Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utenkelig med borgerlig samling i Norge

Ap-sjef tror ikke på blåkopi av svensk valgsuksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange likheter med broderfolket i øst til tross - Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg tror ikke hans rød-grønne regjering har noen borgerlig samarbeidsblokk av svensk mønster å frykte foran neste stortingsvalg om tre år.

- Den store forskjellen mellom norsk og svensk partipolitikk er at Fremskrittspartiet har overtatt føringen på borgerlig side. Nå er det lite som tyder på, nærmest utenkelig, at det kan bli et tilsvarende borgerlig samarbeid som i Sverige foran neste valg, sier Kolberg til Dagbladet.no.

Tallene er klare: de borgerlige partiene får 178 mandater i den nye svenske Riksdagen - de tapende Socialdemokraterna og deres samarbeidspartier Vänsterpartiet og Miljöpartiet ender opp med 171.

Kolberg har fulgt valget tett på Aps svenske søsterparti i Stockholm i helgen.

- Ingen norsk blåkopi

Heller ikke tidligere Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen ser noen norsk blåkopi i dag av den svenske borgerlige samarbeidsmodellen.

-Det som skiller mest i svensk og norsk partipolitikk, er at svensk borgerlig side har en felles virkelighetsoppfatning og har greid å samle seg i et vel forberedt opplegg til valget. Vi har et Fremskrittsparti som vil bruke mye mer penger enn alle andre, sier Petersen til Dagbladet.no. Han har fulgt valget i Stockholm som gjest hos Høyres svenske søsterparti og valgvinner Moderaterna.

- Frp kan begynne med å lære litt

image: - Utenkelig med borgerlig samling i Norge

Uten å ville blande seg opp i Høyre-leder Erna Solbergs (i Kina med Stortingets utenrikskomite) samarbeidsstrategi foran neste stortingsvalg, kommer Petersen med et lite råd til det største borgerlige partiet her hjemme:- Fremskrittspartiet kan begynne med å lære litt, ikke bare raljere over finansminister Kristin Halvorsen, sier Petersen. Han mener SV-lederen er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder evne og vilje å samordne kart og terreng underveis.

Petersen og Kolberg er enige om at sysselsetting og frykt for svenske arbeidsplasser i morgen har vært enkeltsaken som har dominert den svenske valgkampen. Sosialdemokratene har ikke hatt samme grep om dette kjernespørsmålet som tidligere.

Men de har litt ulike versjoner av hvordan svenskene vil merke hverdagen med ny regjering etter 12 sammenhengende år med sosialdemokratene i førersetet.

-Den økonomiske politikken vil gi næringslivet nødvendige muligheter for å skape oppsving og ny optimisme, sier Petersen.

Også Martin Kolberg tror den økonomiske politikken vil gjøre utslaget.

-Men forskjellen vil merkes med privatisering av skole og velferd. Valgprogrammet ligner på samme prosess som Bondevik-regjeringene satte i verk i Norge, mener Kolberg.

Han tror Socialdemokraterna vil gjenreise seg til 40 prosent-grensen, men har ingen spådommer om hvem som overtar etter avtroppende partileder Gøran Persson.

-Rolig og metodisk

Jan Petersen gleder seg spesielt over to trekk ved Moderaternas brakseier i det svenske valget:

- Det styrker oss i troen på at det går an å komme tilbake fra knusende valgnederlag. Nøkkelen er målbevist og hardt arbeid. Og det er interessant at Fredrik Reinfeldt har fått en høy anseelse i det svenske folk med en rolig og metodisk framtreden. Han er ingen mann av de store fakter, sier Jan Petersen.

NEPPE TIL NORGE: Arbeiderpartiets Martin Kolberg og Høyres Jan Petersen tror ikke på noen norsk kopi av den svenske borgelige koalisjonen som vant valget.
UTENKELIG: Martin Kolberg ser ikke for seg en borgerlig storkoalisjon i Norge.