Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utenkelig med en partileder som ikke sitter på Stortinget

I Senterpartiet er det få som tror Ola Borten Moe kan bli ny partileder dersom Liv Signe Navarsete går av.

- UAKTUELL: Senterpartiets fylkesleder i Sør-Trøndelag, nestleder Ola Borten Moes hjemfylke, sier at dersom Liv Signe Navarsete skulle gå av allerede før landsmøtet i 2015, er Borten Moe ikke lenger en aktuell arvtager. - Han har stilt seg på sidelinja da han ikke tok gjenvalg på Stortinget, i alle fall for denne stortingsperioden, sier Gunn Iversen Stokke. Foto: Ned Alley / Scanpix
- UAKTUELL: Senterpartiets fylkesleder i Sør-Trøndelag, nestleder Ola Borten Moes hjemfylke, sier at dersom Liv Signe Navarsete skulle gå av allerede før landsmøtet i 2015, er Borten Moe ikke lenger en aktuell arvtager. - Han har stilt seg på sidelinja da han ikke tok gjenvalg på Stortinget, i alle fall for denne stortingsperioden, sier Gunn Iversen Stokke. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiets fylkesleder i Sør-Trøndelag, nestleder Ola Borten Moes hjemfylke, sier til Dagbladet at dersom Liv Signe Navarsete skulle gå av allerede før landsmøtet i 2015, er Borten Moe - ofte omtalt som «Senterpartiets kronprins» - ikke lenger en aktuell arvtager. 

- Han har stilt seg på sidelinja da han ikke tok gjenvalg på Stortinget, i alle fall for denne stortingsperioden. Men jeg er sikker på at han kommer sterkt tilbake. Jeg har stor sans for 2. nestleder Trygve Slagsvold Vedum, men vi har mange gode kandidater i partiet, både på Stortinget og i sentralstyret, sier Gunn Iversen Stokke.

En rekke Sp-kilder Dagbladet har snakket med, er av samme oppfatning.

Ute av dansen Etter det Dagbladet erfarer, betraktes partiets 1. nestleder nå som uaktuell for lederjobben dersom Navarsete går av. Dermed er det lite som tyder på at Borten Moe vil bli Navarsetes etterfølger i løpet av inneværende stortingsperiode.

At Borten Moe har valgt å stå utenfor Stortinget denne fireårsperioden, brukes nemlig mot ham i lederdebatten. 

- Ola er ute av dansen. Han blir ikke oppfattet som en lederkandidat, sier en sentral kilde i Senterpartiet til Dagbladet.

Også blant kilder nær Moe er det få som tror han vil ha mulighet til å bli partileder innen 2015.

- Han har nok regnet med at Navarsete blir sittende lenge, sier en annen sentral kilde.

Nei til desentralisert partileder Ordfører i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag Jan Håvard Refsethås, var en av flere Sp-ordførere som til VG i går sa at dersom en ledelsesdebatt konkluderer med at et skifte er nødvendig, må det skje allerede før landsmøtet på vårparten neste år.  

Overfor Dagbladet gjør Refsethås det klart at Ola Borten Moe i så fall er en uaktuell leder.

- Sånn jeg ser det, er det utenkelig å ha en partileder som ikke sitter på Stortinget, og da må det være fritt fram for andre representanter som sitter der. Som nestleder fungerer han fint, men vi kan ikke ha en partileder som sitter i Trøndelag og forsøker å følge med på hva som skjer på Stortinget, sier Refsethås.

Omstridt nestleder Uten plass på Stortinget vil det bli en for tøff oppgave å lede partiet, mener flere. I tillegg har han som olje- og energiminister bidratt til å skape strid om partiets grunnsyn i klimaspørsmål. Heller ikke den langvarige konflikten med Navarsete trekker i positiv retning.

De fleste i partiet som Dagbladet har snakket med, peker i stedet på Trygve Slagsvold Vedum som den mest åpenbare arveprinsen.

En annen - om enn noe uvillig - kandidat er Marit Arnstad. Hun har vært aktuell siden Odd Roger Enoksens avgang i 2003.

Den foreløpig eneste muligheten Borten Moe skulle ha til å bli leder nå er om Navarsete skulle trekke seg uten at partiet valgte ny leder på et ekstraordinært landsmøte. Da vil han automatisk tre inn som 1. nestleder.

Ba Navarsete gå I går gikk en rekke Sp-ordførere ut i VG og krevde Navarsetes avgang før 2015. De mener partiet må ha et ekstraordinært landsmøte allerede i år.

Flere Dagbladet har snakket med tar ordførernes utspill på det største alvor.

- Dette gir nok gjenklang ellers i organisasjonen, sier en kilde til Dagbladet.

Flere Dagbladet har snakket med mener Navarsete vil stå av stormen. Sør-Trøndelag-fylkeslederen håper partilederen blir sittende. Hun mener Navarsete gjør en god jobb og har lite til overs for Sp-ordførerne som har krevd hennes avgang:

- Det er bare tull! Det er bare måneder siden vi enstemmig valgte henne som leder, sier Stokke.

Hun peker på at den knusende «havarirapporten» etter Senterpartiets elendige stortingsvalg, rammer hele partiet - ikke bare partilederen - og at partiet nå bør være fokusert på arbeidet med å løfte partiet fram mot kommunevalget i 2015.      

KONFLIKT: Partiledelsen fikk hard medfart i rapporten som Sp's evalueringsutvalg jobbet fram i kjølvannet av det elendige stortingsvalget i høst. Det dårlige samarbeidsklimaet mellom partileder Liv Signe Navarsete og 1. nestleder Ola Borten Moe, får deler av skylda for uføret partiet er i. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KONFLIKT: Partiledelsen fikk hard medfart i rapporten som Sp's evalueringsutvalg jobbet fram i kjølvannet av det elendige stortingsvalget i høst. Det dårlige samarbeidsklimaet mellom partileder Liv Signe Navarsete og 1. nestleder Ola Borten Moe, får deler av skylda for uføret partiet er i. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer