ADVARER REISENDE MOT UTENLANDSKE TYVERIBANDER: Stadig flere reisende blir frastjålet bagasje og verdisaker når de tar toget.  Arkivfoto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
ADVARER REISENDE MOT UTENLANDSKE TYVERIBANDER: Stadig flere reisende blir frastjålet bagasje og verdisaker når de tar toget. Arkivfoto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADETVis mer

Utenlandske bander plyndrer togpassasjerer

Stadig flere blir frastjålet bagasje og verdisaker på toget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Togreisende advares mot frekke tyver som slår til når det er mye folk på stasjonene og i togene.
Stadig flere togpassasjerer blir frastjålet bagasje og verdisaker på toget.

Den siste tiden har blant annet strekningen mellom Oslo og Drammen og Østfoldbanen vært utsatt.

Den siste uken er sju polakker pågrepet i Asker og Bærum politidistrikt, mistenkt for tyveri fra togpassasjerer.

- Dette er et økende problem. Vi har anslått at vi betaler erstatning for 400 - 500 togtyverier i året. Går vi en del år tilbake i tiden var det bare et og annet tyveri på tog, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Europeiske har cirka 40 prosent av markedet for reiseforsikringer.

Millioner

Hun forteller at Europeiske i fjor utbetalte 77 millioner kroner for tapt bagasje og andre verdisaker som folk på reise er frastjålet.

En stor del av dette skjer i utlandet, men bagasjetyverier har blitt stadig mer vanlig også i Norge.

- Tyvene som opererer på togene er vanligvis utenlandske og de opptrer i grupper. De skifter stadig rutestrekning, og de opererer helst når det er mye trafikk, sier Vennesland.

- På toget er vi vant til at det er trygt, vi sover, hører på musikk og tenker ikke på at noe kan skje. Det er viktig å ha kontroll med bagasjen, og verdisakene bør en ta ut av kofferten og ha i en bag tett ved oss seg, råder hun.

Advarer

NSB advarer mot togtyver, og oppfordrer passasjerene til å passe godt på bagasjen sin.

- På togstrekninger der det har vært mange tyverier gir vi advarsler over høyttalerne. Konduktørene sier fra hvis de ser passasjerer med mobil og lommebok godt synlig. Men folk må selv holde øye med bagasjen sin, det er helt umulig for vårt personale å følge med på alt, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB.

Han har ikke inntrykk av at antallet togtyverier har økt spesielt den siste tiden, men i forbindelse med trafikktopper som vinterferien skjer det erfaringsmessig mer.

Metoder

Metodene som tyvene bruker er gjerne å skape stress og forvirring, for eksempel når folk skal inn på toget.

- De er gjerne flere sammen og skaper en situasjon med stress og støy. Når passasjeren har kommet seg inn, er lommeboken borte, sier Colstrup.

NSB ar også registrert at kriminelle holder øye med folk som betaler med kort på jernbanestasjonene slik at de ser pinkoden.

Deretter klarer de å stjele kortet og løper rett til minibanken for å ta ut penger.

- Oppfordringen til alle som betaler med kort er å skjule koden, det gjelder både hos NSB og alle andre steder, sier Colstrup.

Politiet i Asker og Bærum pågrep 11. februar tre polakker mistenkt for å ha stjålet verdier på togstrekningen Oslo - Drammen.

I går ble ytterligere fire polakker pågrepet, siktet for det samme.

(NTB)