Utelukker uavhengig palestinsk stat

Israels statsminister Ariel Sharons parti Likud vedtok søndag at det aldri vil akseptere en uavhengig palestinsk stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget var fremmet av Sharons rival, tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, og ble vedtatt trass i at Sharon forsøkte å hindre det. Sharon fremmet forslag om å utsette voteringen over resolusjonsforslaget, og argumenterte for at ett hvert vedtak om en endelige løsning på konflikten ville skade Israels interesser internasjonalt.

- Et slikt vedtak er farlig for Israel og vil bare øke presset på oss, sa Sharon. Han forsikret dessuten sine partifeller om at en palestinsk stat var et ikke-tema så lenge volden i regionen fortsatte.

Svekket Sharon

Likevel led Sharon nederlag i avstemningen. Utsettelsesforslaget ble avvist med 59 prosent av stemmene i partiets sentralkomité, som består av 2.600 partimedlemmer.

Da partimedlemmene stemte over Netanyahus forslag ved håndsopprekning, var det bare en håndfull av medlemmene som stemte imot. Sharon hadde da allerede forlatt lokalet, men sa senere at han vil fortsette å lede Israel på samme måte som tidligere for å skape sikkerhet for landets borgere.

Avstemningen blir oppfattet som et nederlag for Sharon i den interne maktkampen med Netanyahu. Dessuten binder den statsministeren i eventuelle fredsforhandlinger med palestinerne, og kan komplisere regjeringssamarbeidet med det israelske arbeiderpartiet.

I en tale til forsamlingen sa Netanyahu at en form for uavhengig palestinsk styre eller regjering kan bli mulig i framtiden, men utelukket en fullverdig stat.

- Selvstyre: Ja. Stat: Nei, sa Netanyahu ifølge avisa Ha'aretz. Han sa også at dette prinsippet gjelder selv om et annet palestinsk lederskap skulle erstatte Yasser Arafat. Netanyahu tok også til orde for å tvinge Arafat i eksil.

Svekker fredshåpet

Palestinernes sjefforhandler, Saeb Erekat, sa at vedtaket svekker håpet om en avtale mellom palestinerne og Israel.

- Dette er ikke en krig mot terror, men en krig for å fortsette å bestemme over 3,3 millioner palestinere. Det er veldig farlig, og jeg håper verden vil forstå hvem vi har med å gjøre, sa Erekat til CNN.

- Hvor mange palestinere vil våkne i morgen og si: Vi har ingenting å tape, sa Erekat.