- Uten svin og alkohol er nordmenn verdens beste muslimer

Nytt parti vil forby homofil praksis og senke bensinprisene. - Om tre år er Oslos ordfører norskpakistaner, sier Ghufoor Butt.

NORSKPAKISTANSK ORDFØRER: 
- Jeg tror ordfører i Oslo om tre år vil være en norskpakistaner, sier partileder Ghufoor Butt til Dagbladet.no. Foto: NINA HANSEN
NORSKPAKISTANSK ORDFØRER: - Jeg tror ordfører i Oslo om tre år vil være en norskpakistaner, sier partileder Ghufoor Butt til Dagbladet.no. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Hvis nordmenn ikke hadde drukket alkohol, hatt sex før ekteskap og spist svin ville de vært verdens beste muslimer. De er ærlige, ikke kriminelle og elsker fred, sier Ghufoor Butt (63). 

Butt er leder for det nystartet partiet Independent Labour Party (ILP) og førstekandidat for partiet i årets stortingsvalg.

Uavhengig arbeiderparti
- Du er ikke redd for at folk vil forveksle dere med Arbeiderpartiet?

- Ingen har protestert ennå. Vi er et parti for alle som arbeider, også immigranter. Derfor har vi et internasjonalt navn, sier Butt, som selv flyttet til Norge i 1974. Han forstår ikke hvorfor noen nordmenn føler seg truet av Islam.

- At vi ikke har sex før ekteskap eller drikker alkohol er ikke noe trussel mot Norge. Muslimer elsker Norge og mange har byttet sitt statsborgerskap for å bli norske. Vi er ingen trussel, sier Butt

Bollywood-stjerne

I dag er Butt verdenskjent i det norskpakistanske miljøet. Han har spilt i tjue pakistanske filmer, er fortsatt et stort navn i Pakistan og var en kjent pakistansk politisk journalist. I Norge er han mest kjent for å ha sultestreiket mot de høye flyprisene mellom Norge og Pakistan i 2006.

I dag driver han blant annet en filmbutikk på Grønland som selger Bollywood-filmer. Han regisserer og produserer også filmer, den siste, «Mukhtaran Mai», produserte han i 2002.

NORGE UT AV AFGHANISTAN: - Norge har ingenting å gjøre i Afghanistan, og et av partiets viktigste saker er å stoppe Norges militære deltakelse i landet, sier Ghufoor Butt. Foto: Per Arne Juvang / Forsvaret / SCANPIX
NORGE UT AV AFGHANISTAN: - Norge har ingenting å gjøre i Afghanistan, og et av partiets viktigste saker er å stoppe Norges militære deltakelse i landet, sier Ghufoor Butt. Foto: Per Arne Juvang / Forsvaret / SCANPIX Vis mer

28. april reiser Butt til Pakistan for å lansere det nye norske partiet.

- Der skal jeg opptre på de to pakistanske tv-kanalene GEO og ARY for å snakke om det nye partiet, sier Butt.

- Er det ikke rart å lansere et norsk parti i Pakistan?

- Nei. De fleste norskpakistanere ser på disse to tv-kanalene. Så hvis vi man skal nå fram til dem er dette viktige kanaler, sier Butt.

- Satser dere bare på norskpakistanske stemmer?

- Nei. Vi har fire norske kandidater og vi vil gjerne også at etniske nordmenn skal stemme på oss, sier Butt.

TROR IKKE AL-QAIDA STO BAK: - USA har ikke svart på de store spørsmålene. Hvem sto bak angrepet?, påstår Ghufoor Butt. Foto: SCANPIX
TROR IKKE AL-QAIDA STO BAK: - USA har ikke svart på de store spørsmålene. Hvem sto bak angrepet?, påstår Ghufoor Butt. Foto: SCANPIX Vis mer

Frp for innvandrere
På mange måter ligner Butts parti Fremskrittsparti. De vil ha lavere bensinpriser, fjerne bompengeringen og innføre lavere skatter.

