Uten helteglorie

Det er aldri lett for en politiker å innrømme feil. Ikke i noe land og ikke under noen omstendigheter. Selv ikke når fakta taler for seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forestillingen

om president George W. Bush som den effektive øverstkommanderende i farens stund, slår sprekker. Det var denne forestillingen, nøye lyssatt i bildene av presidenten i full flygeruniform tatt på dekket av hangarskipet «Abraham Lincoln», som skulle sikre presidenten gjenvalg ved valget 2. november. Gjenvalg av Bush er fremdeles det mest sannsynlige resultatet av valget, men det blir i tilfelle ikke slik som valgstrategen Karl Rove hadde planlagt, med Bush som den suverene leder i krise og krig. Rapporten fra staben til kommisjonen som gransker hendelsene før og etter terrorangrepene den 11. september 2001, ble lagt fram torsdag. Den er knusende for bildet av Bush i spissen for en effektiv administrasjon som handlet raskt og klokt etter at den ble rammet av et totalt overraskende angrep de ikke hadde hatt mulighet til å hindre. Innholdet i rapporten undergraver troverdigheten til både presidenten og visepresident Dick Cheney, som begge har hevdet at det var omfattende forbindelser mellom Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk og diktator Saddam Hussein i Bagdad, og at Irak derfor representerte en klar og umiddelbar trussel mot sikkerheten til USAs befolkning. Stabsrapporten har ikke funnet at det var slike omfattende forbindelser, og heller ingen tegn til samarbeid mellom Saddam og bin Laden om selve terrorangrepene 11. september.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.