Uten en sjanse

En politimann ble drept, en skjøt seg tom, to politimenn var sjanseløse og måtte søke skjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Bare fire bevæpnede politimenn ble sendt ut for å stoppe de tolv ranerne i Stavanger.

Det var bare fem uniformerte politimenn på jobb da tolv ranere slo til mot Norsk Kontantservice tidlig på morgenen 5. april, opplyser kilder i politiet til Dagbladet.

Fire lett bevæpnede politimenn rykket ut til det som skulle vise seg å bli en håpløs og fatal kamp mot hardbarkede ranere. Tre sivile polititjenestemenn skal også ha kommet tidlig til stedet, men de var ubevæpnet.

Dagbladet har snakket med flere kilder i politiet og øyenvitner som forteller om det som skjedde de første minuttene etter at ransalarmen gikk.

Lederen

Arne Sigve Klungland var leder for vaktlaget som var på jobb denne morgenen. Da politiet fikk en telefon fra en ansatt på Norsk Kontantservice om at tellesentralen ble ranet, rykket Klungland ut umiddelbart.

Få minutter seinere kjører han bortover Kongsgata. Partneren hans var opptatt med en annen sak, og fikk beskjed om å fortsette med det, mens Klungland dro av gårde alene, opplyser en kilde i politiet.

En rutebuss kjører like etter kommandobilen nesten helt til Obstfelders plass. Klungland stanser 100 meter fra plassen, men begynner å rygge. Politikilder opplyser at Klungland må vente litt fordi bussen som står like bak også må rygge.

Klungland har våpen i bilen, og har på seg skuddsikker vest.

Bussjåføren har ikke fått opplysninger om ranet, men skjønner at noe skjer. Han holder seg i ro inne i bussen. Mellom 08.10 og 08.15 hører han et smell og ser at bakruta på kommandobilen blir knust.

- Sjåføren gikk ut av bussen, og like etter tok han kontakt med sentralen her hos oss, sier leder for Connex Buss AS i Stavanger, Trond Ivar Vestre.

Bussjåføren melder til bussentralen at en politimann er skadd. Han er den første som ser at Arne Sigve Klungland er skutt og drept.

Politimann (40)

Kommer kjørende rundt Breiavatnet sammen med en kollega. Han er uniformert og har våpen i bilen.

Idet de kjører inn på Domkirkeplassen, blir de beskutt av en maskert raner med automatvåpen. De vrenger bilen inn i Kirkegata for å unngå kuleregnet.

40-åringen forlater bilen og løper opp til Domkirkeplassen. Der stiller han seg i posisjon slik at han ser hele plassen, men i skjul for raneren som holder vakt ved tellesentralen. Med seg har han en pistol med seks skudd, og i lomma har han to ekstra magasin.

40-åringen er kjent som handlekraftig, og etter drapet på Arne Sigve Klungland får han beskjed om å lede operasjonen. Da er klokka mellom 08.10 og 08.15.

Politimannen fyrer av alle seks skuddene han har i pistolen mot ranerne idet de forlater Norsk Kontantservice.

Han må skifte magasin to ganger. Til sammen skyter han 18 skudd mot ranerne, og øyenvitner hevder at han treffer en av ransmennene i lysken. Politikilder mener at 40-åringen skjøt så mange skudd for å gi inntrykk av at det var flere væpnede politimenn til stede.

Politimann (32)

Kommer kjørende sammen med sin 40 år gamle kollega. Etter å ha blitt beskutt forlater også han politibilen i Kirkegata. 32-åringen løper ned trappene bak Hennes & Mauritz-bygget. Kilder Dagbladet har snakket med, mener at 32-åringen stiller seg bak et hjørne ut mot Domkirkeplassen.

Politimannen står bare noen få meter fra Nokas tellesentral. Han er bevæpnet, men blir beskutt og kommer ikke i posisjon til å skyte tilbake mot den tungt bevæpnede raneren.

Da raneren tar et sivilt gissel, er politimennene sjakk matt. De kan ikke angripe mannen.

Ukjent politimann

Kilder Dagbladet har snakket med, er usikre på hvem denne politimannen er. Han kjørte sannsynligvis ned til ransstedet samme vei som Klungland, men får trolig beskjed fra Klungland om å holde se unna Kongsgata. Øyenvitner mener at en politibil kjørte Bergelandsgata og parkerte i nærheten av Klubbgata/Laugmannsgata. Politimannen stiller seg rett bak tellesentralen. Han er bevæpnet, men ikke på skuddhold.

Politimann (42), sivil

Er på vei til jobb på sykkel eller til fots. Klokka er omtrent 08.00, og han er en av de første politimennene som kommer helt opp på Obstfelders plass.

42-åringen ser at det står en mann kledd som politi, men drakta har ikke riksvåpenet på armene. Han skjønner hva som er i ferd med å skje. Han har ikke våpen, men likevel begynner han umiddelbart å få forbipasserende bort fra plassen.

Mens den sivile politimannen forsøker å holde folk som er på vei til jobb unna, roper raneren til ham.

Raneren snakker rein østlandsdialekt, opplyser kilder i politiet. 42-åringen blir truet av raneren med et automatvåpen og blir tvunget til å legge seg ned på bakken. Raneren holder ham nede med en fot på ryggen hans.

Ransmannen løsner flere skudd mot kommandobilen med Klungland som står ca. 100 meter unna. 42-åringen kan ikke gjøre noe for å hindre drapet.

Det er uvisst om han er vitne til selve drapet, men kilder i politiet sier at han ligger så nær at han uansett må ha hørt at ruta på bilen eksploderer. Etter noen sekunder slutter raneren å skyte.

42-åringen hører at magasinet er tomt, frykter at han kan bli skutt i ryggen, men velger likevel å løpe. Han løper alt han kan over plassen og kommer seg i sikkerhet.

Politimann (37), sivil

Er på kammerset da ransalarmen går. Han kjører en sivil politibil opp mot ransstedet, men velger å ikke stille seg i samme gate som Klungland. Han kjører i stedet ned i Hetlandsgata, bare femti meter fra det stedet hvor den væpnede raneren holder vakt. Også han er ubevæpnet, opplyser kilder i politiet.

Han kjører opp Hetlandsgata og kommer helt opp til raneren som står vakt på hjørnet med Obstfelders plass. Der blir han beskutt, og rygger fort bilen lenger ned i gata.

Fra sin posisjon kan han sannsynligvis ikke se at Klungland blir skutt.

Ukjent politimann, sivil

En politimann i sivil skal også ha vært i nærheten av ransstedet. Kilder i politiet kjenner ikke identiteten til denne mannen.

Politimann (31)

Skal ha vært satt opp til å kjøre sammen med Arne Sigve Klungland denne dagen. Men klokka 07.08 denne morgenen begås et innbrudd i internatet til Sentralsjukehuset i Rogaland. Kilder mener 31-åringen jobbet med dette innbruddet, og at han ble bedt om å fortsette med det da ransalarmen gikk.

Det kan ha reddet livet hans.

Den drepte politimannen Arve Sigve Klungeland ble begravet onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer