- Uten overgangsstønaden er jeg sjanseløs

Alenemor Anne Kristine Lehn (28) frykter hun må gi opp studiene hvis politikerne strammer inn.

UROLIG: Anne Kristine Lehn (28) er urolig for framtida til datteren Anne Eline (4) etter at hun oppdaget at den økonomiske støtten de mottar kan forsvinne. Foto: Bjørn Langsem/ DAGBLADET
UROLIG: Anne Kristine Lehn (28) er urolig for framtida til datteren Anne Eline (4) etter at hun oppdaget at den økonomiske støtten de mottar kan forsvinne. Foto: Bjørn Langsem/ DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når regjeringen velger å redusere overgangsstønaden, er det først og fremst et angrep på alenemødrene, mener stortingsrepresentant Audun Lysbakken.

- Regjeringen har sagt at de kutter fra tre til ett år, som i realiteten betyr at hele ordningen raseres. Hvis forslaget vedtas, vil mange barn av alenemødre bli låst fast i en fattigdomsfelle, sier Lysbakken.

Sjanseløs Studenten Anne Kristine Lehn framla i går sitt budskap da hun møtte SV-lederen på Stortinget. Hun har eneansvar for datteren Anne Eline (4) og er halvannet år unna endelig eksamen.

- Jeg frykter innstramminger i overgangsstønaden, slik at jeg ikke får sjansen til å fullføre den treårige utdanningen til tegnspråktolk ved Høgskolen i Oslo, sier Anne Kristine Lehn.

- Uten overgangsstønaden er jeg sjanseløs, sier hun.

Vellykket Audun Lysbakken peker på at overgangsstønaden er et vellykket virkemiddel.

- De som har mottatt den fullfører utdanning og kommer i jobb. Ni av ti er i aktivitet. 95 prosent av dem som mottar overgangsstønad er kvinner, sier han.

Anne Kristine Lehn mener det ikke er mulig å overleve som student og alenemor med studielån og stipend.

- For datteren min og meg dekker det så vidt husleien. Før jeg fikk henne kunne jeg leve på nudler ei uke av gangen, sier hun.

Og fortsetter:

- Men med 10 000 kroner i måneden utbetalt i overgangsstønad kan vi leve et nøkternt liv med penger nok til mat, og til klær etter hvert som hun vokser til. Stønaden har gitt meg roen til å tørre å gå på skole.

Jeg håper at politikerne tenker seg om og stopper dette, fordi det kan ta fra mange som meg muligheten til å skape oss og barna et respektabelt liv. Jeg har aldri jobbet så hardt med studiene, for det er nå eller aldri for datteren min og meg, sier Anne Kristine Lehn.

Usosial politikk Audun Lysbakken viser til at regjeringen er opptatt av arbeidslinjen, at det skal lønne seg å jobbe.

- Men så legger de fram et budsjett som legger opp til en arvelinje i stedet for en arbeidslinje, sier han.

- De som er rike og arver skal få mer, mens alenemødre som Anne Kristine, som gjør en samvittighetsfull innsats for å skaffe seg en jobb til å leve av, skal straffes.

Det synes jeg er en fryktelig usosial fordelingspolitikk, sier SV-lederen.

Overgangsstønad

• I 2013 fikk 20.200 personer overgangsstønad på opp til 191.000 kr
(2,25 G).

I statsbudsjettet for 2015 heter det:

• Hovedregelen for varighet på stønadsperioden for overgangsstønad foreslås redusert fra tre til ett år.

• I 2016 anslås endringen å redusere utbetalingen av overgangsstønad med 255 mill. kroner. Tiltaket vil ha økende budsjetteffekt fram til 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer