«Utenforland» gir tommelen opp for euroen

Washington (NTB-Reuters-AFP): USA hilser den nye europeiske fellesvalutaen hjertelig velkommen. Storbritannias sentralbanksjef Eddie Geroge sier at det ikke fins noen fare for at euroen skal bli en fiasko. Likevel reagerte markedene forsiktig, da dag nummer to med euroomsetning opprant tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oppmerksomheten flyttes nå til en viss grad over fra pengemarkedene til den nye europeiske sentralbanken i Frankfurt am Main i Tyskland. De fleste observatører i markedene synes enige om at ECB, som den nye banken kalles, vil trenge noen tid på seg for å bli fullt ut effektiv.

Opprettelsen av euro-sonen bekrefter et økonomisk styrkeforhold som er velkjent for fagfolk, sier økonomer på begge sider av Atlanteren. USA står år om annet for en samlet produksjon rundt 8 trillioner dollar (60 trillioner kroner), mens euro-landene samlet ligger på 6,5 trillioner (48,75 trillioner kroner). En triillion tilsvarer tusen milliarder.

Investorene

Dersom euroen blir en suksess, frykter en del amerikanske fagøkonomer og forretningsfolk at investorer vil foretrekke å plassere sine midler i eurosonen og ikke i USA. Det ville gjøre det vanskeligere for amerikanerne å tiltrekke seg den kapital de trenger for å finansiere sine voksende budsjettunderskudd, føre til et høyere rentenivå i USA og dempe landets økonomiske vekst.

Men sentrale amerikanske pengepolitikere vil ikke være med på at den nye valutaen dermed gir dem en politisk hodepine. - Vi hilser euroen velkommen. Jeg har alltid sagt og ment at en sterkt og stabilt Europa, med åpne markeder og sterk og vedvarende vekst, er bra for USA og for resten av verden, het det i en erklæring fra president Bill Clinton mandag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer