Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uten sju rette bør du ikke snakke om innvandring

Professor Thomas Hylland Eriksen mener folk kan alt for lite om innvandring. Sjekk hvor mange rette du får på hans kunnskapstest.

TA TESTEN! - Det faktiske kunnskapsnivået ser ut til å være beskjedent hos mange debattanter, og debattene blir tilsvarende unyanserte, sier Thomas Hylland Eriksen. Han mener folk må ha kunnskap for å kunne delta i samfunnsdebatten. Foto: Anniken Mor
TA TESTEN! - Det faktiske kunnskapsnivået ser ut til å være beskjedent hos mange debattanter, og debattene blir tilsvarende unyanserte, sier Thomas Hylland Eriksen. Han mener folk må ha kunnskap for å kunne delta i samfunnsdebatten. Foto: Anniken Mor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Selv om innvandring og integrering har vært sentrale temaer i norsk offentlighet i over 20 år, har de offentlige debattene utviklet seg lite, sier professor ved Universitet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, til Dagbladet.no.

Han mener debatten i dag enten baserer seg på løse antagelser eller dramatiske enkelttilfeller.

- Egentlig burde man hatt en test på ti spørsmål. Uten sju rette bør man kanskje ikke delta i debatten, sier Eriksen.

Eriksens prøve
Vi tar professoren på ordet, og vi har bedt ham om å lage ti spørsmål om innvandring og integrering i Norge.

Prøv quizen her!

- Det faktiske kunnskapsnivået ser ut til å være beskjedent hos mange debattanter, og debattene blir tilsvarende unyanserte. Hvis de som uttaler seg visste mer, ville det kanskje bli mulig å unngå påstander om at radikal islam er en trussel mot det norske samfunnet, at kulturen blir snikislamisert, eller at «annen generasjon er dårlig integrert», sier Eriksen.

- TØR IKKE: - Frps Per-Willy Amundsen tør ikke ta testen fordi han da ville avslørt sine kunnskapshull, sier Venstre-politiker, Abid Q. Raja. Selv fikk han ni av ti riktige. Foto: Åge Pedersen
- TØR IKKE: - Frps Per-Willy Amundsen tør ikke ta testen fordi han da ville avslørt sine kunnskapshull, sier Venstre-politiker, Abid Q. Raja. Selv fikk han ni av ti riktige. Foto: Åge Pedersen Vis mer

- Helt rått
Eriksen understreker at kravet om syv riktige av ti ikke skal forstås bokstavelig.

- Jeg vil selvfølgelig ikke stenge de som ikke klarer quizen ute av det offentlige rom. Det ville vært litt rått. Men jeg tror oppriktig vi hadde fått en bedre debatt hvis den var mer kunnskapsbasert, sier Eriksen.

Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, sa først til Dagbladet.no at han var villig til å ta quizen hvis professor Eriksen var villig til å ta en mot-quiz som Frp skulle lage.

VIL IKKE DELTA: «Likevel, når jeg har fått tenkt meg om, er det uansett uaktuelt å stille opp på en slik Dagblad-quiz med Thomas Hylland Eriksen som overdommer», skriver Frps Per-Willy Amundsen til Dagbladet.no. Foto: Scanpix
VIL IKKE DELTA: «Likevel, når jeg har fått tenkt meg om, er det uansett uaktuelt å stille opp på en slik Dagblad-quiz med Thomas Hylland Eriksen som overdommer», skriver Frps Per-Willy Amundsen til Dagbladet.no. Foto: Scanpix Vis mer

Det sa Eriksen ja til. Senere fikk Dagbladet.no derimot en e-post fra Amundsen:

«Jeg får dessverre ikke mulighet til å utarbeide de spørsmålene til Thomas Hylland Eriksen som vi snakket om i går, det ble for mye annet i dag som går foran (les: reelle politiske saker). Likevel, når jeg har fått tenkt meg om, er det uansett uaktuelt å stille opp på en slik Dagblad-quiz med Thomas Hylland Eriksen som overdommer. Jeg aksepterer ikke premissene. Særlig når jeg gjennom snart fire år som innvandringspolitisk talsmann for Frp konstaterer at det er tilnærmet umulig å få redaksjonell dekning på viktige politiske saker i Dagbladet. Da takker jeg like godt høflig nei til quiz fra den kulturradikale avisen.»