- Vi er et av verdens rikeste land. Dermed forstår jeg ikke hvordan det er mulig å ha så dyr bensin, sier Butt. Han mener Frp har gjort for lite for å få til dette.

- Hvis de virkelig hadde kjempet for lavere bensinpriser og å fjerne bommene hadde de fått det til nå. Jeg lover å slåss hardere, sier Butt.

Vil ha åpnere grenser
Selv om Butt deler Frps syn på lave bensinpriser og bompenger, har han diametralt motsatt syn på integreringsdebatten. Partiet ønsker å gjøre familiegjenforening enklere, og vil gi automatisk norsk visum til alle som gifter seg med en norsk statsborger. De ønsker å fjerne kravet om at man må tjene over 270 000 kroner i året for å kunne få brakt en ny ektefelle til landet.

VIL HA LAVERE BENSINPRISER: 
- Vi er ett av verdens rikeste land. Dermed forstår jeg ikke hvordan det er mulig å ha så dyr bensin, sier Ghufoor Butt. Foto: SCANPIX
VIL HA LAVERE BENSINPRISER: - Vi er ett av verdens rikeste land. Dermed forstår jeg ikke hvordan det er mulig å ha så dyr bensin, sier Ghufoor Butt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er urettferdig mot unge norskpakistanere som er i etableringsfasen, sier Butt.

I tillegg ønsker han å gi obligatorisk morsmålsundervisning til de seks største innvandrergruppene i Norge, og at alle religiøse ledere som imamer og prester skal ha statslønn.

- Når man ser hvor lite penger flere moskeer har, så er det nødvendig å hjelpe dem med lønn til imamene, sier Butt.

Vil forby Muhammed-tegninger
Partiet er ikke like tolerant overfor andre. Når det kommer til Muhammed-tegningene og homofile svarer Butt kort og kontant.

- Hva er deres syn på Muhammed-karikaturene?

- Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Vi kan ikke tillate hån mot religioner slik som Muhammed-tegningene, sier Butt.

LANSERER PARTI I PAKISTAN: 28. april reiser Ghufoor Butt til Pakistan for å lansere det nye norske partiet.
LANSERER PARTI I PAKISTAN: 28. april reiser Ghufoor Butt til Pakistan for å lansere det nye norske partiet. Vis mer

- Bør de som publiserte Muhammed-tegningene i Norge bli straffet?

- Ja, de må straffes.

Butt vil også forby homofil praksis.

- Det bør heller ikke være lov for homofile å gifte seg, sier Butt.

LETTERE Å FÅ VISUM: Indenpendent Labour Party vil gjøre det lettere å få visum til Norge. Bildet viser lokalet til UDI i Hausmannsgate 21 i Oslo. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
LETTERE Å FÅ VISUM: Indenpendent Labour Party vil gjøre det lettere å få visum til Norge. Bildet viser lokalet til UDI i Hausmannsgate 21 i Oslo. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Mandag ringer Butt tilbake. Han vil gjerne presisere at homofil praksis er forbudt i henhold til Islam og at det er religionen som er i mot homofil praksis, ikke partiet.

- Vi ønsker ikke å forandre norsk lov, sier Butt.

Amerikansk Osama bin Laden
63-åringen er kritisk til USAs krig mot terror, og setter spørsmålstegn ved vestlige mediers framstilling av Osama bin Laden.

- Hvem har tjent på terroren til Osama bin Laden? Det er ikke muslimene. I Islam er det ulovlig å drive med terror, sier Butt. Han tror USA står bak mesteparten av terroren i verden.

- Hvordan er det mulig at de ikke har klart å fange Osama bin Laden. Enten eksister han ikke, ellers så jobber han for USA og bor der nå, sier Butt.

- Jødene sto kanskje bak
Norskpakistaneren er også skeptisk til den offisielle versjonen av terrorangrepet 11. september 2001.

