Uten tillit

Stortingets opposisjon tordner mot forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Men hun sitter likevel trygt fordi opposisjonspartiene ikke vil se blod nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stortinget har gitt henne mange sjanser. Det vil ikke bli reist krav om at hun skal gå av nå heller, men nå må hun passe på. Tålmodigheten varer ikke så mye lenger, sier lederen av forsvarskomiteen, Marit Nybakk (Ap).

Hun er oppgitt over Krohn Devolds stil.

- Det er en eller annen brist her, en mangel på forståelse av hva ansvar er for noe. Man kan delegere makt, men ikke ansvar. Det ser ikke ut til at det har gått helt inn.

Det er uvanlig sterk kritikk av en statsråd fra en komitéleder. Nybakk mener statsråder tidligere har måttet gå av etter mindre alvorlige tillitsbrudd enn dette, for eksempel Arbeiderpartiets forbrukerminister Anne-Lise Bakken i 1988. Hvorfor blir da Krohn Devold sittende?

Årsaken er den parlamentariske situasjon. Statsminister Kjell Magne Bondevik og hans mannskap sitter trygt. Ap's ledelse har slått fast at de ikke ønsker å komme i regjering før etter neste valg.

Liten tålmodighet

Likevel må Krohn Devold passe seg. Nybakk har støtte av Frp's forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Odd Roger Enoksen. Til sammen utgjør de Stortingets flertall.

Når flertallet ikke lenger har tillit til forsvarsministeren, har regjeringen et alvorlig problem.

Det skjønner statsminister Kjell Magne Bondevik. I går innkalte han til pressekonferanse bare for å fortelle at han har full tillit til sin statsråd selv om hun dummer seg ut i beste sendetid på tv.

Ikke kontroll

Forsvarsministerens uttalelser i NRKs «Først og sist» fredag kveld var oppsiktsvekkende.

Først slo hun fast at hun ikke har full kontroll over Forsvaret, og så ga hun andre skylda for at et nederlandsk og et norsk jagerfly slapp klasebomber over Hjerkinn skytefelt .

- Departementet er helt uskyldig i den saken, sa Krohn Devold, og presiserte:

- Jeg gjør det helt klart at departementet ikke var involvert (i denne saken, red.anm.).

I sum er dette i meste laget for Stortingets opposisjon.

- Vi har å gjøre med landets forsvarsminister, ikke en studentpolitiker. Norges forsvarsminister må demonstrere at hun har kontroll og at hun tar ansvar. Hun kan ikke sitte og knise av at hun ikke har kontroll over egen organisasjon. Ikke minst i tider som disse, sier Nybakk, og viser til at landet faktisk er i krig.

Frp's forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, mener Krohn Devold har en tendens til å rote det til hver gang hun åpner munnen.

- Men rett skal være rett. De famøse uttalelsene falt i et underholdningsprogram. Men en statsråd sier ikke slike ting, da mister hun sin autoritet, sier Width.

VIL IKKE SNAKKE: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold uttalte seg friskt i NRKs «Først og sist» med Fredrik Skavlan fredag kveld. Men i går holdt hun munn.