Uten formuesskatt nærmer de rikeste seg nullskatt

De rikeste personene i Norge har så lav skattbar inntekt at deres personlige inntekt blir svært lav ved bortfall av formuesskatten, viser en oversikt Aftenposten har laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gjennomsnitt vil bortfall av formuesskatten fjerne to tredeler av den personlige skatten til landets rikeste, skriver avisen.

Aftenposten har laget en liste over alle i Norge som betaler mer enn 1 million kroner i formuesskatt. Listen er basert på ligningen for 2012, og for å betale 1 million kroner i formuesskatt må ligningsformuen være på minst 92,4 millioner. 851 personer er med på listen og er dermed Norges rikeste personer målt etter ligningsformuen.

Beregningene viser at de i gjennomsnitt betalte 4,9 millioner kroner i skatt i 2012 - 3,27 millioner i formuesskatt og 1,65 millioner i inntektsskatt. To tredeler av personskatten vil dermed falle bort for personene på listen dersom formuesskatten blir fjernet.

72 av personene på listen hadde null i nettoinntekt, og betalte bare formuesskatt i 2012. For drøyt hver fjerde person på listen utgjør formuesskatten mer enn 90 prosent av samlet skatt, og for halvparten mer enn tre firedeler.

Ifølge Aftenposten ville den personlige skatten krympet med nesten 80 prosent for de 100 rikeste målt etter ligningsformue, dersom formuesskatten falt bort.

- Mange med høye formuer eier bedrifter helt eller delvis. Skatten på overskuddet i bedriftene er en skatt på eierne, og må regnes med. Skattelistene viser derfor ikke hele skatten de i praksis betaler, påpeker samfunnsøkonom Villeman Vinje i den liberale tankesmia Civita overfor avisen.

(NTB)