HOTELLET: Dronningensgate 66 i Kristiansand, der kvinnen angivelig skal ha drept sin tidligere samboer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOTELLET: Dronningensgate 66 i Kristiansand, der kvinnen angivelig skal ha drept sin tidligere samboer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Dødsmysteriene i Kristiansand:

- Utenkelig at hun har gjort dette

Faren ble funnet død i badekaret. 12 år seinere ble tidligere samboer funnet død i hotellseng. Nå er kvinnen siktet for drap på begge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Påsken 2002 ble en 52 år gammel mann funnet død i hjemmet sitt i Kristiansand. Tolv år seinere, 6. april 2014, ble en 67 år gammel mann funnet død på et hotellrom i samme by. Nå mener politiet at en 42 år gammel kvinne har drept begge to. De avdøde var henholdsvis kvinnens far og kvinnens ekssamboer.

Flere kilder opplyser overfor Dagbladet at faren ble funnet død i badekaret i sin bolig 27. mars 2002.

Politiet tar selvkritikk

Den nå drapssiktede dattera omtalte selv farens dødsfall i sosiale medier tidligere i år, i et innlegg som tilsynelatende omhandlet en årelang arvestrid. I meldingen skriver hun at faren ble funnet død i badekaret, og at hun ble bedt om å holde seg unna boligen.

Det ble aldri gjennomført noen obduksjon av 52-åringen. 15 år seinere tar politiet selvkritikk.

- Sett i ettertid ser vi at vi selvfølgelig skulle ha foretatt en obduksjon av avdøde, sier fungerende påtaleleder Cecilie Pedersen Hille i Agder politidistrikt.

Dødsfallet ble den gang henlagt som intet straffbart forhold. Det var derfor heller aldri aktuelt å begjære rettsmedisinsk obduksjon. Politiet orienterte heller ikke pårørende om at dette var en mulighet, ifølge NTB.

Onsdag opplyste Hille at det ikke vil bli aktuelt å grave opp faren, siden det har gått så lang tid. Dermed kan dødsårsaken bli vanskelig å fastslå.

Dagbladet har vært i kontakt med familiemedlemmer av faren. De ønsker ikke å kommentere saken.

- Styrket mistanken

Det var først i forbindelse med funnet av den døde 67-åringen, på et hotellrom i Kristiansand i 2014, at politiet fattet mistanke. Politiet foretok en obduksjon av mannen, og konkluderte med at dødsårsaken var forgiftning.

- Obduksjonen forelå et par måneder etter at mannen ble funnet død, og den styrket mistanken om at dette var et mistenkelig dødsfall, sa fungerende påtaleleder Hille til Dagbladet tirsdag.

Fant sin døde venn

I 2014 drev Torfinn Johansen det som da het First Hotel i Dronningens gate i Kristiansand. Han sier det var han som fant sin egen kamerat død på et av hotellets rom den 6. april samme år.

- Jeg har kjent ham i mange år og fant ham død på et rom på mitt hotell. Jeg har hele tiden sagt at dette ikke var en naturlig død, og trodd at det har skjedd noe kriminelt. Nå er jeg lettet, sa Johansen til Dagbladet etter at kvinnen ble pågrepet.

Samme natt som 67-åringen ble funnet død, ble den nå drapssiktede kvinnen anmeldt av politiet for å ha stjålet bankkortet til avdøde. Det framkommer av en dom i forbindelse med en sivil rettssak som siktede var en del av.

- Jeg møtte henne på hotellet den natta før han ble funnet død, hevder Johansen, som også sier at han lenge hadde nektet kvinnen adgang til hotellet.

I 2011 ble kvinnen ilagt et besøksforbud mot mannen, går det fram av rettsdokumenter fra en sivil sak kvinnen var part i. Kvinnen var også anmeldt for å ramponere bilen hans.

