- Uten rot i virkeligheten

Ap-sekretær Martin Kolberg avviser fløykamp i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aps partisekretær Martin Kolberg avviser at det er noen kamp mellom høyre- og venstresiden i Ap. Han stempler notatet fra tankesmia Norge 2015 som «uforståelig» og «uten rot i virkeligheten».

- Det Jon Bingen skriver har ikke rot i virkeligheten. Han skriver om «motstandere» innad i partiet. Det er svært lenge siden Ap har vært så politisk samlet som nå. Å snakke om en kamp mellom høyre- og venstreside i Ap er ikke riktig, sier Kolberg til Dagbladet.

Konspiratoriske tanker

I går kunne Dagbladet fortelle at direktør Jon Bingen ved Norsk Institutt for Strategiske Studier i et notat anbefaler Aps og LOs venstreside å erobre den politiske dagsorden på Aps landsmøte i april.

Bingen er en av aktørene i venstresidas tankesmie «Norge 2015» og nettstedet «Res Publica», som har adresse Arbeiderbevegelsens kurs og konferansesenter på Sørmarka.

I det Bingen omtaler som et «strengt fortrolig» notat skriver direktøren blant annet at «LOs ledelse bør bli ansvarlig for landsmøtets redaksjonskomité og framstå som den som formulerer politikken og syr sammen kompromissene».

Aps partisekretær tar kraftig avstand fra Bingens innspill til deltakere i «Norge 2015».

- Han får komme på møtene

 - UFORSTÅELIG NOTAT:  Partisekretær Martin Kolberg inviterer Jon Bingen og andre i tankesmia «Norge 2015» til de ordinære partmøtene i Arbeiderpartiet. Foto: Jacques Hvistendahl.
- UFORSTÅELIG NOTAT: Partisekretær Martin Kolberg inviterer Jon Bingen og andre i tankesmia «Norge 2015» til de ordinære partmøtene i Arbeiderpartiet. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer

- Gjennom sitt Ap-medlemsskap har Bingen mulighet til å komme på møter og påvirke den politikken som utformes i åpne prosesser. Det bør være en framgangsmåte som må være langt å foretrekke framfor å sitte bak lukkede dører og tenke konspiratoriske tanker, sier Kolberg.

Blant deltakerene i tankesmia er tidligere Ap-statsråd og NRKs styreleder, Hallvard Bakke, advokat og styremedlem i Oslo Ap, Ingjald Ørbeck Sørheim, og tidligere hovedtillitsvalgt i Kværner, Rolf Utgård.

Avviser venstreside

Ambisiøse Ap-politikere og LO-tillitsvalgte i opposisjon til Stoltenberg-regimet, havnet i en veritabel skvis da mektige Gerd-Liv Valla måtte gå fredag 9.mars. Valla hadde posisjon som venstresidas viktigste politiker. Bingens notat er datert 4. mars og viser til at «Hva som blir de konkrete prioriteringer fra og med neste lørdag, vil avhenge av utgangen av sekretariatets (LOs red. anm.) drøftelser fredag eftermiddag».

Overfor Dagbladet ønsker sentrale personer på den såkalte venstresiden i Ap å bagatellisere notatets betydning. Kulturminister Trond Giske sier i en kort kommentar at han synes Dagbladet har strukket strikken litt vel langt i omtalen av Bingens notat.

- Ikke venstreside

Stortingsrepresentant og tidligere AUF-leder, Anniken Huitfeldt, avviser at det i dag finnes en etablert venstreside i Ap og sier hun ikke kjenner til «Norge 2015».

- Jeg føler ikke at jeg er medlem av en venstreside i Ap, verken formelt eller uformelt, sier Huitfeldt, som mener det under EU-striden på 90-tallet var lettere å peke ut en venstreside i Ap.