FINNES IKKE?: 
- Hvordan er det mulig at de ikke har klart å fange Osama bin Laden. Enten eksister han ikke, ellers så jobber han for USA og bor der nå, sier Ghufoor Butt. Foto: SCANPIX
FINNES IKKE?: - Hvordan er det mulig at de ikke har klart å fange Osama bin Laden. Enten eksister han ikke, ellers så jobber han for USA og bor der nå, sier Ghufoor Butt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hvor var jødene? Og hvor mange ble drept? Det er spørsmål jeg i dag tror vi ikke har svar på, sier Butt, som tror den israelske etterretningstjenesten Mossad kan ha stått bak angrepet.

- USA har ikke svart på de store spørsmålene. Hvem sto bak angrepet? Det er også et stort spørsmålstegn hvor mange jøder som døde? Dette vet vi ikke i dag, sier Butt.

- Er du antisemitt?

- Jeg har ingenting mot det jødiske folk, men jeg mener man må kunne stille disse spørsmålene, sier Butt.

- Mange vil tolke dette som hat mot jøder.

- Det stemmer ikke. Jeg er i mot hva det jødiske folk gjør mot palestinerne, men jeg er ikke mot det jødiske folk, sier Butt.

TROR KANSKJE MOSSAD STO BAK: Norsk-pakistaneren Ghufoor Butt tror kanskje den israelske etteretningstjenesten, Mossad, sto bak terrorangrepet 11. september 2001. Foto: SCANPIX
TROR KANSKJE MOSSAD STO BAK: Norsk-pakistaneren Ghufoor Butt tror kanskje den israelske etteretningstjenesten, Mossad, sto bak terrorangrepet 11. september 2001. Foto: SCANPIX Vis mer

Soldat som ung
Som ung deltok Butt som soldat i krigen mellom India og Pakistan september 1965. I dag ønsker han å trekke Norge ut av krigen i
Afghanistan.

- Norge har ingenting å gjøre i Afghanistan, og et av partiets viktigste saker er å stoppe Norges militære deltakelse i landet. Norge er et fredens land. Det bør ikke se på hva USA gjør når det gjelder Afghanistan og Irak, sier Butt.

Politikeren mener Norge bør støtte Pakistan i Kashmir-striden med India.

- Norge bør støtte Kashmirs uavhengighet, sier Butt.

Vil ha norskpakistansk statsminister
Minoritetspolitikere stilte i 1995 og 2007 med egen liste til kommunevalget i Oslo, uten hell. Butt tror likevel de vil lykkes der hvor andre har mislykkes.

LIGNER PÅ FRP: På mange måter ligner Butts parti Fremskrittsparti. De vil ha lavere bensinpriser, fjerne bompengeringen og innføre lavere skatter.
Bildet viser drivstoffpriser, etanol, bensin, diesel, på Statoil-stasjonen i Strängnäs i Sverige 10. juli 2008.
Foto Per Løchen / SCANPIX
LIGNER PÅ FRP: På mange måter ligner Butts parti Fremskrittsparti. De vil ha lavere bensinpriser, fjerne bompengeringen og innføre lavere skatter. Bildet viser drivstoffpriser, etanol, bensin, diesel, på Statoil-stasjonen i Strängnäs i Sverige 10. juli 2008. Foto Per Løchen / SCANPIX Vis mer

- Jeg har mange nok i ryggen til å få til dette. Jeg tror folk stoler på meg, sier Butt.

Til høsten håper han på en plass i Stortinget. Men det stopper ikke der.

- Mitt håp er at om femten år vil Norge i likhet med USA se en 2. generasjons innvandrer i jobben som statsminister, sier Butt. Også ved kommunevalget om tre år håper 63-åringen på et brakvalg.

- Jeg tror ordfører i Oslo om tre år vil være en norskpakistaner, sier norskpakistaneren.

NORSKPAKISTANSK STATSMINSTER?: - Mitt håp er at om femten år vil Norge i likhet med USA se en 2. generasjons innvandrer i jobben som statsminister, sier 63 år gamle Ghufoor Butt. Foto: NINA HANSEN
NORSKPAKISTANSK STATSMINSTER?: - Mitt håp er at om femten år vil Norge i likhet med USA se en 2. generasjons innvandrer i jobben som statsminister, sier 63 år gamle Ghufoor Butt. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer