Uten tillit

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran nattas dramatiske styremøte i Statoil og etter styrelederens avgang mente konsernsjef Olav Fjell det ikke var noe i veien for at han kunne fortsette. Det er en slik mangel på dømmekraft som burde få styret til å avsette ham. Tillit er toppsjefens viktigste kapital, og den har den ellers så nøkterne Fjell sløst bort i mediene og blant ansatte på noen korte uker.

Hele Statoil-saken er et skoleeksempel på dårlig ledelse. Det hjelper fint lite å ha både kontrollrutiner og et etisk regelverk i bunn når det svikter på toppen. Og det gjorde det så til de grader da alarmklokkene begynte å ringe i Statoil. I stedet for straks å rydde opp i den skandaløse konsulentavtalen og få alt fram i lyset, prøvde Olav Fjell å dysse ned og glatte over. Hans manglende handlekraft bidro snarere til å svekke selskapets troverdighet og øke mistanken om korrupsjon, enn å begrense skaden.

Da saken først ble kjent i Dagens Næringsliv, trodde Fjell fortsatt at han kunne begrave den i hemmelighold og tilsløring av fakta. Det var i beste fall utilgivelig naivt av en toppsjef i landets største og viktigste selskap. I verste fall avslører det en arroganse som gjerne følger med stor makt og privilegier.

Statoil-saken har heller ikke vært noen god reklame for nettverket av mektige menn på toppen av norsk næringsliv. Enkeltes vilje til å slå ring om den etablerte makten synes nesten ubegrenset. Det fremste argumentet for å beholde Fjell er at han visstnok er uerstattelig, og det er vel slik toppene liker å tro om hverandre og dermed seg selv. Særlig pinlig var NHO-president Jens Ulltveit-Moes aktive støtte til konsernsjefen. Det førte i går til at NHO så seg nødt til å sende ut en pressemelding hvor man presiserte at NHO er mot korrupsjon - hvis noen skulle være i tvil etter presidentens uttalelser.

I kontrast til gutter som er greie med hverandre, står de tre kvinnelige styremedlemmene som endelig forsto alvoret og krevde ekstraordinært styremøte. Kanskje det ikke er så dumt å få inn nytt blod i norske styrer og ledelse. I Statoil synes det absolutt nødvendig.