TAR UT FEDREKVOTEN: Ved Smestad brannstasjon har de ansatte tradisjon for å ta ut fedrekvoten. Fra venstre: brannmann Ronny Næss, brigadesjef Bjørn Lind, brannmann Hans-Rasmus Breistein med datteren Ingrid på armen og barne- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TAR UT FEDREKVOTEN: Ved Smestad brannstasjon har de ansatte tradisjon for å ta ut fedrekvoten. Fra venstre: brannmann Ronny Næss, brigadesjef Bjørn Lind, brannmann Hans-Rasmus Breistein med datteren Ingrid på armen og barne- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Uten fedrekvote må menn føre slitsomme kamper

Inga Marte Thorkildsen (SV) mener fedrekvoten er viktig for at barn skal få et tett forhold til far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har vedtatt en utviding av fedrekvoten fra 12 til 14 uker. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) er fornøyd med utviklingen.

- Fra 1. juli har vi en fedrekvote på 14 uker. Det gjør noe med arbeidsplassene og familien, og det gjør noe med barna. Det er fantastisk, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Slitsomme kamper Ifølge SSB var det 64,6 prosent som tok hele fedrekvoten eller mer av foreldrepengeperioden i hele landet i 2011. Sogn og Fjordane er fylket med høyest andel, der 71,9 prosent av fedrene tar hele fedrekvoten eller mer av foreldrepengeperioden.

Dagbladet møter Inga Marte Thorkildsen på Smestad brannstasjon, der brigadesjef Bjørn Lind sier han synes å se at fedrerollen har endret seg.

- Jeg har vært her i 33 år, og jeg ser at gutta her er engasjert i familien på en helt annen måte enn før. Før var barna mer mor sin greie, men nå er de fleste av våre ansatte veldig engasjerte i barna, sier Lind.

Inga Marte Thorkildsen mener det er enklere for fedrene å ta ut permisjon med en fedrekvote.

- Det er viktig å passe på at barna ikke avskjæres fra å få et tett forhold til fedrene. Hvis ukene ikke er øremerket menn kan det være at noen arbeidsgivere helst ser at fedrene er i jobb. I noen familier tenker kanskje også moren at permisjonen er forbeholdt henne. Uten fedrekvote må menn føre mange slitsomme kamper. Noen ender med å kaste inn håndkleet, sier hun.

- Urovekkende Flere mener det bør være mulig å dele foreldrepermisjonen fritt, og sikre valgfrihet. Thorkildsen er ikke enig.

- Hva er valgfrihet? Valg på familieområdet styres valg av økonomi, kjønnsroller og forventninger. Trenden er klar, jo større fedrekvoten er, jo flere tar ut hele eller nærmere hele kvoten, sier hun.

- Fedrekvoten er et virkemiddel for å bryte med hinderet det er for menn å ta permisjon. Vi ser at arbeidsgivere til og med er villige til å betale for at menn ikke tar ut permisjon. I 2013 synes jeg det er urovekkende, fortsetter Thorkildsen.

- Riktig retning Ifølge SSB er andelen fedre som tar hele fedrekvoten eller mer av foreldrepengeperioden i 2011 på 63,1 prosent for Oslo. Hans-Rasmus Breistein er for øyeblikket i gradert permisjon med datteren Ingrid (1) fra jobben ved Smestad brannstasjon.

- Jeg får helt klart mye igjen for at jeg har valgt å ta permisjon. Hjemme hos oss prøver vi å gjøre det fifty-fifty. Jeg tror fedrekvoten gir mennene et push bak, sier Breistein.

Brigadesjef Bjørn Lind er fornøyd med utviklingen.

- Vi er en offentlig etat og skal gå foran som et godt eksempel. De fleste, for å ikke si alle, tar ut fedrekvoten her. Jeg er glad for at det går i denne retningen, sier Lind.