Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uten rovdyr, men har størst sauetap

Ingen mister flere sauer enn vestlandsbøndene. Og det til tross for at dette er landets eneste «rovdyrfrie» område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ute ved kysten er tapstallene for lam over sju prosent av totalbesetningen. Tapene langs vestlandskysten er like høye som i rovdyrfylket Hedmark.

De ekstreme tapstallene gjelder for fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, og i særdeleshet kystområdene.

For hele området gjelder tendensen at jo lenger ut mot kysten du kommer, desto høyere blir tapstallene. De som benytter hei- og fjellbeiter i organiserte beitelag, har ubetydelige tapstall sammenliknet med kystbøndene.

Kjempetap

Viltforvalter i Hordaland, Tore Løne, oppgir at gjennomsnittlig tapsprosent av totalbesetningen av sau i løpet av beitesesongen ligger på mellom fire og fem prosent. I områdene lengst mot kysten overskrider tapstallene sju prosent. I Møre og Romsdal er bildet det samme; også her ovedskrider tapene sju prosent av besetningene lengst ute mot kysten, når man slår sammen sau og lam, oppgir viltforvalter Ulf Lucasen.

I Hedmark fylke, som huser over 20 bjørner, 8- 10 ulver, 60- 70 gauper og et titall jerver, ligger årlig tapsprosent på fem prosent for sau og ni prosent for lam, opplyser rovviltkonsulent Erling Maartmann ut fra de tapsoversiktene han sitter på.

Gjennomsnittlig tap i rovdyrfylket ligger i størrelsesorden sju prosent; omtrent det samme som i områdene langs vestlandskysten.

Provoserende

- Dette kan virke provoserende. Forklaringen er sammensatt. Langs vestlandskysten finner vi en høyfrekvent spredning av sykdommer, som alveld fra romeplanten, fluemakk og ulike parasitter. Dessuten kan en del av tapet forklares med vanskelig geografi; bratt terreng, hav og elver. Vestlandsbøndene får svært lite i erstatning, og ville slik sett vært tjent med å ha rovdyr. I disse områdene vil det ut fra økonomiske grunner være riktig å legge ned saueholdet, de ekstreme tapene tatt i betraktning, sier rovviltkonsulent i Sogn og Fjordane, Hermund Mjelstad, til Dagbladet.