Uten en sjanse

Det irakiske regimet angripes nå fra alle fronter. I går kom krigen til Nord-Irak. Byen Mosul bombes. Irakiske snikskyttere dreper kurdere ved Iraks nordfront.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KALAK, NORD-IRAK (Dagbladet): - Han prøvde virkelig å drepe meg.

Karim Khasraw er ikke i tvil. En irakisk snikskytter bommet på ham med noen centimeter.

Karim jobber for den kurdiske sikkerhetstjenesten i landsbyen Kalak tett ved de irakiske frontlinjene. Den irakiske hæren ser ned på oss fra åsrygger på to kanter.

Karim observerte de irakiske posisjonene gjennom en kikkert. Han så en av de irakiske soldatene levere en skarpskytterrifle til en annen. Han trodde ikke de ville skyte, men kort tid etter smalt det. Soldatens dårlig justerte siktemidler reddet ham.

Jeg er med i gruppa av menn som omringer ham rundt nærmeste hushjørne. Karims øyne skinner. Han er i kjempehumør og høy på å være i live. Da jeg besøkte Kalak dagen før, kunne vi stå stille i ingenmannsland. Nå har situasjonen endret seg.

Dreper desertører

- De har minelagt veien til Mosul og brukt bulldosere for sperre veien og for å utbedre stillingene sine, forklarer en sikkerhetsmann som vil være anonym.

- De er nervøse nå, sier han og gliser bredt.

På høydene foran oss kan vi se de irakiske soldatene bevege seg. Karim Khasraw, som akkurat har overlevd ei kule fra dem, sier han ikke bærer noe nag.

- De irakiske soldatene er uten håp, sier han.

- De er rekruttert med tvang. Hvis de ikke tjenestegjør som soldater, vil de bli straffet og kanskje drept. Den irakiske hæren har komiteer som dreper desertører.

- Vi vet det fordi de eldste blant oss selv tjenestegjorde der før opprøret i 1991.

Sikkerhetsfolkene i Kalak holder seg i ro. De venter på amerikanere. Ryktet forteller at spesialstyrkene ikke er langt unna.

Flyplassen Ankawa utenfor Erbil var en enorm militærinstallasjon da Saddam kontrollerte hele Nord-Irak. Nå er det et friområde. Bare rullebanen står igjen. De siste tolv åra er den brukt av kurdere som trener til førerprøven, med gressende geiter ved siden av.

Men også her har situasjonen endret seg. Da jeg prøver å nærme meg rullebaneområdet, blir jeg stanset.

TIL FANGE: USAs første marinedivisjon med tolv krigsfanger etter slaget nær Az Bayer i Irak i går.