Opphevet besøksforbud

Den 67-årige ekssamboeren drev en kiosk i Kristiansand, og anmeldte kvinnen bl.a. for å dukke opp der og rive ned varer fra disken og hyllene, i tillegg til å skjelle ham ut foran kunder. Mannen var redd opptrinnene kunne gå utover driften.

Han anmeldte også kvinnen for å følge etter ham i bil, oppsøke ham hjemme, og sjikanere ham gjennom oppringninger og SMS-er.

På grunnlag av dette ila politiet kvinnen besøksforbud mot ekssamboeren med virkning fra månedsskiftet februar/mars 2011. Forbudet ble imidlertid opphevet av Kristiansand tingrett drøye tre uker seinere, og gjaldt altså ikke da mannen ble funnet død tre år seinere.

«Etter rettens oppfatning er det på bakgrunn av bevissituasjonen ikke grunn til å tro at den forbudet er rettet mot uten besøksforbud vil begå en straffbar handling overfor [ekssamboeren], og heller ikke at hun vil forfølge eller på annet vis krenke [ekssamboerens] fred», skriver tingretten i kjennelsen av 28. mars 2011.

- Hun var ikke snill mot ham. Jeg vet at hun stjal og løy. Hun utnyttet ham til det ytterste, hevder Johansen.

Kvinnens forsvarer, Ole Andreas Thrana, ønsker ikke å kommentere hotelldirektørens påstander.

Fikk hjelp av Kripos

Det var den videre etterforskningen av dødsfallet i 2014, som fikk politiet til å mistenke at dødsfallet i 2002 heller ikke var naturlig.

Siden da har politiets mistanke mot den nå siktede kvinnen i 40-åra bare blitt ytterligere forsterket. Likevel har politiet hele veien holdt tett om etterforskningen.

- Det har vært en krevende og vanskelig etterforskning, der vi har lagt stein på stein, som gradvis har ført til at mistanken mot kvinnen har blitt styrket. Det er av etterforskningsmessige hensyn at vi ikke har gått ut med informasjon om saken før nå, sier Pedersen Hille.

- En tragedie

Dagbladet har vært i kontakt med en kilde som kjenner siktede. Vedkommende omtaler saken som en tragedie.

- Jeg kan ikke tenke meg at hun har gjort dette, sier vedkommende til Dagbladet.

Flere i kvinnens omgangsmiljø beskriver henne som en hyggelig og imøtekommende dame.

- Hun er snill og omgjengelig. Lenge har hun vært lei seg for samboerens død, sier en av dem Dagbladet har snakket med.

Saken har blitt etterforsket av politiet i nesten tre og et halvt år. Kripos ble koblet inn i saken i 2016.

- Vi har bistått med etterforskningsleder, etterforskere, samt teknisk og taktisk bistand siden januar 2016, bekrefter kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Due overfor Dagbladet.

–Kom ut av det blå

MIDNATT: Her kommer advokat Ole Andreas Thrana ut av politihuset i Kristiansand etter å ha møtt klienten tirsdag kveld. I hånda bærer han en pakke med sakspapirer som må gjennomgås før fengslingsmøtet onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MIDNATT: Her kommer advokat Ole Andreas Thrana ut av politihuset i Kristiansand etter å ha møtt klienten tirsdag kveld. I hånda bærer han en pakke med sakspapirer som må gjennomgås før fengslingsmøtet onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tirsdag pågrep politiet kvinnen og siktet henne for drapet på de to mennene - hennes far og tidligere samboer. Den siktede kvinnen har tidligere vært samboer med mannen, og de har også to felles mindreårige barn.

Kvinnen stiller seg uforstående til siktelsen, opplyser kvinnens forsvarer, advokat Ole Andreas Thrana.

- Hun stiller seg helt uforstående til siktelsen. Hun syns dette er tungt, og er svært nedbrutt. For henne kommer dette helt ut av det blå, sa Thrana til Dagbladet i går kveld.

Han hadde et halvtimes langt møte med den siktede 42-åringen på politihuset i Kristiansand tirsdag kveld.