- Uten innvandrere stopper Norge

SV fnyser av Per Sandberg og mener at Norge vil stoppe opp uten innvandrere.

- INNVANDRING HELT NØDVENDIG:  Stortingsrepresentant fra SV, Aksel Hagen, mener innvandring er helt nødvendig for å holde hjulene i gang i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
- INNVANDRING HELT NØDVENDIG: Stortingsrepresentant fra SV, Aksel Hagen, mener innvandring er helt nødvendig for å holde hjulene i gang i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kunne Finansavisen fortelle at innvandring er ulønnsomt og har kostet det norske samfunnet hele 70 milliarder kroner de siste sju åra.

- Uten innvandring stopper Norge.
Vi trenger befolkningsveksten for å møte behov for arbeidskraft både i privat og offentlig sektor, ikke minst etter hvert som eldrebølgen slår inn over landet, sier SVs Aksel Hagen, leder av Stortingets kommunalkomite.

Oppgitt Hagen er oppgitt over Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg, som mener den rødgrønne regjeringen er på vei til å ødelegge velferdsstaten.

- Det som ødelegger velferdsstaten for Per Sandberg, er for meg en forutsetning for videre vekst og utvikling av velferdsstaten. Det aktivitetsnivået vi har i Norge i dag forutsetter en fortsatt innvandring og arbeidsinnvandring, sier Aksel Hagen.

Skeptisk SV-mannen er svært skeptisk til Statistisk Sentralbyrås (SSB) tall, og Finansavisens regnestykker og måten det blir brukt på.  

- Rapporten til SSB
er basert på en framskrivning som ikke tar innover seg endringer som vi vet vil skje. Kjell Aukrust tok i en fortelling utgangspunkt i at høyden på rekruttene i forsvaret økte for hvert år. Han regnet seg tilbake til 1030 og fant ut at vikingene bare var noen centimenter høye da de kjempet slaget på Stiklestad. Dette var selvfølgelig humoristisk ment, og illustrerer hvordan framskrivninger må tas med en klype salt, sier Hagen.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har offentlige utgifter overskredet skatteinntektene fra arbeidsinnvandring med 71 milliarder kroner under den sittende regjeringen.  

- Trenger innvandrere - Rapporten til SSB forutsetter at innvandrerne ikke kommer til å bidra mer til fellesskapet, og det blir helt feil. Vi trenger arbeidskraften, innvandrerne ønsker å jobbe og trenden er at vi lykkes med språkopplæring og sysselsetting, sier Hagen.  

Hagen viser til rapporten Innvandringsregnskapet som er lagd av Terje Strøm, sjefsøkonom i NyAnalyse.  

- Innvandringsregnskapet viser at sysselsettingen av innvandrere gir skatteinntekter på cirka 27 til 28 milliarder kroner årlig. Det finansierer andre grupper innvandrere som går på trygd, så vi tar ikke tallene for god fisk sånn uten videre.

- Det vi vet er at Norge stopper uten innvandring. Vi trenger innvandringen for å møte behovet for arbeidskraft både i privat og offentlig sektor, ikke minst etter hvert som eldrebølgen slår inn over landet, sier Hagen.

Ønsker flere innvandrere Han understreker i tillegg at innvandring også bidrar til økt kulturelt mangfold og kunnskap til samfunnet. 

- Vi vet at slike samfunn er mer nyskapende og mer attraktive både å bo i og å drive næringsvirksomhet i. Derfor ønsker SV innvandrerne velkommen til Norge, sier Hagen.

- ØDELEGGER VELFERDSSTATEN:  Per Sandberg (Frp) mener regjeringen og innvandringen til Norge ødelegger velferdsstaten.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- ØDELEGGER VELFERDSSTATEN: Per Sandberg (Frp) mener regjeringen og innvandringen til Norge ødelegger velferdsstaten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer