Uten formuesskatt nærmer de rikeste seg nullskatt

De rikeste personene i Norge har så lav skattbar inntekt at deres personlige inntekt blir svært lav ved bortfall av formuesskatten, viser en oversikt Aftenposten har laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I gjennomsnitt vil bortfall av formuesskatten fjerne to tredeler av den personlige skatten til landets rikeste, skriver avisen.

Aftenposten har laget en liste over alle i Norge som betaler mer enn 1 million kroner i formuesskatt. Listen er basert på ligningen for 2012, og for å betale 1 million kroner i formuesskatt må ligningsformuen være på minst 92,4 millioner. 851 personer er med på listen og er dermed Norges rikeste personer målt etter ligningsformuen.

Beregningene viser at de i gjennomsnitt betalte 4,9 millioner kroner i skatt i 2012 - 3,27 millioner i formuesskatt og 1,65 millioner i inntektsskatt. To tredeler av personskatten vil dermed falle bort for personene på listen dersom formuesskatten blir fjernet.

72 av personene på listen hadde null i nettoinntekt, og betalte bare formuesskatt i 2012. For drøyt hver fjerde person på listen utgjør formuesskatten mer enn 90 prosent av samlet skatt, og for halvparten mer enn tre firedeler.

Ifølge Aftenposten ville den personlige skatten krympet med nesten 80 prosent for de 100 rikeste målt etter ligningsformue, dersom formuesskatten falt bort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer