Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uten gjenkjennelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRITT ORD-PRISEN: Jeg kjøpte nylig Nina Karin Monsens siste bok: «Kampen om ekteskapet og barnet». Diskusjonen om ekteskap og samliv opptar meg, og jeg var nysgjerrig på å få mer kunnskap om hennes argumenter mot den nye ekteskapsloven. Jeg så fram til spennende og utfordrende lesning. Men jeg må si jeg ble overrasket og oppgitt.

Går det an å skrive sånn om sex og samliv og ikke minst homofilt samliv i dag? Hennes grunnposisjon, at institusjonen og begrepet ekteskap skal bevares for heterofile, er det mange som deler. Ikke minst i kirken. Men jeg håper vi i den indre kirkelige debatten som kommer, ikke møter et virkelighetsbilde som det Monsen speiler.

«Homofile kan, som psykisk utviklingshemmede, ha krav på trygd som medfødt ufør». Og «homofili blir aldri like ærefull som heterofile. Det må homofile leve med, det er deres livslange handikap». – Eller: «medmor og medfar blir aldri savnet eller elsket, om de ikke er tvunget på barnet. De blir ikke engang nevnt». Slike ofte (uklare) kraftsatser er boken krydret med. Det gjør meg oppgitt og det gjør meg oppbrakt.

Boka bygger på det premiss at samfunnet, inklusive kirken er blitt lurt av homoaktivister med en tung ideologisk agenda. Jeg kjenner etter hvert mange homofile ikke minst i kirkelig sammenheng. Mange av dem har kjempet tøffe kamper for å vedstå seg sin homofile identitet. Mange bærer med seg et dypt ønske om å kunne få leve sammen med en de er glad i – i gode og onde dager, og få samfunnets og kirkens velsignelse til det. I mange relasjoner er barn allerede en del av denne virkeligheten. De ønsker å bli omtalt som ektefeller. De ønsker å gifte seg. Begrepet ekteskap er for mange av dem et signal om aksept.

Det har en både blant homofile og i kirken delte meninger om. Jeg har valgt å støtte dem og tror ikke ekteskapsinstituttet eller samfunnet blir ødelagt av det. Det bildet Monsen skaper av denne kampen, vil gjøre en åpen, fordomsfri og seriøs samtale vanskeligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media