Uten østeuropeere og svensker stopper Norge

Tre ganger så mange bedrifter i hotell- og restaurantbransjen bruker østeuropeiske arbeidstakere i forhold til 2006.

TREDOBLING: Tre ganger så mange bedrifter i hotell- og restaurantbransjen bruker østeuropeiske arbeidstakere i forhold til 2006. Denne servitøren er imidlertid svenske Martin Fransson, som var fornøyd med sommerjobben som servitør på "Lekteren" ved Aker brygge i Oslo i 2006. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
TREDOBLING: Tre ganger så mange bedrifter i hotell- og restaurantbransjen bruker østeuropeiske arbeidstakere i forhold til 2006. Denne servitøren er imidlertid svenske Martin Fransson, som var fornøyd med sommerjobben som servitør på "Lekteren" ved Aker brygge i Oslo i 2006. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35 prosent av norske bedrifter innenfor bygg- og anlegg, industri og hotell og restaurant-næringen bruker østeuropeisk arbeidskraft. Dette er en vesentlig økning fra 15 prosent i 2006, viser en undersøkelse som presenteres på Fafo Østforums årskonferanse i dag: «Arbeidsvandringer i krisetid: Fri flyt eller full stopp?»

—Andelen bedrifter som bruker fast ansatte og midlertidig ansatte østeuropeere er det som stiger mest, og det er jo oppsiktsvekkende. Disse arbeidstakerne er nå blitt en normal del av arbeidslivet, sier Line Eldring, prosjektleder for Fafo Østforum, til Dagbladet.


Integrert og inkludert

Det er andre gang Fafo gjennomfører en undersøkelse av bedrifters bruk av østeuropeisk arbeidskraft. Første gang var i 2006. Her ser forskerne en endring: Først blir østeuropeere innleid, som en prøveordning. Når bedrifter ser at arbeiderne fungerer, ansettes de.


—68 prosent av de bedriftene som bruker østeuropeiske ansatte sier at disse nå er blitt en del av den ordinære driften. Mange østeuropeere har blitt integrert og inkludert i norsk arbeidsliv. De er en langt mindre reservearbeidskraft enn den norske debatten kanskje har gitt uttrykk for, sier Eldring.


Revolusjon

Fafo-forskerne er spesielt overrasket over økningen innenfor norsk hotell- og restaurantbransje: 32 prosent av virksomhetene bruker nå østeuropeisk arbeidskraft.


—Det som har skjedd de siste fem år, er en liten revolusjon i norsk arbeidsliv. Vi har aldri opplevd en slik økning i antall nye arbeidstakere før, sier Fafo-forsker Anne Mette Ødegård.


—Og hvis vi tar med alle svenskene i hotell- og restaurantbransjen, er det snart ikke mulig å kjøpe en pølse lenger uten hjelp fra utlandet. Norsk arbeidsliv er i ferd med å bli avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Vi opplever en kraftig internasjonalisering, sier Fafo-forsker Rolf K. Andersen.


Må gå først

Den internasjonale finanskrisen er heller ikke godt nytt for de østeuropeiske arbeiderne i Norge. Mange av dem er blant de sist ansatte arbeidstakerne, og blir derfor permittert eller oppsagt først.


—Finanskrisen har medført NAV har en jevn økning av antall arbeidsledige østeuropeere. I tillegg kan det kanskje skje at de som ikke har krav på trygd går inn i det gråe eller svarte arbeidsmarkedet. Høsten 2006 så vi at så mange som én av fire polakker jobbet illegalt i Norge, sier Eldring.