PÅ FLUKT: En 10 år gammel syrisk flyktning i Libanon. Han er et av 400 000 flyktningbarn i skolealder i landet. Hvis barn på flukt ikke får tilbud om skole, kan de bli ofre for menneskehandel, barnearbeid, barneekteskap og terrorisme, sier Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PÅ FLUKT: En 10 år gammel syrisk flyktning i Libanon. Han er et av 400 000 flyktningbarn i skolealder i landet. Hvis barn på flukt ikke får tilbud om skole, kan de bli ofre for menneskehandel, barnearbeid, barneekteskap og terrorisme, sier Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

- Uten skole kan flyktningbarna bli rekruttert til terror

Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab lover skole til syriske flyktningbarn hvis verden støtter opp med penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den internasjonale utdanningskonferansen i Oslo ble avsluttet i ettermiddag. FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown, oppsummerte at konferansen har vært epokegjørende på flere områder.

- Denne generasjonen må bli generasjonen som sikret alle verdens barn utdanning, sa Brown.

Selv om konferansen ikke er et beslutningsorgan, har det regjeringssjefer, statsråder og beslutningstakere i tunge organisasjoner og institusjoner fra hele verden deltatt. Ifølge Brown er det enighet om å skaffe mer penger til utdanningsformål slik at alle verdens barn innen 2030 får tilgang på skole. Brown skal lede en hurtigarbeidende gruppe som skal utrede nye finansieringsmetoder. En av initiativtakerne, statsminister Erna Solberg, skal være med.

Fond for skole i kriseområder Det mest akutte er å hjelpe barn i krise- og konfliktområder. 30 millioner barn i verden er på flukt. Derfor skal det opprettes et krisefond for utdanning, slik at barn på flukt fra krig og naturkatastrofer får skole. Dette er Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab særlig tilfreds med.

Mens norske politikere har kranglet om 10 000, 8000 eller ingen flere syriske flyktninger til Norge, har Libanon tatt imot 1,5 millioner flyktninger. 500 000 av dem er barn, 400 000 av dem i skolealder.

Tapte generasjoner - Mange har vært lenge uten skolegang allerede. Hvis de mister tre-fire år, kommer de ikke tilbake. Da er de en tapt generasjon som kan være et stort sikkerhetsproblem i hele regionen, sier Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab til Dagbladet.

Siden krigen startet i Syria, har nabolandet Libanon tatt imot 1,5 milloner syriske flyktninger. 500 000 av dem er barn, 400 000 er i skolealder. I tillegg har Libanon 500 000 palestinske flyktninger.

Utdanning mot terrorisme - Vi står i en krise. Det er ikke som et jordskjelv som skjer og deretter kan håndteres. Dette er en pågående krise, et daglig jordskjelv, og krisa vokser. 

Libanon har fire millioner innbyggere. Nå har vi to millioner flyktninger i tillegg. Forestill deg at noe slikt skulle skje i Norge, om det var 2, 5 millioner mennesker på vei over grensa i løpet av et år eller to! 

For oss er det ikke aktuelt å stenge grenser. De syriske flyktningene har ikke noe annet sted å dra. De er overalt og ingen steder. De slår seg ned i forlatte hus, på ledige jordlapper. Det er kaotisk. Flyktningene trenger alt, mat, vann, hus, skole.

Vi hadde allerede problemer i vårt eget utdanningssystem. Nå må vi i tillegg til å løse egne problemer, ta imot 1, 5 millioner flyktninger og gi barna skolegang, sier Bou Saab.

Utdanningsministeren fra Libanon deltok i dag i en paneldebatt om utdanning i krise- og konfliktområder på den internasjonale utdanningskonferansen.

400 000 flyktningebarn trenger skole 150 000 av barna har allerede fått plass i libanesiske skoler. Det betyr at 350 000 barn fra Syria er ute på gatene. Tross enorme utfordringer sier Bou Saab at Libanon har muligheter til å gi flyktningbarna skolegang, hvis verden bidrar økonomisk.

- Vi har funnet skoler, renovert dem, og vi bruker skolene både formiddag og ettermiddag. Og vi har lærere som jobber deltid på dagtid, som nå også er villige til å jobbe noe på ettermiddagen. Vi har et system på plass, men vi trenger penger, ikke minst til å lønne lærere, sier Bou Saab.

I går annonserte utenriksminister Børge Brende at Norge bevilger 75 millioner kroner mer til skole for flyktninger i Libanon. Selv om det er et lite beløp i forhold til behovet, sier Bou Saad at pengene kommer til nytte. Han sier noen land også har økt støtten, og håper flere følger etter.

 TAKKER NORGE: Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab takker Norge og utenriksminister Børge Brende (t.h.) for den økonomiske støtten til skole for syriske flyktninger i Libanon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
TAKKER NORGE: Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab takker Norge og utenriksminister Børge Brende (t.h.) for den økonomiske støtten til skole for syriske flyktninger i Libanon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- For dette er et problem som ikke går over fort, vi vil ha det med oss lenge. Og samtidig opplever vi en slags tretthet hos donorlandene. Vi må tigge penger, selv om de syriske flyktningene strengt tatt ikke er vårt ansvar eller vårt problem! Det er brukt milliarder på krigen, men nå kan de ikke betale noen millioner på resultatet av krigen!

Kan rekrutteres til terrorisme Vi må finne penger til å hjelpe disse barna. Hvis de er på skole, er det håp. Skolegang er den beste måten å bekjempe terrorisme og ekstremisme på. Hvis de ikke går på skole, kan de bli ofre for prostitusjon, barnearbeid, tidlige ekteskap eller bli rekruttert til terrorisme. Vi gjør alt vi kan i Libanon, men uten finansiell hjelp vil vi få et alvorlig sikkerhetsproblem i regionen.

- Hva tenker du om debatten i Norge om vi hvorvidt vi kan ta imot 10 000 eller 8000 flyktninger, eller hjelpe dem i regionen?

- Ingen kan uansett ta imot fire millioner flyktninger alene. Libanon har tatt imot 1, 5 millioner. Alle må ta sin del av ansvaret. Det er en stor krise som trenger en internasjonal kriseplan. Og så må det finnes en politisk løsning for Syria, og ISIS må bekjempes. IS er hovedtrusselen for hele verden, sier Bou Saab.

Roste Norge Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og FNs spesialutsending for utdanningsspørsmål, Gordon Brown takket Norge for lederskapet landet har påtatt seg i kampen for skole for alle verdens barn.

- Uten Norges lederskap ville ikke det globale fokuset på utdanning vært så sterkt. Norge har vært ledende når det gjelder uhjelp, nødhjelp, fredsbevaring og klima. Nå er Norge også det ledende landet i å pushe på slik at alle verdens barn får utdanning, sa Brown.

TAKKER NORGE: FNs spesialutsending for utdanningssaker, Gordon Brown, takker Norge og statsminister Erna Solberg for engasjementet for at alle verdens barn skal få utdanning. Ifølge Brown gjør Norge en stor forskjell på dette området.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
TAKKER NORGE: FNs spesialutsending for utdanningssaker, Gordon Brown, takker Norge og statsminister Erna Solberg for engasjementet for at alle verdens barn skal få utdanning. Ifølge Brown gjør Norge en stor forskjell på dette området. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer