Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UTEN TITTEL

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen i straffesaken mot Zahiredin Shamsi (33) falt i Romsdal Tingrett i dag klokka 14.30.

Shamsi har i sin forklaring hevdet at han kjøpte revolveren for å drepe seg selv. I stedet skjøt han sin sin ekskone Anooshe (22) fem ganger i ryggen. Tragedien utspant seg på trappa utenfor politi- og tinghuset i Kristiansund i april i fjor.

Shamsi hevdet seg uskyldig etter tiltale: overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Dramatikk i retten

Straffesaken startet i Romsdal Tingrett i Molde 29. april i år, og har vært dramatisk. Blant annet skal flere av vitnene blitt truet på livet. De skal ha engstet seg for hva som ville skje dersom de fortalte sannheten fra vitneboksen. Den siste tiden har væpnet politi vært tilstede i retten.

Drevet til vanvidd

Forsvarer Tor Erling Staff har beskrevet drapet som en impulshandling, og krevde full frifinnelse etter tiltale. Han har flere ganger fortalt hvordan Shamsi var drevet til vannvidd av konas norske levemåte:

- Shamsi er en streng afghaner - ingen «afghaner light». Han ble krenket på et av sine mest sårbare punkt, har Staff uttalt.

Anooshes versjon av livet med ektemannen er en ganske annen.

Dette kom blant annet frem gjennom vitneprovet til tidligere flyktningkonsulent Astri Synøve Lilleby i Eide kommune. Ifølge henne ble de to barna mishandlet av faren. Anooshe skal blant annet ha fortalt henne om en episode der han holdt hodet til ett av barna under vann. Videre at Anooshe fryktet at ektemannen ville komme til å drepe henne en dag.

Da Eide i sitt vitneprov fortalte at drapstiltalte selv var mishandlet som barn, forlot han salen.

- Tvangsgift

Anooshe og Zahiredin møttes, ifølge Shamsis forklaring, første gang i sitt eget bryllup. Da var Anooshe 15-16 år gammel. Giftemålet skal ha blitt til etter påtrykk fra en mektig onkel.

- Onkel gjorde hva han ville. Alle mine søsken er gift med tvang, sa tiltalte i retten.

Han var fortsatt gift med begge kvinnene da han søkte asyl i Norge med Anooshe og deres to felles barn i mai 1999.

Zahiredin Shamsi har vært gift to ganger, og er far til fem. To av barna har han med Anooshe. Etter at Anooshe forlot Shamsi, ble det besluttet at han skulle få ha samvær med de to sønnene under tilsyn fire ganger i måneden. Barnas bistandsadvokat, Geir A. Kristoffersen, fortalte i retten hvordan barna levde i redsel for å at noe skulle skje med mor eller dem selv, og la ned påstand om 500 000 kroner i oppreisning til hvert av barna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media