å diskutere Ukraina, klima, fattigdom og andre store temaer.

Torsdag kommer Huitfeldt og statsminister Jonas Gahr Støre etter planen til å sitte i møte i Sikkerhetsrådet sammen med Vladimir Putins utenriksminister, Sergej Lavrov. Det blir i så fall første gang de treffes siden den russiske invasjonen i Ukraina.

MØTTE ZELENSKYJ: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) var i Kyiv 8. mai. Video: Telegram/Privat. Vis mer

- Det kommer vi til å håndtere med helt vanlige profesjonelle, diplomatiske prinsipper. Vi skal ikke ha noe møte på ordinært vis, men vi sitter ved det samme bordet. Det er det FN er til for, sier Huitfeldt til Dagbladet.

- Hvordan er din relasjon til Lavrov som menneske og politiker?

- Jeg har møtt ham én gang før. Det var den første kollegaen jeg møtte som utenriksminister. Det var et møte som var preget av åpenhet og direkthet om ting vi var enige om, og også ting vi allerede den gangen var dypt uenige om, sier utenriksministeren.

- Ikke vanlig møte

Da Lavrov og Huitfeldt møttes første gang i Tromsø i oktober i fjor la den norske utenriksministeren ut en smilende selfie med Lavrov og deres finske kollega Pekka Haavisto på Instagram. Under møtet ble også Huitfeldt invitert til å besøke Lavrov i Moskva. Nå har Norge brutt den politiske kontakten med Russland som følge av krigen og stemningen er langt fra god.

- Nå skal ikke jeg ha noe møte med han på en vanlig måte. Vi tok et bilde med ham og den finske og russiske utenriksministeren da vi var i Tromsø, men jeg skal ikke ha et vanlig møte med ham ham nå.

- Så du vil ikke ta en selfie om du tilfeldigvis treffer ham?

- Jeg går ikke rundt vanligvis og tar selfier med folk, selv om de er utenriksministre. Jeg har gjort det når det er møter på tomannshånd med folk, men det skal jeg ikke ha med Russland nå, sier Huitfeldt.

- Fordømmelse

Den svært erfarne russiske utenriksministeren er én av dem som har forsvart Putins krig utad. Han har vært Putins toppdiplomat siden 2004, og før det var han Russlands FN-ambassadør i ti år. Nå er han, som resten av regimet i Russland, underlagt personlige sanksjoner fra EU, Storbritannia, USA, Canada, Australia og Norge.

- Hva synes du om hvordan Lavrov har opptrådt siden invasjonen i Ukraina?

- Han har jo sagt akkurat det samme som Putin og ikke spilt noen annen rolle. Så vår fordømmelse omkring Putins handlinger rammer også Lavrov, sier Huitfeldt.

INTERVJU: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier i intervju med BBC at Russland ikke skammer seg over invasjonen av Ukraina. Video: BBC Vis mer

Selv om Norge ikke lenger har politisk kontakt med naboen i nord, samarbeider landene fortsatt om fiskeriforvaltning, miljø, atomsikkerhet og redningsarbeid i nord. Huitfeldt er opptatt av å unngå at spenningen øker i nordområdene.

- Preget av situasjonen

- Er du bekymret for at Norge skal havne i trøbbel her på grunn av nærheten til Russland?

- Min oppgave er å forsøke å hindre det gjennom å bevare lav spenning i det høye nord. Vi kan ikke velge geografien vår, og vi har jo håndtert Russland som nabo i veldig mange år med de utfordringene det representerer.

Det er også en direktelinje mellom Forsvarets operative hovedkvarter og nordflåten i Russland.

- De skal vite hvor de har oss, og vi skal ikke opptre på en provoserende måte. Men det er klart vi er preget av situasjonen. Felles avskrekking innenfor Nato er viktigere enn noen gang når vi ser hva slags nabo vi har, sier Huitfeldt.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer