OSLO, 20090122: Politiadvokat Christian Hatlo ønsket at pressen skulle vente på gangen da drapssiktede Stig Bergquist, tidligere Roar Millehaugen, ble fremstilt for varetektsfengsling. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
OSLO, 20090122: Politiadvokat Christian Hatlo ønsket at pressen skulle vente på gangen da drapssiktede Stig Bergquist, tidligere Roar Millehaugen, ble fremstilt for varetektsfengsling. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Utenlandsk politi har foretatt konkrete etterforskningssteg

Overvåker og sikrer at nøkkelpersoner ikke forlater landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt såkalte manifest skriver massemorder Anders Behring Breivik at han er påvirket av flere norske og utenlandske bloggere og ekstremister.

Ingen av Breiviks mulige, utenlandske kontakter er pågrepet, men flere er under tett overvåkning. På spørsmål fra Dagbladet om utenlandsk politi har foretatt seg konkrete etterforskningssteg oppmot disse, svarer politiadvokat Christian Hatlo følgende:

- Ja.

Dette går etter hva Dagbladet får opplyst fra politikilder på å kartlegge at personene ikke forlater landet, og at viktige bevis - som for eksempel datamaskiner - ikke destrueres.

Overvåker Scotland Yard, maltesisk politi og politiet i Sverige har alle mulige Breivik-kontakter i kikkerten.

Massemorderen hadde tidligere kontakt med English Defence League, og to svenske høyreekstremister har oppgitt på Facebook å ha jobbet i Breivik Geofarm - skallselskapet Breivik opprettet for å kjøpe bombestoffer.

Den påståtte Breivik-mentoren Paul Ray, grunnlegger av English Defence League og blogger under navnet Lionheart, bor på Malta, og maltesisk politi er varslet av sine norske kolleger.

- Jeg ønsker å forklare meg, sa Ray til Dagbladet i forrige uke.

Blogg-team Flere bloggere, blant dem norske «Fjordman», er blitt omtalt som terroristens ideologiske påvirkningskilder. Hatlo bekrefter at de etterforskere flere spor knyttet til bloggere, og at de vil ta inn flere til avhør.

- Vi har et eget team som går gjennom blant annet alle blogger som kan være aktuelle, sier Hatlo.

Det er kjent at den 32 år gamle massedrapsmannen brukte en del tid på å spille World of Warcraft. Han skriver i sitt eget manifest at han syntes det var underholdende, men at det også ga ham en unnskyldning for å holde seg isolert og bruke tid på terrorplanene. Hatlo bekrefter at det kan være aktuelt å avhøre personer 32-åringen har hatt kontakt med gjennom spillet.

- Vi etterforsker alle spor og sammenhenger han har ferdes i, også World of Warcraft, sier Hatlo til Dagbladet.

MULIGE KONTAKTER: Politiet kartlegger nå om Anders Behring Breivik har hatt kontakt med utenlandske ekstremister. Foto: Reuters
MULIGE KONTAKTER: Politiet kartlegger nå om Anders Behring Breivik har hatt kontakt med utenlandske ekstremister. Foto: Reuters Vis mer