Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uten plan og vilje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når Fornebu flyplass blir fraflyttet til høsten, blir den det mest spennende utbyggingsområdet i Oslo og Bærum på mange år. Det kaller på vilje og visjon fra myndighetens side. Politikerne bør vite hva de vil med det store området og hvilke konsekvenser dette får for utbyggingen av infrastrukturen, bl a individuell og kollektiv trafikk.
  • Dagbladets reportasjer om Fornebus framtid de siste ukene har etterlatt tvil om det finnes noen visjon om hvordan området skal utvikles. Det finnes rett nok tegninger etter en arkitektkonkurranse, men det er høyst uklart hva slags status de har. Ja, det er vel strengt tatt ikke engang tatt stilling til hvilken fordeling det skal være mellom næringsvirksomhet og boligbygging. Derfor vet man lite om hvordan kommunikasjonene til og fra området skal løses. Ja, man er sterkt i villrede om hvilken kapasitet trafikknettet bør ha.
  • Dessverre er ikke dette en enestående situasjon når det gjelder utbyggingen i og rundt hovedstaden. Det skjer stadig. Når Tullinløkka er en kasteball mellom brukere, reguleringsmyndighet og eiere, er det fordi det ikke finnes noen politisk vilje bak byplanleggingen. Det samme er det nye Storebrand-komplekset et eksempel på, der det har fått reise seg som en mur mot sjøen. Opera-saken er et tredje eksempel.
  • I går uttalte samferdselsminister Odd Einar Dørum at han føler sterk uro når det gjelder de framtidige krav til vei- og baneutbygging på Fornebu. Dørum har tidligere markert seg som en kritiker av den manglende plan i byutviklingen i Oslo. Her blir han på forunderlig vis tatt igjen av skjebnen.
  • Fornebu-utbyggingen er så viktig for oss alle, enten vi bor i Oslo og Bærum eller andre steder i landet, at myndighetene må ha en fast hånd med i planleggingen. Hvis der ikke er en politisk tanke og makt bak, kommer andre og tar makta. Slik det nå ligger an, ser det ut til at Fred. Olsen og andre storkapitalister har fått et overtak når det gjelder næringsutviklingen på Fornebu. Men samspillet mellom næring og bolig må legges til rette av myndighetene, og ikke overlates tilfeldige utbyggere med private visjoner og tilgang på kapital.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!