Uten hjerte og hjerne

Overgrepene i Abu Ghraib-fengselet er den aller største seieren for terrorister som Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV (Dagbladet): Under Saddam Hussein var Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad beryktet for tortur og død. Fengselet var selve symbolet på hva USAs krig skulle få slutt på i Irak. Etter Saddams fall for litt over et år siden stormet også hundretusener av irakere til Abu Ghraib-fengselet for å lete etter sine savnede slektninger. De fleste gikk hjem med uforrettet sak. Deres kjære var mest sannsynlig torturert til døde.

Med Saddams fall håpet mange - inkludert irakere og arabere flest - på at skrekkregimet til Saddam snart var historie.

AMERIKANSKE OG BRITISKE

styrker gikk høyt ut og lovet frihet og demokrati. Irakernes hjerter og hjerner skulle vinnes. Noe gikk fundamentalt galt på veien.

Allerede rett etter Saddams fall, i april i fjor, sperret jeg og fotograf Tomm W. Christiansen opp øynene: Foran oss ble fire nakne irakere eskortert ut på gata av bevæpnede amerikanske soldater. På ungguttenes bryst hadde soldatene skrevet «Ali Baba. Haram» (Ali Baba. Tyv). Deretter dyttet soldatene de nakne mennene ut på gata og ropte «Ali Baba» etter dem.

- Dette er helt klart ikke standard prosedyre. Hvis det stemmer at de gjorde dette, vil vi iverksette tiltak mot dem, sa amerikanernes pressetalsmann i Bagdad, David Connolly, den gangen.

Antakelig ble lite gjort for å straffe de fire amerikanske soldatene som strippet og ydmyket fire irakiske tyver. Historier fra andre amerikanske soldater som også strippet irakere når de fant det for godt, tyder på det.

- Det er eneste måte å straffe dem på. Hvis ikke fortsetter de bare å stjele og gjøre annen ugagn, sa en gjeng soldater til oss ved en seinere anledning.

NØYAKTIG DET SAMME

leser jeg i Daily Mirror denne helga.

- Politifolkene (irakerne, red.anm.) vil ikke ha problemer, og lar dem gå. Derfor gir vi dem i stedet en lærepenge på vår egen måte, sier en britisk soldat, ifølge avisa.

Hvis bildene Daily Mirror viste på forsida, er sanne, kan den interne straffegrensa for noen av okkupasjonsstyrkens soldater synes å ha beveget seg fra stripping (for et år siden) til tissing, slåing og sparking. Sjokkbildene av smilende amerikanske soldater som ydmyker irakiske fanger på det nedrigste i Abu Ghraib-fengselet, underbygger dette.

En intern rapport, godkjent av USAs øverste militære leder i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez, er grufull lesning. «Sadistiske, vulgære og hensynsløse kriminelle handlinger,» heter det i rapporten. Som aldri skulle bli offentliggjort.

Hadde det ikke vært for at CBS sendte bildene av amerikanske soldater som viderefører Saddam Husseins torturmetoder, ville saken blitt dysset ned. Helt siden i februar i år har USAs forsvarsledelse vært klar over overgrepene. Inntil i forrige uke har ikke mye blitt gjort for å rydde opp i overgrepene begått av amerikanske soldater, skriver The New Yorker denne uka.

«JEG SÅ TO NAKNE

fanger, én masturberer mens den andre kneler foran ham med munnen åpen. Jeg ville bare gå ut derfra. Jeg syntes ikke dette var riktig... Jeg så stabssersjant Frederick komme mot meg, og han sa: {lsquo}Se hva disse dyrene gjør når vi lar dem være alene i to sekunder.'» Dette er et av vitneutsagnene fra en soldat som skulle vinne irakernes hjerter og hjerner.

En slik dehumanisering er uakseptabel i enhver kultur, men spesielt i den arabiske verden. Homoseksualitet er forbudt i islamsk lov. I tillegg er det ydmykende for menn å være nakne foran andre menn. For ikke å snakke om hvor uakseptabelt det vil være å stå naken og masturbere foran en fremmed amerikansk kvinnelig soldat.

«For det muslimske øye hadde det vært bedre å se de irakiske fangene bli slått helseløse. Ikke noe er verre og mer nedslående enn å se stolte, voksne menn bli strippet, kastrert, seksuelt ydmyket og legemsfornærmet av folk med våpen,» skriver Independents kommentator Yasmin Alibhai-Brown.

LA OSS HÅPE AT

de fleste soldatene i Irak følger Genèvekonvensjonen og andre lover og regler for hvordan man skal opptre i krig. Problemet er bare at det hjelper så lite. Overgrepene i Abu Ghraib-fengselet er den aller største seieren for terrorister som Osama bin Laden. Bildene av ydmykede irakiske krigsfanger har satt ytterligere fyr på Midtøstens brennende hat mot USA. Terroristene vil bruke bildene for det de er verdt. Køen for å bli selvmordsaksjonist eller terrorist blir stadig lengre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer