Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uten rett til å dø

Diane Pretty er så syk at hun ikke orker å leve lenger. I dag sa Overhuset nei til å la mannen gi henne aktiv dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diane Pretty (43) fra Luton i England lider av Amyotrofisk Lateral Sklerose, som angriper nervesystemet. Hun er lammet fra halsen og ned og må mates ved hjelp av en slange.

Den siste kampen hun ønsker å kjempe er retten til å ta sitt eget liv. Ved hjelp av sin mann.

Storbritannias høyeste rettsorgan, Overhuset, avslo i dag hennes ønske om hjelp til å dø. Avslaget var enstemmig og ble begrunnet med at «det er en menneskerett å leve, ikke å dø», melder BBC.

Tobarnsmoren kan nå, hvis hun ønsker det, anke saken til en av de europeiske domstolene.

Respekterer loven

- Jeg har kjempet mot denne sykdommen hele veien. Nå ønsker jeg å selv kunne bestemme hvordan jeg skal dø. Jeg respekterer loven, og håper at den vil respektere mine ønsker. Jeg håper familien min vil huske meg som en kvinne som beholdt verdigheten sin, sa hun ifølge avisa The Daily Telegraph før hun fikk avslag i Overhuset.

I oktober bestemte Høyesterett at et familiemedlem ikke får lov til å hjelpe henne. Hun ga seg ikke og tok saken videre til Overhuset.

Dersom ektemannen gir henne aktiv dødshjelp kan han risikere opp mot 14 år i fengsel.

Statsminister Tony Blair sa i spørretimen i Underhuset i går at han var i mot at aktiv dødshjelp-loven skulle endres.

Hele Norges coronakart