Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innspurt i forhandlingene om oljeskatt på Stortinget

- Uten troverdighet

I dag møtes partiene på Stortinget til nye forhandlinger om oljeskatten. Striden står om utbytteregler og rammene for krisepakka til oljebransjen og leverandørindustrien.

ANSTRENT: Tonen er hard mellom Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hadia Tajik (Ap) foran de siste avgjørende forhandlingsdagene om oljeskatten på Stortinget.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ANSTRENT: Tonen er hard mellom Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hadia Tajik (Ap) foran de siste avgjørende forhandlingsdagene om oljeskatten på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Håpet om et bredt forlik er fremdeles til stede, men tonen er krass blant medlemmene av den såkalte «firerbanden» - Ap, Sp, SV og Frp. Stemningen på utsiden av forhandlingsrommet virker uforsonlig.

- Hadde LO og industriarbeiderne vært i forhandlingsrommet tror jeg de hadde følt seg ført bak lyset, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug om Arbeiderpartiet og Hadia Tajik i går.

Hun anklaget Ap-nestlederen for å si noe annet i forhandlingene enn i offentligheten. Nå slår Tajik tilbake.

- Fagbevegelsen, oljearbeidere og lokalpolitikere i Nord-Norge vet at Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet er fullstendig uten troverdighet når det gjelder arbeidsplasser i oljenæringen, sier Tajik.

Veidnes

Hun viser til at Sylvi Listhaug var olje- og energiminister da det ble klart at Veidnes i Nordkapp kommune likevel ikke skulle få oljeterminal.

I et svar til Stortinget før avskjeden med regjeringen i januar, skrev Listhaug at hun ønsket et slikt kaianlegg, men at selskapene fant løsningen for dyr.

- Selv om alle steiner er snudd har ikke selskapene lykkes med å finne et opplegg for omlasting på Veidnes som ikke er vesentlig dårligere enn å transportere oljen direkte til markedet, skrev Listhaug.

Tajik og Ap har gjort spørsmålet til tema i forhandlingene om oljeskatten, som etter planen skal være avsluttet 4. juni.

- Oljearbeiderne husker også 2014 og oljeprisfallet, da Frp lenge nektet å gi industriarbeiderne forlenget permittering, selv om de stod midt i en alvorlig krise, sier Tajik.

Hun mener Frp så langt har gjort lite i forhandlingene for å «sikre aktivitet her hjemme».

- Nå har Listhaug muligheten til å rette opp i dette ved å støtte Arbeiderpartiets krav om at pengene som skatteendringene utløser, kommer norske olje- og industriarbeidere til gode, sier Tajik.

- Utbyttebegrensninger

Bakgrunnen for Listhaugs angrep på Tajik i går, var Ap og SVs utfall mot Fremskrittspartiet og Senterpartiet om utbyttebegrensninger.

De to partiene mener Frp og Sp har satt bremsene på når det gjelder krav om at selskapene som får nyte godt av nye skatteregler, ikke betaler utbytte til sine aksjonærer.

- Ap er tydeligvis mest opptatt av politisk spill i mediene om denne saken, substans i forhandlingene på det saken gjelder kommer de ikke med, sa Listhaug til Dagbladet.

- Problemet er at Ap er mest opptatt av å fremme forslag i forhandlingene som ikke har noe med oljeskatt å gjøre. Når det gjelder oljeskatt har ikke Ap svart konkret på noe om hva de vil, fortsatte den tidligere oljestatsråden som nå er Frps finanspolitiske talskvinne.

Skuffet

Aps Hadia Tajik og SVs Kari Elisabeth Kaski sa til Dagbladet i går at de er skuffet over Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

- De profilerer seg på å være på lag med den vanlige mann og kvinne. Men uten krav til utbyttebegrensninger støtter de interessene til de rike aksjonærene, og ikke arbeidsfolka i industrien, sa Tajik.

- Det er helt uforståelig at Sp og Frp mener at oljeselskaper skal motta milliarder i støtte vilkårsløst, mens folk som får støtte og dagpenger fra NAV møter en rekke forpliktelser og krav, sa Kaski.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum svarte at partiet ikke avviser utbyttebegrensninger, så lenge det «rammes inn på en ordentlig måte». Et forslag som Ap la fram under forhandlingene på lørdag beskriver han som uaktuelt å støtte.

- Angrep på velferdsstaten

- Forslaget hadde i praksis gjort det umulig for staten å hente ut 1 krone i utbytte fra Equinor så lenge de nye skattereglene gjelder, kanskje helt til 2026/27, sa Vedum til Dagbladet og fortsatte:

- Det er totalt uakseptabelt. Bare i fjor fikk staten 20 milliarder kroner fra Equinor som ble brukt på skole, sykehjem, barnehager og andre velferdstjenester. Det ville ha vært et angrep på velferdsstaten.

- Trygves gjengivelse av innholdet i forslaget er ikke riktig. Det vi var opptatt av var å begrense adgangen til å ta ut utbytte, for å sikre at pengene heller går til å skape aktivitet i Norge, svarte Tajik.

I tillegg til forhandlingene om nye skatteregler og krisepakke for oljenæringen og leverandørindustrien, har finanskomiteen på Stortinget revidert nasjonalbudsjett og regjeringens tredje coronakrisepakke til behandling.

Det vil med andre ord hagle oljemilliarder i forhandlingsrommene de kommende dagene og ukene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!