«Utenforland» gir tommelen opp for euroen

Washington (NTB-Reuters-AFP): USA hilser den nye europeiske fellesvalutaen hjertelig velkommen. Storbritannias sentralbanksjef Eddie Geroge sier at det ikke fins noen fare for at euroen skal bli en fiasko. Likevel reagerte markedene forsiktig, da dag nummer to med euroomsetning opprant tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppmerksomheten flyttes nå til en viss grad over fra pengemarkedene til den nye europeiske sentralbanken i Frankfurt am Main i Tyskland. De fleste observatører i markedene synes enige om at ECB, som den nye banken kalles, vil trenge noen tid på seg for å bli fullt ut effektiv.

Opprettelsen av euro-sonen bekrefter et økonomisk styrkeforhold som er velkjent for fagfolk, sier økonomer på begge sider av Atlanteren. USA står år om annet for en samlet produksjon rundt 8 trillioner dollar (60 trillioner kroner), mens euro-landene samlet ligger på 6,5 trillioner (48,75 trillioner kroner). En triillion tilsvarer tusen milliarder.

Investorene

Dersom euroen blir en suksess, frykter en del amerikanske fagøkonomer og forretningsfolk at investorer vil foretrekke å plassere sine midler i eurosonen og ikke i USA. Det ville gjøre det vanskeligere for amerikanerne å tiltrekke seg den kapital de trenger for å finansiere sine voksende budsjettunderskudd, føre til et høyere rentenivå i USA og dempe landets økonomiske vekst.

Men sentrale amerikanske pengepolitikere vil ikke være med på at den nye valutaen dermed gir dem en politisk hodepine. - Vi hilser euroen velkommen. Jeg har alltid sagt og ment at en sterkt og stabilt Europa, med åpne markeder og sterk og vedvarende vekst, er bra for USA og for resten av verden, het det i en erklæring fra president Bill Clinton mandag.

- Dette blir en valuta som alle andre valutaer. Som vi har sagt det mange ganger før - hvis det er bra for Europa, er det bra for USA. Et sterkt Europa er nemlig i seg selv bra for USA. sa den tidligere sentralbanksjefen Paul Volcker. Clintons finansminister Robert Rubin valgte nesten nøyaktig samme ord som Volcker i sin kommentar.

Britene

Storbritannias sentralbanksjef Eddie George sa sent mandag kveld at mandagens innledende handel beviste det ikke er noen fare for at hele euro-prosjektet skal ende i en flause. - Euroen kommer til å bli en fornuftig styrt og mye brukt valuta, spådde George i et intervju med den britiske rikskringkastingen BBC.

Men han gjentok at Storbritannia er i sin fulle rett, når landet inntil videre har valgt å holde seg utenfor euro-samarbeidet - forøvrig sammen med danskene og svenskene, som foreløpig ikke ønsker å gå inn, og grekerne som enå ikke oppfyller betingelsene for medlemskap. George pekte på at Storbritannia i fem år har hatt høyere vekst og lavere arbeidsledighet enn andre store EU-land.

- Vi er nødt til å sette ned tempoet, mens de må øke sitt tempo. Det betyr at vi befinner oss på et annet punkt i den økonomiske syklus, og det er derfor det ville ha vært en komplikasjon for de andre såvel som for oss selv, dersom vi var gått inn i euro-samarbeidet fra begynnelsen av, sa den britiske sentralbanksjefen til BBC.

Kursene

Eurokursen sto omtrent stille, da annen dag med omsetning av den nye valutaen ble innledet på børsene i Asia tirsdag. I Sydney ble en euro notert til mellom 1.1809 og 1.1814 mot amerikanske dollar og til mellom 134.20 og 134.50 mot japanske yen, en nedgang i forhold til sluttnoteringene i New York men godt innenfor kursvariasjonene i løpet av mandagens handel.

Tokyo-børsen åpnet tirsdag med store kursfall for amerikanske dollar, som ble notert helt ned i 111.00, det laveste nivået på nesten to år. Euroen svekket seg fra mellom 1.1853 og 1.1856 mot stengetid mandag til 1,1805 da handelen begynte tirsdag, uten at meklere ville legge særlig vekt på denne kursutviklingen.

Euroen ble notert til mellom 1.1832 og 1.1837 dollar mot slutten av mandagens handel i New York. Ifølge valutahandlere skyldtes denne gode kursen både tiltro til den nye europeiske valutaen, og en viss generell svekkelse av dollaren til fordel for av japanske yen, etter at myndighetene i Tokyo hadde offentliggjort nye tiltak for å trekke Japan ut av den økonomiske krisen.