SITTER FAST PÅ ATATÜRK: I et lekerom i kjelleren på Atatürk flyplass, sitter familiene Grønnevik Fjeld og Iversen. De landet på flyplassen i Istanbul like før klokka 23.00 fredag kveld. Da var landet i kaos etter et kuppforsøk. Foto: Privat
SITTER FAST PÅ ATATÜRK: I et lekerom i kjelleren på Atatürk flyplass, sitter familiene Grønnevik Fjeld og Iversen. De landet på flyplassen i Istanbul like før klokka 23.00 fredag kveld. Da var landet i kaos etter et kuppforsøk. Foto: PrivatVis mer

Utenfor ruller tanksene. Inne på flyplassen sitter to norske småbarnsfamilier: - Folk gråter

Landet midt i det pågående militærkuppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før klokka 23.00 lokal tid, landet de to norske småbarnsfamiliene Iversen og Grønnevik Fjeld på Atatürk flyplass i Istanbul.

Da var det tyrkiske militærets kuppforsøk allerede i gang.

- Personalet som sto utafor flyet var ikke helt tilstede, føltes det ut som, men vi merket ikke så mye i begynnelsen, sier Fredrik Iversen til Dagbladet på telefon.

Fikk ingen informasjon

UBEHAGELIG: De to fedrene Fredrik Iversen (t.v.) og Ole-Christian Fjeld synes det er ubehagelig å være på flyplassen med barna, men er ikke direkte engstelig for at noe skal skje med dem. Foto: Privat
UBEHAGELIG: De to fedrene Fredrik Iversen (t.v.) og Ole-Christian Fjeld synes det er ubehagelig å være på flyplassen med barna, men er ikke direkte engstelig for at noe skal skje med dem. Foto: Privat Vis mer

Det var ikke før de to familiene ankom selve flyplassen, at de skjønte at noe var i gjære. Familiene, som etter planen skulle videre til Maldivene i natt, kom seg ikke inn i den internasjonale transfer-delen av flyplassen.

- Vi måtte inn ved passkontrollen, men fikk vite hva som skjedde, sier Iversen.

Familiene kom seg videre til hoveddelen av flyplassen, men merket ikke så mye til hva som utspilte seg utafor flyplassen. Der står det pansrede stridsvogner fra det tyrkiske militæret.

- Vi traff en annen nordmann i hallen som sa at han ikke kom seg ut, ingen ville si til ham hvor utgangen var, sier Iversen.

- SKYTER MOT SIVILE: Ifølge nyhetsbyrået AP skyter soldater mot mennesker som forsøker å krysse broen ved Bosporos-stredet i Istanbul i protest mot kuppmakerne. Video: CNN Vis mer

- Alle gjemte seg

Familiene gikk videre til en lounge. Der sto det TVer med tyrkiske nyheter på. Det var først da, en god tid etter at flyet deres hadde landet, at de forsto hva som skjedde i Istanbul og landet for øvrig.

- Da ble folk urolige. Ingen visste helt hva som skjedde, og vi fikk vite at det var soldater utafor flyplassen, sier Iversen.

PRØVER Å SOVE: Fra venstre: Pia Grønnevik Fjeld, Tina Grønnevik Fjeld, Leona Grønnevik Fjeld, Nora Iversen og Victor Iversen. Foto: Privat.
PRØVER Å SOVE: Fra venstre: Pia Grønnevik Fjeld, Tina Grønnevik Fjeld, Leona Grønnevik Fjeld, Nora Iversen og Victor Iversen. Foto: Privat. Vis mer

Så oppsto det tilløp til panikk, forteller Iversen.

- Ansatte på flyplassen kom løpende inn i loungen, som er i kjelleren. Skoene til de ansatte klakket på marmor-gulvet og lagde mye lyd, og det ble mye skrik. Folk gråt, alle ble redde, og alle gjemte seg, sier familiefaren.

Det hele roet seg imidlertid ganske raskt.

- Så kom det ansatte som forsikret oss at vi var trygge her, sier Iversen.

MILITÆRKUPP: Nytt klipp viser skudd som avfyres fra helikopter mot mennesker på bakken i Tyrkia. Video: CNN Vis mer

Barna ble redde

De to familiene befinner seg nå inne på et lekerom i kjelleren av loungen. Barna deres, som er i alderen fra seks til ti år, forsøker å sove ved jevne mellomrom.

- Men de ble litt redde, og synes dette er ubehagelig. Det er mange engstelige folk rundt oss, og av og til kommer det noen som gråter, sier Iversen.

Selv synes familiene det er ubehagelig å tilbringe tida i uvisshet.

- Det er klart det er ubehagelig å være her, spesielt med små barn, men jeg er ikke direkte engstelig for at noe av dette skal gå utover oss som turister. Dette er vel et nasjonalt anliggende, sier familiefaren.

KUPP: Videoen viser tanks fra militæret på veiene i Istanbul. Video: AP Vis mer