Uten sjarm

Er det Idol-deltakerne eller dommerne det er noe galt med?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOEN GANGER ER det så mye lettere å skylde på dommeren enn på spillerne. I Idol er det motsatt: Der får deltakerne all tynen. Slik slipper TV 2 billig fra kritikken.

IDOL-KONSEPTET er i ferd med å tørres ut etter et fall på 100 000 seere på ei uke. Visstnok skal dette skyldes at deltakerne verken har utstråling eller personlighet. Morten Wiborg i mediebyrået Carat sier deltakerne ikke har den nødvendige sjarmen som skal til for å lokke seere. Tidligere har musikkpolitiet meldt at Idol mangler profiler og mest minner de om en nydusja gjeng fra en kristen folkehøyskole.

KAN ET UNGT menneske mangle personlighet? Nei. Alle mennesker har personlighet, spørsmålet er hvor godt omgivelsene er lagt til rette for at man får vist den fram. For de fleste av oss handler det om respons, tillit, trygghet og oppbacking. Her finnes det intet unntak for en TV-setting. Hvis Idol-deltakerne ikke framstår med en personlighet, er det apparatet rundt det er noe feil med, ikke deltakerne. Når Tor Milde i Dagbladet tirsdag peker på at vi har med en gruppe som ikke er så opptatt av å være «Idol» men heller vil være seg selv, og dermed anonymiserer konseptet, virker dette i beste fall naivt. Det er vel ingen som tror at Idol-deltakerne er i stand til å bare være seg selv med sine eventuelle sjarmerende feil og mangler foran en halv million TV-seere? De som har vært innenfor Idol-kulissene forteller om en verden av maktmekanismer der det ikke bare legges strategier for deltakernes image, men også for hvem som skal komme best ut.

DET BLIR DESSUTEN absurd å peke på deltakernes mangelfulle utstråling all den tid TV 2s utvalgte dommerpanel har sjarm på linje med en østeuropeisk boligblokk. Selv om de ikke er programmets hovedpersoner, er de en del av totalpakken som skal trekke seere. For min del må de gjerne stemme ut en og en fra dommerpanelet i stedet. Konseptet slemme-Tor er for lengst uttømt, og erstattet av en liksomkul Tor Milde som mest av alt framstår som en selvhøytidelig idiot. De to nordlendingene, som jeg faktisk nå måtte søke opp navnene på, så anonyme er de, gjentar de samme adjektivene til det kjedsommelige. Og som om ikke dette var nok har Kåre Magnus Berg av uforståelige grunner fått en programlederrunde til. Vi er relativt mange som mener dette: A) Han er ikke morsom. B) Han virker usikker på replikkene og evner ikke å improvisere. C) Han sliter med en lei grimase med tennene som ikke fungerer på TV. Da hjelper det ikke at Solveig Kloppen har talent for å være assosiativt morsom. Hun trenger noen å spille ball med.

UTAKK ER SOM kjent verdens lønn. Når idolgladiatorene hver fredag står i ringen, og en av dem må kastes til løvene, fortjener de i det minste respekt for at de tør. Hvis noen skal kritiseres for seerflukt, er det overdommer og organisator TV 2. Første ryddejobb er å skifte ut dommerne med noen som har «personlighet».