- Avslørende test
Venstre-politiker Abid Q. Raja mener det er en god ide med en test fordi folk får en pekepinn på om de har et greit kunnskapsnivå om dette temaet. Han mener Frp-politikeren ikke tør å stille opp.

- Amundsen tør ikke ta testen fordi han da ville avslørt sine kunnskapshull, sier Venstre-politiker, Abid Q. Raja, til Dagbladet.no. Selv fikk han ni av ti riktige.

VIL IKKE DELTA 2: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande (i midten), vil heller ikke delta i quizen. Foto: Scanpix
VIL IKKE DELTA 2: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande (i midten), vil heller ikke delta i quizen. Foto: Scanpix Vis mer

- Amundsen kan ikke svare riktig på denne testen, for da vil han svare mot de mytene de sprer selv. De sier at innvandrere er langt mer arbeidsledige enn etniske nordmenn, og de sprer myter og spiller på folks frykt, sier Raja til Dagbladet.no.

Venstre-politikeren mener testen er god.

- Det at man svarer riktig på testen er ikke i seg selv nok, men det kan være en pekepinn på at man har et greit kunnskapsnivå og at man forstår hvordan ting er sammensatt, sier Raja.

Må følge norsk lov
Raja mener integreringen i Norge først og fremst går bra, men at man skal stille krav til de som kommer til Norge.

SYV AV TI: SVs Akhtar Chaudhry fikk syv av ti riktige da han tok Thomas Hylland Eriksens quiz.
Foto: Scanpix
SYV AV TI: SVs Akhtar Chaudhry fikk syv av ti riktige da han tok Thomas Hylland Eriksens quiz. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvis man skal bo her, skal man pokker lære seg norsk og sette seg inn i den norske lovgivningen. Ellers kan man reise ut igjen, sier Raja.

Fremskrittspartiets mest profilerte politiker med innvandrerbakgrunn, norskiranske Mazyar Keshvari, deltar derimot gjerne i quizen. 28-åringen sitter i Oslo bystyre for Frp og er nestleder i partiets bystyregruppe.

- Jeg mener det er helt nødvendig å få mer kunnskap i denne debatten. Man blander ofte begreper, som «innvandrere», «flyktninger» og «asylsøkere», og det svekker ofte debatten, sier Keshvari til Dagbladet.no.

Han fikk åtte av ti riktige i Eriksens innvandringsquiz.

PEKEPINN: - Det at man svarer riktig på testen er ikke i seg selv nok, men det kan være en pekepinn på at man har en greit kunnskapsnivå og at man forstår hvordan ting er sammensatt, sier Abid Q. Raja til Dagbladet.no. Foto: Scanpix
PEKEPINN: - Det at man svarer riktig på testen er ikke i seg selv nok, men det kan være en pekepinn på at man har en greit kunnskapsnivå og at man forstår hvordan ting er sammensatt, sier Abid Q. Raja til Dagbladet.no. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg var overrasket over at testen ikke var mer teknisk. Den gikk mer på generell kunnskap, sier Keshvari.

Ønsker mer fakta
Keshvari mener Raja og andre sprer fordommer om Frps politikk.

- Man ilegger ofte Frp meninger og motiver som vi overhodet ikke har. Vi har folk som blant annet sitter i Stortingets kommunalkomité og som har høyt kunnskapsnivå. Vi forsøker bare å peke på noen av de reelle problemene, sier Keshvari.

Også Norges eneste stortingsrepresentant med ikke-vestlig bakgrunn, Akhtar Chaudhry, tok testen. Dog motvillig.

