Utenfor fornuft

Hva skyldes vårt behov for stjerner som Anna Nicole Smith?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MENS SE OG HØR filleristes for sine metoder overfor våre lokale kjendiser, har en hel verden fulgt Anna Nicole Smith inn i døden med spaltekilometre og fargerike bilder. Og likevel må vi spørre: Hvem var Anna Nicole Smith? Hva har hun utrettet i livet som rettferdiggjør at hun fortrenger vitenskap, kultur og politikk fra avisenes fornemste sider? Forstår vi egentlig hva som får massepublikum til å interessere oss slik for en person som bare er kjent for å være kjent?

ANNA NICOLE SMITH kom inn på den internasjonale celebrity-scenen for 15 år siden, og ble på kort tid fotomodell, sexsymbol, misbruker av mat og rusmidler. Alt hun gjorde var spektakulært da hun først var blitt en stjerne. Hun fikk barn med menn som kom forbi, hun giftet seg med en rik gammel gubbe som døde før et års ekteskap var omme, hun tapte og vant de juridiske bataljene om arven etter den gamle oljemilliardæren, hun hadde store problemer med vekta og søkte til moderne kirurgi for å få ryddet opp i det som forfalt. Hennes sønn døde av overdose, til slutt gjorde hun det selv. Kort sagt: Hun inkarnerte vår tids eksesser. Engel og monster i ett på en scene vi alle hadde tilgang til.

DENNE KJENDISKULTUREN har i en viss forstand endret vårt syn på hva som er viktig og hva som ikke er det. Jeg vet ikke hvor mange spaltemil som er skrevet om prinsesse Diana, før og etter hennes død. Det som er helt klart er at mengden av tekst og av TV-snutter, tøvete så vel som seriøse debatter, ikke står i forhold til det hun utrettet for menneskeheten i sitt korte liv. Hva Anna Nicole Smith utrettet på det planet er enkelt å oppsummere: Ingenting. Og likevel har hun fått større oppmerksomhet enn noen av de erklærte presidentkandidatene i USA foran neste års valg, mer enn noen Nobel-pristaker, ja, hun er blitt omtalt som omtrent like betydningsfull som Bill Gates.

DET HANDLER IKKE bare om sladder om ekteskap, utroskap og penger. Mange kjendiser befinner seg innenfor ulike kunstfelt og deres status har endret medienes måte å presentere selv de seriøse sidene ved deres virksomhet på: Når de kommer til en filmfestival, er det som skjer på den røde løperen viktigere enn det som skjer på lerretet, paparazzier er viktigere enn teaterkritikere, på sportsarenaen er det viktigere hva vinnerne følte enn de fysiske prestasjoner de utførte på arenaen, i politikken er skandalene på det private plan like viktige som reformer som angår oss alle. Kjendiseriet endrer sport, kunst, moter og til og med forretningslivet.

PÅ DENNE SCENEN var Anna Nicole Smith ei megastjerne. Et tragisk liv, ja vel, men utspilt innenfor en ramme av det vi alle opplever som uoppnåelig glamour. I stråleglansen fra lyskasterne så vi knapt at hun var et menneske. Hun var en figur langt utenfor vår erfaringsverden. Og utenfor enhver fornuft.