Utenlandsk ubåtjeger truer livet i havet

Det amerikanske overvåkingsfartøyet har utstyr som kan ta livet av fisk og sjøpattedyr i norske farvann. Men forsvarsministeren kan ikke gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dreier seg om en såkalt lav-frekvens sonar. Det amerikanske overvåkingsskipet som driver ubåtovervåking i Barentshavet, observeres jevnlig ved Finnmarks-kysten, skriver Nordlys. Fra 15. juli fikk alle overvåkingsskip av typen SURTASS tillatelse til å bruke lavfrekvens-sonarer.

Verdens Villmarksfond (WWF) har protestert mot at det brukes slik sonar, og hevder det er skadelig for livet i havet.

- For et menneske vil det være som å stikke hodet inn i høyttaleren på en dundrende heavy-metalkonsert, forklarer rådgiver på havmiljø i WWF-Norge Andreas Tveteraas til Nordlys.

- Ingen kjennskap

Ifølge WWF bekrefter US Navy å ha drept seks hval med lavfrekvens sonar utenfor Bahamas. Forsvarsminister Kristin Krohn Devold vet ikke om amerikanerne bruker slikt utstyr i norske farvann.

«Når det gjelder eventuell bruk av lav-frekvens sonar fra fremmede fartøyer i Barentshavet, kan ikke norske myndigheter utforme bestemmelser for skipstrafikk eller annen aktivitet i internasjonalt farvann», skriver hun i et svarbrev til WWF-Norge.

Lavfrekvent sonar kan sende ut signaler opp mot 215 desibel. Les mer om sonaren på den amerikanske marinens nettsider.