EKSEPSJONELT: - Det er helt eksepsjonelt at de ikke klarte å gjøre opp Einar Aas' forpliktelser med de garantier han har stilt overfor Nasdaq. Noe lignende har vel ikke skjedd i Europa etter finanskrisen, sier DNB Market-sjef Ottar Ertzeid (t.h.) om tapene Grimstad-mannen Einar Aas pådro seg med krafthandel. Foto: Agder Energi (t.v) og DNB
EKSEPSJONELT: - Det er helt eksepsjonelt at de ikke klarte å gjøre opp Einar Aas' forpliktelser med de garantier han har stilt overfor Nasdaq. Noe lignende har vel ikke skjedd i Europa etter finanskrisen, sier DNB Market-sjef Ottar Ertzeid (t.h.) om tapene Grimstad-mannen Einar Aas pådro seg med krafthandel. Foto: Agder Energi (t.v) og DNBVis mer

Senterpartiet ut mot finansministeren etter Einar Aas' gigantiske krafttap

- Utenkelig i Tyskland og England, sier DNB-topp om Einar Aas' private krafthandel

Nå vil Sigbjørn Gjelsvik (Sp) alliere seg med finansnæringen for å rydde opp på kraftbørsen Nasdaq.

Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik er på ingen måte fornøyd med de svarene han har fått fra finansminister Siv Jensen (Frp) i etterkant av Einar Aas-saken.

- Jeg mener det er skremmende at finansministeren tilsynelatende ikke tar en hendelse av denne typen på alvor, sier Gjelsvik.

I et skriftlig spørsmål ville han vite hva finansministeren vil gjøre med en forskrift som regulerer markedet for krafthandel, og hva hun ellers vil gjøre.

«Det er viktig at tilsynsmyndighetene aktivt følger opp slike hendelser, og jeg har tillit til at Finanstilsynet utvikler reguleringen av det norske markedet på en god måte», svarte Jensen blant annet, i det Gjelsvik mener er et ikke-svar.

«Sjokkert» over Siv

Kraftspekulanten Aas har fått sine eiendommer i hundremillioner-klassen frosset, mens råvarebørsen Nasdaq prøver å dekke inn hans milliardtap for to uker siden.

- Jeg er om mulig enda mer sjokkert over finansministerens svar enn over selve saken. For i svaret til meg varsler Siv Jensen at hun ikke akter å foreta seg noe som helst, sier en oppgitt Sigbjørn Gjelsvik.

FINANSALLIANSE: SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik vil alliere seg med finansnæringen for å rydde opp på råvarebørsen Nasdaq. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FINANSALLIANSE: SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik vil alliere seg med finansnæringen for å rydde opp på råvarebørsen Nasdaq. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han er opptatt av at Einar Aas-saken kan få samfunnsmessige følger også utover tapene i kraftbransjen, dersom det skulle ende med personlig konkurs og Aas får tilbakebetalt skatt på inntil 200 millioner kroner.

I morgen fredag har Gjelsvik invitert flere framstående finansfolk til Stortinget for å diskutere hva som bør gjøre, blant annet BKKs divisjonsdirektør Erik Spildo og eksperter fra DNB.

- Føler du at du er i ferd med å lage en allianse med folk i finansnæringen?, spør Dagbladet.

- Ja, sier Gjelsvik.

Sp enig med DNB

Til Dagbladet sier Gjelsvik at Einar Aas kunne ha handlet for enda mye mer før rammene for tillatt volum ville ha stoppet ham.

I så fall kunne tapene ha blitt enda mye større enn de 1,3 milliarder kronene som E24 har beregnet seg fram til.

- Jeg mener at posisjonsgrensene for krafthandel er blant de tingene man må se på, og det er jo Siv Jensens ansvar, sier Gjelsvik til Dagbladet.

SJOKKERTE: Finansminister Siv Jensen har sjokkert Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik. Foto. Terje Pedersen / NTB scanpix
SJOKKERTE: Finansminister Siv Jensen har sjokkert Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik. Foto. Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dessuten slutter han seg til tre andre tiltak som sjefen i DNB Markets, Ottar Ertzeid, tidligere har tatt til orde for i Dagens Næringsliv:

Å fjerne anledningen for enkeltpersoner til å handle direkte på råvarebørsen Nasdaq, å stille høyere krav om sikkerheter for dem som handler, og å øke den delen av eventuelle tap som må bæres av Nasdaq selv.

- Utenkelig, sier Ertzeid

Ifølge Ertzeid ville en hendelse som den som inntraff på råvarebørsen Nasdaq for to uker siden ikke kunne ha skjedd på anerkjente markedsplasser ellers i Europa.

- For den tyske, tilsvarende sentralen er det helt utenkelig at en privatperson kan være direkte medlem. Hvis man ser på de største oppgjørssentralene i verden, som London Clearing House, er det også helt utenkelig, sier Ertzeid til Dagbladet.

Han mener Nasdaq bør få det meste av kritikken, etter at Einar Aas' kraftspekulasjon førte til at 68 prosent av et sikkerhetsfond på 170 millioner euro gikk tapt, og til ekstraregninger på til sammen flere hundre millioner kroner for andre medlemmer på børsen.

Nasdaqs pressetalsmann David Augustsson svarer dette på kritikken fra Ottar Ertzeid:

«Våre medlemmer er vår høyeste prioritet. Vi har derfor innhentet en uavhengig rådgiver, Oliver Wyman, som skal se over vår risikohåndteringsprosess. Vi vil kommer tilbake om hvilke eventuelle tiltak vi kommer til å vedta. »

- Ta mer risiko selv

I framtida synes Ertzeid at Nasdaq selv må ta en mye større del av regningen.

- Hvis de som driver oppgjørssentralen har veldig liten nedside selv, og bare oppside i form av inntekter på handel, kan de få incentiver til å slippe for mange inn på en slik oppgjørssentral og stille for lave sikkerhetskrav, slik at affærer som dette lettere kan skje, sier Ottar Ertzeid til Dagbladet.