- Utenkelig i Sverige

Hadde Breivik vært svensk massemorder, kunne ikke rettspsykiaterne ha sittet for seg selv og kommet til sine konklusjoner.

STOR FORSKJELL: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby får hard medfart i Breivik-dommen. Det er stor forskjell på rettspsykiatrien i Norge og Sverige. Foto: HANSEN NINA/Dagbladet
STOR FORSKJELL: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby får hard medfart i Breivik-dommen. Det er stor forskjell på rettspsykiatrien i Norge og Sverige. Foto: HANSEN NINA/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Kvalitetsforskjellen på rettspsykiatrien i Sverige og Norge ligger i selve prosessen, sier virksomhetssjef i Rättsmedicinalverket Marianne Kristiansson ved Avdeling for rettspsykiatri i Stockholm. Hun mener norsk rettspsykiatri arbeider for snevert. 

Kvaliteten på norsk rettspsykiatri blir heftig debattert etter Breivik-dommen hvor både Den rettsmedisinske kommisjon og den psykiatriske sakkyndigerapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim blir kraftig imøtegått av retten.

Hadde aktoratet fått viljen sin, ville ikke Breivik blitt dømt til forvaring på fredag, men overført til psykisk helsevern. Aktoratet var nemlig negative til oppnevnelsen av rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen som i sin rapport kom fram til at Breivik er strafferettslig tilregnelig.

Store forskjeller Det er store forskjeller mellom norsk og svensk rettspsykiatri i utredningen av voldskriminelles psyke.

For tida er den svenske massemorderen Peter Mangs innlagt for rettspsykiatrisk undersøkelse på en statlig klinikk i Gøteborg. Mens han satt i arrest fikk han en såkalt paragraf 7-undersøkelse som konkluderte med at han må gjennomgå en omfattende psykiatrisk vurdering dersom han ble funnet skyldig i retten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer