Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studentvenn i Japan

- Utenkelig at Ingrid bestilte marihuana

Stian Sopp, i studentorganisasjonen ANSA i Japan, mener det er helt utenkelig at Ingrid Martinussen har smuglet narkotika.

UFORSTÅELIG: Avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Tokyo, Stian Šmakić Sopp kjenner Ingrid godt. Han kan ikke forstå at det kan være noe i mistankene mot Ingrid. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

TOKYO (Dagbladet): Ingrid Martinussen (32) fra Ålgård i Rogaland har siden 20. november sittet isolert på ei glattcelle på politistasjonen Omiya Higashi i Saitama utenfor Tokyo.

Masterstudenten i internasjonalt miljø er anklaget for å ha bestilt 142,69 gram marihuana. Hun nekter ethvert kjennskap til narkotikaen, som japanske tollere oppdaget.

- Ingrid bestilte via nettet et lite parti med småkaker fra en venninne i delstaten Kentucky i USA. Slik jeg har fått det fortalt har Ingrid vært venninne med den amerikanske kvinnen i mange år, forteller den norske studenten Stian Sopp.

Han har i snart tre ukene jobbet døgnet rundt, for å hjelpe studentvennen.

I VARETEKT: Ingrid Martinussen, fra Ålgård har sittet isolert i varetekt i snart tre uker i Japan. Foto: Privat
I VARETEKT: Ingrid Martinussen, fra Ålgård har sittet isolert i varetekt i snart tre uker i Japan. Foto: Privat Vis mer

- Ingrid er god venn av meg, og vi har det siste halvåret jobbet sammen i ANSA – norsk organisasjon for studenter i utlandet.

«Fornuftig jente»

Etter først å ha studert i Oslo, har Ingrid Martinussen de siste åra jobbet med en master ved det anerkjente Sophia universitetet i Tokyo. Planene var at hun etter masterstudiet skulle starte arbeidet med en doktorgrad.

- Ingrid er ei godhjerta, personlig, omtenksom og tvers igjennom hyggelig jente. Hun er lett å like, og det er helt utenkelig at Ingrid skal ha noe med narkotika å gjøre, sier Stian Sopp til Dagbladet.

- Hun hverken røyker eller drikker, og blir sett på som ei fornuftig og snill jente, sier Sopp.

I løpet av de siste åra har masterstudenten fra Ålgård lært seg flytende å lese og snakke japansk.

- Slik jeg kjenner Ingrid har hun alltid vært fascinert av Japan og japansk kultur, sier Sopp.

Kake

Det var den 3. mars i år, Ingrid Martinussen bestilt kaker via internett fra venninnen i Kentucky. Bestillingen er gjort i navnet til Ingrid, men adressen som var oppgitt var til en annen amerikansk venninne bosatt i Tokyo.

I pakka som ble sendt med post fra USA, fant tollerne 142,69 gram med marihuana.

- Da den andre amerikanske venninnen, som er bosatt i Tokyo, i sommer kom tilbake til Japan, etter en kort ferie hjemme i USA, ble hun stoppet i tollen og ransaket. Det var tydelig at tollerne var på jakt etter noe, forteller Stian Sopp.

Flere måneder seinere ble den amerikanske kvinnen pågrepet av politiet i Tokyo. Hun ble da konfronterte med bestillingen av kakene. Hun satt fengslet fra 8. november til 20. november – samme dag som Ingrid Martinussen ble arrestert.

- Hun har forklart at hun ikke har lov til å si noe. Den amerikanske kvinnen er hverken mistenkt eller siktet i saken. Men hun har fått beskjed fra politiet om at hun fortsatt er av interesse for politiet, sier Stian Sopp.

Fullstendig isolert

Mens den amerikanske venninnen nå er løslatt, har Ingrid Martinussen sittet fullstendig isolert på glattcelle siden 20. november.

ISOLERT: I glattcellene på Omiya Higashi politistasjion har Ingrid Martinussen sittet i varetekt siden 20. november. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ISOLERT: I glattcellene på Omiya Higashi politistasjion har Ingrid Martinussen sittet i varetekt siden 20. november. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hun har hatt noen få besøk av sin advokat. Først en offentlig oppnevnt advokat, som vi nå har fått byttet ut. Ingrid har også hatt tre besøk fra en representant fra Norges ambassade i Japan, forteller Stian Sopp.

Årsaken til at Sopp har engasjert seg for å få løslatt Ingrid Martinussen, er at hun er en venninne av ham, og han opplever anklagene mot henne som urettferdig og tatt ut av løse luften.

- Den siste person som ville involvert seg med narkotika er Ingrid. Nå er håpet at statsadvokaten i Saitama henlegger saken.

Risikerer fem år

Ingrid Martinussens nye forsvarer, advokat Shota Yamaguchi, sa lørdag til Dagbladet at han antok mulighetene for at den norske studenten skulle løslates til 70 prosent.

HÅPER PÅ LØSLATELSE: Bistandsadvokat Farid Bouras (t.v.) og Ingrid Martinussens japanske forsvarer Shota Yamaguchi, har håp om at den norske studenten løslates mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HÅPER PÅ LØSLATELSE: Bistandsadvokat Farid Bouras (t.v.) og Ingrid Martinussens japanske forsvarer Shota Yamaguchi, har håp om at den norske studenten løslates mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dersom statsadvokaten ikke løslater Ingrid og henlegger anklagene mot henne, vil saken komme opp for tingretten i Tokyo i løpet av vinteren.

Rundt 99 prosent av de som framstilles for en japansk domstol blir dømt. Normalt straffenivå for innførsel av 142,69 gram med marihuana er fengsel i fem år.

- Jeg kan ikke forstå annet enn at anklagene mot Ingrid er basert på en misforståelse. Jeg vet ikke, men jeg tror marihuanaen ved en feiltakelse har blitt lagt i pakken med kaker som den amerikanske kvinnen fra Kentucky sendte til Ingrid, sier Stian Sopp.

Oprimistisk advokat

Politiet i Saitama har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Ingrid Martinussens japanske forsvarer, advokat Shota Yamaguchi er ordknapp når han beskriver det japanske rettssystemet, men sier likevel:

- Politiet holder kortene tett, og jeg er ikke kjent med dokumentene i saken. Heller ikke hvem som eventuelt er innblandet i denne saken.

Likevel er Yamaguchi optimistisk, og tror Ingrid Martinussen blir løslatt og at saken mot henne blir henlagt.

Overfor Dagbladet er Yamaguchi tydelig på at han mener Ingrid Martinussen er uskyldig.

Ingrid Martinussens norske bistandsadvokat, Farid Bouras fra advokatfirmaet Elden håper og tro på en løslatelse.