Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uten anger

Tilsynelatende uten anger og med hodet hvilende i høyre hånd fulgte 22-åringen interessert med da nærbildene av det bestialske drapet på Oddvar Sigve Selvåg (41) ble vist i Oslo byrett i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avkuttede kjønnsorganer, blodige legemsdeler og innvoller så ikke ut til å gjøre stort inntrykk da de ble presentert på storskjerm av politibetjent Eva Birkefeldt Ragde fra kriminalteknisk avdeling, Oslo politikammer. 22-åringen nikket av og til bekreftende til bildene, og fra tid til annen bort på sin forsvarer, advokat Harald Stabell. 22-åringen erkjente i går straffskyld for drapet av Oddvar Sigve Sel- våg, som ble funnet på gulvet i soverommet tre dager etter at drapet skjedde, men ikke skyld i forhold til tiltalens faktiske forhold.

Tilregnelig?

- Spørsmålet om drapet er gjort med overlegg, eller om han var tilregnelig, vil vi komme tilbake til, forklarte hans forsvarer Harald Stabell.
De rettspsykiatriske sakkyndige har hevdet at han var tilregnelig. De forklarer seg for retten i dag.

Statsadvokatens tiltalebe-slutning lyder på overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Maksimumstraffen for drap er 21 år, og statsadvokatene vil i tillegg ilegge krav om 10 års sikring, samt inndraging av våpen.

I oktober 1993 var han nær ved å drepe en kvinne, og fikk to år og ni måneder for det. Men ingen krevde sikring etter drapsforsøket. Både forsvarer og aktor kritiserer oppfølgingen.

Partering

Ifølge 22-åringens forklaring i retten i går kjente de to hverandre ikke fra før da de møttes i Slottsparken natt til lørdag 8. mars. Inne i avdødes leilighet skal Selvåg gjort seksuelle tilnærmelser mot 22-åringen. 22-åringen forklarte retten at han trodde avdøde etter flere forsøk på analt samleie ville gripe til våpen fordi han hadde blitt avvist. Like før hadde han selv deltatt i oralsex med avdøde. Naken, liggende på magen, med venstre hånd utstrakt, fikk Oddvar Sigve Selvåg 2- 3 knivstikk på hver side av nakkehvirvlene. Seinere fortsatte 22-åringen å maltraktere offeret.

Rettsmedisinsk sakkyndig, professor Bjørnar Olaisen ved Rettsmedisinsk Institutt, har obdusert flere grufulle lik. Men han innrømmet at denne saken har vært en belastning.

- Liket var lemlestet på en særdeles fæl måte, sa Olaisen.
Seinere i sin forklaring omtalte han drapet som partering.

Interessert i våpen

Til retten forklarte tiltalte at dersom Selvåg ikke hadde kommet med seksuelle tilnærmelser, ville drapet ikke ha skjedd. Han viste ingen tegn til anger.

- Følelse av nedverdigelse og naturlig aggresjon, var hans forklaring på hvordan det kunne skje.
Den profesjonelle japanske kastekniven han angivelig brukte for å ta livet av Selvåg hadde han med seg ut på byen drapsnatta. Kniv og våpen var noe han var interessert i, forklarte 22-åringen.

Politiet pågrep 22-åringen 18. mars, da han var innlagt på Kongsvinger sykehus på grunn av en knivskade i leggen han pådro seg drapsnatta. Siden har han sittet i varetekt.

<B>NOK SPOR:</B> 22-åringen la igjen både fingeravtrykk og blodspor. Han ble likevel ikke pågrepet av politiet før en uke etter at liket ble funnet. - Politiet var utrolig treige, sa han i retten i går.
Hele Norges coronakart