- Utenkelig å samarbeide med dagens Sp

Høyrepolitikere mener Senterpartiet har flyttet seg for langt vekk.

KRITISK: Olemic Thommessen, stortingsrep. for Høyre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KRITISK: Olemic Thommessen, stortingsrep. for Høyre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Senterpartiet har flyttet seg så langt vekk fra sitt borgerlige utgangspunkt at et samarbeid med Høyre er umulig. Det mener Høyrepolitikere.

Olemic Thommessen og Gunnar Gundersen fra Høyre mener at Sp av i dag er en distriktspolitisk flopp.

- Det er ikke tvil om at Senterpartiet har forandret seg på grunnleggende punkter i troen på lokalsamfunnet og enkeltmenneskets muligheter, sier Gundersen og Thommessen til Nationen.

De mener at det er utenkelig for Høyre å samarbeide med dagens utgave av Sp.

Kjenner ikke partiet igjen

De to har laget en lang liste over saker der den rødgrønne regjeringen har valgt distriktsfiendtlige løsninger og peker blant annet på sentraliseringspolitikken, overføringer til landbruket, rovviltpolitikken, regionreformen som uteble og privatskoleloven.

- Vi ser en utvikling i Sp gjennom de siste årene som gjør at vi ikke kjenner partiet igjen. Det var et godt fundamentert borgerlig parti, men nå er de en rødaktig utgave av SV, sier Thommessen.

Gunnar Gundersen mener at partiet har måttet gi opp for mange av sine saker i regjeringen.

- Har man «shoppa» vekk ting i regjeringen må de ta ansvar for det. Hvis da det ikke er viktigere å sitte i regjering enn å få gjennomslag for sine viktigste saker, sier han.

Vil ha avstand

Sps Ola Borten Moe sier til Klassekampen at partiet må markere sin ideologiske avstand til regjeringspartner SV.

- Vi bør bruke landsmøtet til å understreke våre liberale verdier, i motsetning til SV, sier han.

Han mener Senterpartiet har behov for å kvesse sin ideologiske profil, og ser på regjeringspartneren SV som en naturlig ideologisk motpol til Sp.

Trygve Slagsvold Vedum, som vil bli valgt til andre nestleder under landsmøtet, vektlegger ifølge Klassekampen helt andre verdier, nemlig de rødgrønnes fellesverdier, og mener det er motstanden til de borgerlige partiene som må framheves.

- Vi kan leke oss med forskjellene mellom regjeringspartiene, men det er ikke der hovedutfordringen ligger nå, mener han.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer