Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uten en tråd i de tusen hjem

Ikke før har mobilbølgen lagt seg, så ruller en ny telefonbølge inn over landet. Nå skal det være trådløst i de tusen hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Salget av trådløse telefoner har virkelig tatt av. I sommer solgte vi nesten like mange trådløse som vanlige telefoner, sier Arnstein Larsen i telefonbutikken Geab på Egertorget i Oslo.

Produktsjef Jan Henrichsen i Telehuset bekrefter tendensen:

- Første halvår i år solgte vi ca 90 000 trådløse telefoner - en økning på over 30 prosent fra i fjor.

Trådløse telefoner har vært i handelen i mange år. Høy pris hindret likevel lenge det helt store salget i Norge. En del nordmenn kjøpte derfor med seg billige - og ulovlige - apparater fra utlandet.

Men i år er prisene omsider kommet ned på et nivå som butikkene kaller «forbrukervennlige». I spesielle kampanjeperioder har det vært mulig å kjøpe trådløse til under 1000 kroner.

Begrenset frihet

Først og fremst gir trådløse telefoner større bevegelsesfrihet på hjemmebane. Med fri sikt skal du kunne bevege deg 400-500 meter fra ditt faste apparat uten at samtalen blir uforståelig.

Men trådløs må ikke forveksles med en mobiltelefon. Går du bak en fjellknaus eller opp en del jernarmerte betongetasjer, risikerer du å høre bare kaudervelsk.

- Som en tommelfingerregel kan vi si at grensen er 50 meter innendørs og 400 meter utenfor huset, sier produktsjef Jan Henrichsen i Telehuset.

- I utgangspunktet er alle trådløse telefoner like sterke. Noen telefoner rekker likevel lenger enn andre. Det beste er derfor å snakke med butikken om hvordan du har tenkt å bruke telefonen, sier Henrichsen.

Dyre i innkjøp

Sammenliknet med mobiltelefoner er trådløse telefoner vesentlig billigere i drift. Siden det ikke er snakk om noe nytt telefonnummer, betaler du verken abonnement eller andre faste avgifter. Tellerskrittene er selvsagt også de samme som for den faste telefonen.

Finnes det da noen ulemper?

Det må i såfall være prisen. Telehusets rimeligste trådløse starter på 1399 kroner. Hos Geab koster den rimeligste trådløse nesten 2000 kroner.

- Men da få du også skikkelig god lyd i apparatet. Dessuten garanterer vi at du ikke opplever «klipping», dvs at forbindelsen i korte øyeblikk blir borte, sier Arnstein Larsen i telefonbutikken Geab.

Lette å avlytte

En svakhet ved trådløse telefoner er at de kan avlyttes.

- Avlytting er dessverre en enkel sak. Det er bare å skaffe seg en telefon-scanner, sier Rune Eritzland i Safetel i Stavanger. Firmaet har spesialisert seg på sikkerhet på telenettet.

Det er ikke lov å selge scannere i Norge. Men Eritzland mener at de er omtrent like lette å få tak i som radarvarslere.

- Spesielt utsatte er de som bruker telefonen til banktjenester. Det er alt for lett å stjele penger fra folk gjennom avlytting, sier Rune Eritzland.

Telefon på vidvanke

Foreldre med ungdom i huset bør være klar over at den trådløse også kan bli en kilde til evig konflikt. Det rapporteres om opprivende scener når tenåringen har låst seg inne på badet for å avvikle timelange trådløse konferanser med kjæresten.

Et annet problem er at det er lett å glemme igjen den trådløse telefonen etter bruk. Det kan fort bli kjedelig å måtte lete huset rundt hver gang noen har bruk for telefonen.

Har du en mobiltelefon, kan du løse problemet raskt. Du ringer bare opp din egen telefon og lytter etter lyden fra den trådløse.

Enkelte produsenter har tenkt på det problemet også med den trådløse og utstyrt basen med en lete-knapp. Et trykk på knappen og det piper - kanskje på do?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media