SKEPTISK: - Jeg har egentlig liten sans for denne måten å tenke på. Selv om jeg har veldig respekt for Thomas Hylland Eriksen, sier SVs Akhtar Chaudhry til Dagbladet.no. Foto: Scanpix
SKEPTISK: - Jeg har egentlig liten sans for denne måten å tenke på. Selv om jeg har veldig respekt for Thomas Hylland Eriksen, sier SVs Akhtar Chaudhry til Dagbladet.no. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har egentlig liten sans for denne måten å tenke på. Selv om jeg har veldig respekt for Thomas Hylland Eriksen. Men det strider mot vårt folkestyre at ikke alle skal kunne uttale seg i debatten, så dette kan man ikke ta seriøst, sier Chaudhry.

Sv-politikeren fikk rett på sju av ti spørsmål.

- Vi må jobbe hardere for å spre kunnskap og fakta, først og fremst våre samfunnsverdier som åpenhet, demokrati, inkludering og solidaritet, sier Chaudhry.

Ap vil ikke delta
Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande, vil ikke delta i quizen. Og mener vi absolutt ikke kan snakke om å stenge folk ut fra debattene.

FARLIG: - Et forslag om å utestenge folk fra debatten er farlig, sier Aps Arild Stokkan-Grande.
Foto: Scanpix
FARLIG: - Et forslag om å utestenge folk fra debatten er farlig, sier Aps Arild Stokkan-Grande. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg gir Eriksen rett i at debatten har utviklet seg lite. Debatten har i alt for stor grad vært preget av forenkling og generalisering, ofte mellom innvandringsmotstanderne som bare ser problemer og kulturrelativistene som ikke ser noen problemer. Midt mellom disse «leirene» er det ofte vanskelig å komme til orde med et budskap som kombinerer åpenhet for innvandring med en evne til å ta tak i utfordringene. Eriksen kan også gjøre mye mer for å bringe debattene inn på mer konstruktivt spor, sier Stokkan-Grande.

Vil ha oppklaring
Thomas Hylland Eriksen viser til at i praktisk talt alle vesteuropeiske land mener et stort flertall av befolkningen, ifølge de jevnlige Eurobarometer-målingene, at innvandringen er en økonomisk og kulturell berikelse.

- Samtidig har det i mange år har vært vanlig for populistiske politikere å si at «nå må vi stille krav til innvandrerne», og at «multikulturalismen er død», sier Eriksen.

Han mener politikerne må bli klarere på å definere hva de faktisk mener. Spesielt fordi det kontinuerlig stilles svært høye krav til innvandrere, og mange begreper, som «multikulturalisme» kan ha et nesten ubegrenset antall betydninger.

DA FRP BESØKTE SVERIGE: Nestleder Per Sandberg og andre FrP-politikere var tidligere i år i Rosengård i Malmø på studietur. Her sammen med Bejzat Becirov, direktør ved  Islamic Center i Rosengård. Bak i midten Per-Willy Amundsen
Foto: Scanpix
DA FRP BESØKTE SVERIGE: Nestleder Per Sandberg og andre FrP-politikere var tidligere i år i Rosengård i Malmø på studietur. Her sammen med Bejzat Becirov, direktør ved Islamic Center i Rosengård. Bak i midten Per-Willy Amundsen Foto: Scanpix Vis mer

- Er det separat svømmeundervisning de er imot, innskjerping av blasfemiparagrafer eller morsmålsundervisning i barneskolen? Eller ligger det et krav her om at alle mennesker som skal bo i Norge skal være liberale individualister?

TRENGER MER KUNNSKAP: - Jeg mener det er helt nødvendig å få mer kunnskap i denne debatten. Man blander ofte begreper, som «innvandrere», «flyktninger» og «asylsøkere», og det svekker ofte debatten, sier Frps Mazyar Keshvari til Dagbladet.no. Foto: Lars Myhren Holand
TRENGER MER KUNNSKAP: - Jeg mener det er helt nødvendig å få mer kunnskap i denne debatten. Man blander ofte begreper, som «innvandrere», «flyktninger» og «asylsøkere», og det svekker ofte debatten, sier Frps Mazyar Keshvari til Dagbladet.no. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!