USA

Uten drikkevann på ubestemt tid

Det er en stor vannkrise i delstatshovedstaden Jackson etter kraftig regn og flom. Rundt 180 000 mennesker har ikke tilgang på drikkevann som følge av katastrofen.

OVERSVØMMELSE: Slik ser flere veier i Jackson, Mississippi ut akkurat nå. Foto: Reuters
OVERSVØMMELSE: Slik ser flere veier i Jackson, Mississippi ut akkurat nå. Foto: Reuters Vis mer
Publisert

Den siste uka har det vært kraftig nedbør i Jackson, som er hovedstaden og den største byen i den amerikanske delstaten Mississippi.

Selv om det er mye vann på bakken i gatene, er det ikke trygt nok for folk å verken drikke eller bruke vannet.

Rundt 180 000 innbyggere i Mississippi vil være uten pålitelig drikkevann på ubestemt tid etter at regn og flom presset elva Pearl River til farlige nivåer. Det sa myndighetene i byen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge AP News var flere deler av Jackson uten innlagt vann tirsdag fordi flommen forverret langvarige problemer i ett av to vannbehandlingsanlegg.

Må koke vannet før bruk

Mandag erklærte guvernøren i byen, Tate Reeves, unntakstilstand og sa at vannbehandlingsanlegget har vært drevet dårlig, samt underbemannet i mange år.

Forrige måned ble byens innbyggere varslet om å koke vannet i tre minutter før de drikker det for å drepe bakterier.

Flere tester viste at vannet var grumsete og av dårlig kvalitet, noe som kan føre til sykdom og fordøyelsesproblemer.

- Ikke drikk vannet. Det er råvann fra reservoaret som presses gjennom rørene, sa Reeves i en hasteinnkalt pressekonferanse, ifølge Reuters.

Et kjent problem

I 2020 kom Environmental Protection Agency ut med en rapport som viste til flere mangler ved vannsystemet i Jackson.

Utskifting av blyrør, feil overvåkningsutstyr og utilstrekkelig bemanning står oppført blant manglene.

OVERSVØMMELSER: Over 1000 personer er døde og flere millioner på flukt som følge av at monsunregn skaper enorme oversvømmelser i Pakistan. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer

- Inntil problemene med vannbehandlingsanlegget er løst, har vi ikke sikkert drikkevann, sa Reeves under pressekonferansen mandag.

- Det betyr at byen ikke kan produsere nok vann til å bekjempe branner, spyle toaletter samt dekke andre kritiske behov, fortsatte han.

Nødt til å ha undervisning digitalt

Helseministeren i Mississippi, Daniel Edney, uttalte seg også om vannet i byen, og sa at det ikke var trygt å drikke.

- Jeg vil til og med si at det ikke er trygt å pusse tennene med vannet fordi det ikke er desinfisert, sa Edney under en pressekonferanse, ifølge NBC News.

Mandag annonserte Jackson Public Schools at alle klasser skal ha hjemmeundervisning fra og med tirsdag på grunn av vannmangelen.

- Denne vannmangelen vil påvirke elevene som ikke trives med digital undervisning alvorlig, sa flere lærere til NBC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer