- Uten skole kan flyktningbarna bli rekruttert til terror

Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab lover skole til syriske flyktningbarn hvis verden støtter opp med penger.

PÅ FLUKT: En 10 år gammel syrisk flyktning i Libanon. Han er et av 400 000 flyktningbarn i skolealder i landet. Hvis barn på flukt ikke får tilbud om skole, kan de bli ofre for menneskehandel, barnearbeid, barneekteskap og terrorisme, sier Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PÅ FLUKT: En 10 år gammel syrisk flyktning i Libanon. Han er et av 400 000 flyktningbarn i skolealder i landet. Hvis barn på flukt ikke får tilbud om skole, kan de bli ofre for menneskehandel, barnearbeid, barneekteskap og terrorisme, sier Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den internasjonale utdanningskonferansen i Oslo ble avsluttet i ettermiddag. FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown, oppsummerte at konferansen har vært epokegjørende på flere områder.

- Denne generasjonen må bli generasjonen som sikret alle verdens barn utdanning, sa Brown.

Selv om konferansen ikke er et beslutningsorgan, har det regjeringssjefer, statsråder og beslutningstakere i tunge organisasjoner og institusjoner fra hele verden deltatt. Ifølge Brown er det enighet om å skaffe mer penger til utdanningsformål slik at alle verdens barn innen 2030 får tilgang på skole. Brown skal lede en hurtigarbeidende gruppe som skal utrede nye finansieringsmetoder. En av initiativtakerne, statsminister Erna Solberg, skal være med.

Fond for skole i kriseområder Det mest akutte er å hjelpe barn i krise- og konfliktområder. 30 millioner barn i verden er på flukt. Derfor skal det opprettes et krisefond for utdanning, slik at barn på flukt fra krig og naturkatastrofer får skole. Dette er Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab særlig tilfreds med.

Mens norske politikere har kranglet om 10 000, 8000 eller ingen flere syriske flyktninger til Norge, har Libanon tatt imot 1,5 millioner flyktninger. 500 000 av dem er barn, 400 000 av dem i skolealder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.