Dagbladet avslører:

Uten pasientkontakt: 43 helseledere vaksinert

Mens flere tusen ansatte fortsatt venter på vaksine, har 43 ledere uten regelmessig pasientkontakt ved Vestre Viken helseforetak blitt vaksinert. Ap er bekymret for tilliten til sykehusene i krisa.

HAR VAKSINERT LEDERE UTEN PASIENTKONTAKT: Vestre Viken helseforetak, her representert ved Bærum sykehus, har gitt vaksiner til ledere uten regelmessig pasientkontakt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HAR VAKSINERT LEDERE UTEN PASIENTKONTAKT: Vestre Viken helseforetak, her representert ved Bærum sykehus, har gitt vaksiner til ledere uten regelmessig pasientkontakt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

180 ledere ved Vestre Viken helseforetak har fått coronavaksine.

Tall Dagbladet har fått tilgang på viser at 43 av disse lederne ikke har regelmessig pasientkontakt.

Helseforetaket forklarer at det er ledere som har ansvar for mange ansatte som er blitt prioritert i vaksinekøen, selv om de ikke møter pasienter.

- Her er det nødvendig at lederne er fysisk til stede og de har kontakt med mange ansatte som igjen har hyppig pasientkontakt med covid-19 pasienter. Vi har hatt flere større smitteutbrudd hvor mange ansatte har blitt smittet og veldig mange ansatte har vært i karantene. Dette har medført at vi måtte utsette mange pasientavtaler, skriver sykehuset i en e-post til Dagbladet.

Bekymret Ap

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, er bekymret for tilliten til vaksinesystemet når ledere får vaksiner andre helsefagarbeidere.

- Kriteriene for hvem som skal prioriteres er satt med tanke på å sikre pasientene og at tjenesten ikke kollapser. Her må sykehusene forvalte tilliten klokt. Å prioritere toppledere som kan gjøre jobben fra hjemmekontor framfor kritiske helsepersonell som behandlet pasienter, tærer på denne tilliten. Sykehusene burde ha interesse av å beholde tillit og fleksibilitet og at dette ikke strammes inn ovenifra. Her tror jeg et enkelt «skjerpings» bør oppfattes, sier Kjerkol til Dagbladet.

471 ledere vaksinert ved OUS

I forrige uke avslørte Dagbladet at Oslo universitetssykehus har vaksinert over seks ganger så mange ledere som helsefagarbeidere ved sykehuset. 471 ansatte innen ledelse og administrasjon er blant dem helseforetaket har prioritert for tidlig vaksinasjon.

Sykehusene kunne heller ikke utelukke at ledere i hjemmekontor har fått vaksine - dette mens mange i førstelinja fortsatt ikke har fått.

Vestre Viken helseforetak opplyser at ingen ansatte ved deres sykehus som jobber fra hjemmekontor har fått vaksine.

Mange vaksiner i Vestre Viken

Nesten halvparten av alle ansatte på sykehuset har fått vaksine, i alt 4774 personer av 9450 ansatte totalt.

Vestre Viken helseforetak består av somatisk virksomhet ved Bærum sykehus, Drammen sykehus, Kongsberg sykehus, Ringerike sykehus og Hallingdal sjukestugu.

I Folkehelseinstituttets notat om mulige kriterier for å prioritere mellom helsepersonellgrupper i spesialisthelsetjenesten, datert 29.12.20, skriver FHI at prioriteringen av helsepersonell «må ha et klart formål, særlig når alternativkostnaden av å vaksinere helsepersonell er at risikogrupper må vaksineres seinere».

FHI: - Prioritér personell med pasientkontakt

Hvert enkelt sykehus har selv myndighet til å fordele vaksiner, har FHI klargjort på spørsmål fra Dagbladet.

- Det har vært viktig for Folkehelseinstituttet å tydeliggjøre at hver enkelt kommune og hvert enkelt regionalt helseforetak eller helseforetak gjør de lokale vurderinger og de lokale tilpasninger best selv, skrev smitteverndirektør Geir Bukholm i en e-post til Dagbladet denne uka.

Men Bukholm var tydelig på at FHI har håpet at vaksiner skal gå til personer med pasientkontakt.

- Vi har bedt om at funksjonaliteten i kritiske kliniske funksjoner blir prioritert. I utgangspunktet har vi pekt på personell med pasientkontakt. Men vi har bedt kommuner og sykehus vurdere dette selv, skrev Bukholm.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer