Uten filter

Hvis ikke demonstrasjoner tar natta tilbake, gå direkte på radio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR KANSKJE derfor Ny Tid-redaktøren og feministen Martine Aurdal bommet så grovt i sin første reaksjon på Marianne Aulies outing av to kjente kunstnere på direkten i P3. Aurdal syntes det var «tøft» og til og med «litt kult» at Aulie navnga de to kjendisene som angivelig skulle ha dopet henne og prøvd å voldta henne for 14 år siden. Etter å ha tenkt seg om gikk Aurdal selvfølgelig tilbake på sine uttalelser, men hun var ikke alene om sitt spontane bifall.Etter at voldtektsdebatten i ukevis har handlet om hva kvinner kan gjøre for å beskytte seg, ble fokuset plutselig snudd fra offeret til overgriperen. Debatten har dessuten igjen minnet kvinner på at det tilsynelatende er liten vits å anmelde voldtekter. Saker blir ofte henlagt og sjansen for en domfellelse er liten.Mistilliten til politi og rettsvesen i voldtektssaker kan være noe av forklaringen på at Aulies primitive selvtekt i NRK P3 av noen ble sett på som en alternativ straff. Riktignok var ansvarlige kommentatorer raskt ute med unison fordømming i alle offisielle kanaler, men rundt omkring på blogger og nettsteder summet det av motstridende syn. Det var dessuten få betenkeligheter med å spre navnene videre, selv blant folk som mente Aulies outing var horribel.Voldtekt er en av urforbrytelsene, og når rettsstaten svikter i forfølgelse av overgriperen, griper ofrene til urstraffen. Det oppstår en lynsjestemning, hvor fedre hevner sine døtre og det blir ropt på borgervern i Oslos gater. Overgriperne blir satt i gapestokk til spott og spe. I våre dager er gapestokken media, hvor man i England for eksempel har sett britiske aviser henge ut angivelige pedofile med katastrofale følger for både skyldige og uskyldige.

NETTOPP FORDI voldtekt blir sett på som en av de mest avskyelige forbrytelser, er det ekstra klanderverdig å komme med beskyldninger som er umulig å forsvare seg mot. I løpet av et par sekunder er det gjort ubotelig skade. Men hendelsen kan ikke uten videre sammenliknes med andre saker, hvor anklagede menn er blitt navngitt i media. Det har skjedd som følge av at det allerede er satt i gang en prosess mellom partene. I den såkalte Medhaug-saken gikk for eksempel kvinnen til sivilt søksmål og tapte i to instanser.

MEDIA SOM GAPESTOKK er ikke et nytt fenomen. I næringslivet holder man etikkurs, hvor tommelfingerregelen er: Ikke gjør noe som ikke tåler å havne på en forside. Men massespredning av rykter og sladder er nytt. Fra å snakke høyt og usjenert i mobilen på trikken, var ikke veien lang til å snakke like høyt i radio og på Internett. Aulies utfall er en betroelse som tidligere var forbeholdt venner, og som etter loven er tillatt. Å si det på radio er ikke lovlig.Men som alt annet handler det om styrkeforhold og roller. Av og til bokstavelig talt. Da Sossen Krohg avslørte i sine memoarer at hun måtte ligge med teatersjefen for å få jobb, var det frodig kulturhistorie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer