Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uten filter

Navn: Liv Urdal Alder: 45 Yrke: Lege og direktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun ville fjerne reven fra taket på Asbjørnsens fabrikk i Kristiansand og fattet også interesse for synlige røykpakker på studiopianoet i et visst underholdningsprogram i TV. Men ellers er ikke den tidligere bedriftsoverlegen i Akershus fylkeskommune noen stor moralist. Jobben som direktør i Statens Tobakksskaderåd krever av henne at hun sier ifra, så det gjør hun til gagns.

Som når hun åpent erklærer at tobakkskongene Andresen & sønn har skaffet seg milliardformuer på et produkt som dreper annenhver av deres faste kunder. Slike ord blir tatt i bruk i den verbale krigen som pågår parallelt med at søksmålene mot tobakksbransjen er i ferd med å nå rettsapparatet i Norge. I USA har de digre multinasjonale tobakksfabrikantene for lengst blitt pålagt å utbetale milliardbeløp til tobakksskadde, til kreftforskning og til utstrakt opplysningsvirksomhet om nikotinens forbannelse.

Urdals anledning denne gangen var seniors og juniors utbytte på 170 millioner kroner fra overskuddet i Skandinavisk Tobakskompagni. Urdal har selv røkt. Opptil tretti sigaretter om dagen i flere år. I et intervju med Aftenposten sa hun: - Ofte syntes jeg det var godt med en røyk. Men tobakken tilfører ikke livet noe positivt, og nå har jeg ikke røyket på en del år. Hun har også sagt seg enig i at skremselspropagandaen ikke når fram til ungdommen.

Som livsmotto har hun, i hvert fall ved ett høve, valgt for seg og sine barn: «Frisk luft i lungene er bra for meg og ungene.» Det har hun lånt av Kreftforeningens sjiraff, og mottoet forteller at Urdal er levende opptatt av de passive røykernes tilværelse. Noe de mange og stinkende røykerommene på de fleste seriøse arbeidsplasser er et eksempel på. Røykeloven for barer og restauranter er også et preventivt middel tatt i bruk for å irritere og glede gjestene. I beste mening.

Liv Urdal nyter stor faglig og menneskelig respekt hos sine nærmeste medarbeidere. Hun er åpen, livsglad og munter. Med en god replikk på lager når det må spilles på små flater. Med henne kom det ryddighet og effektivitet inn i «røykskaderådet»s administrasjon. Hun uttalte da også tilfredshet over at antallet medlemmer i rådet ble redusert etter en departemental gjennomgang for to år siden: - Det forrige rådet fungerte ikke. Sammensetningen var ikke hensiktsmessig. Nå får vi et råd uten daukjøtt, sa hun. Uten filter, da også.